Conținut:
Știai că pe parcursul urmăririi penale poți încheia un acord de recunoastere a vinovatiei?
În acest caz, inculpatul are un dublu beneficiu (reducerea pedepsei și soluționarea mai rapidă a cauzei) respectiv reducerea cu o tremine a limitelor de pedeapsa prevazute de lege în cazul pedepsei închisorii și de reducere cu o pătrime în cazul pedepsei amenzii.
În situația încheierii unui acord de recunoastere a vinovatiei rechizitoriul nu se mai intocmește, sesizarea instanței de judecată se face prin acordul de recunoastere, iar în acest caz se reduce seminificativ durata procesului penal, procedura de cameră preliminară nu se mai parcurge, faza urmăririi penale este urmată direct de judecată.
Ce este acordul de recunoastere a vinovatiei?
Acordul de recunoastere a vinovatiei este o ‘’ negociere ’’ între procuror și inculpat cu privire la individualizarea pedepsei sau a masurii educative (felul si cuantumul acesteia, forma de executare, sau după caz soluția de renunțare la aplicarea pedepsei sau, amanarea aplicării pedepsei).
Practic în cursul urmăririi penale, dupa punerea în mișcare a acțiunii penale și atribuirea calității de inculpat, pentru infracțiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii penale sau închisoarea de cel mult 15 ani, se poate încheia un acord de recunoastere a vinocatiei.
Pentru infracțiunile pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani nu se poate încheia acord de recunoastere a vinovatiei (spre exemplu, în cazul infracţiunilor de omor, viol urmat de moartea victimei, tâlhărie urmată de moartea victimei, unele infracţiuni contra securităţii naţionale).
Acordul de recunoastere a vinovatiei se poate încheia doar atunci când inculpatul recunoaște în întregime săvârșirea faptei cât și încadrarea juridică stabilită de procuror.
Care este procedura inițierii unui acord de recunoastere a vinovatiei?
Acordul de recunoastere a vinovatiei poate fi initiat atat de procuror cât și de inculpat. Inculpatul în cazul în care dorește stabilirea unei pedepse reduse ca beneficiu a încheierii unui acord de recunoastere a vinovatiei și vrea să scape de povara prelungirii duratei dosarului penal poate iniția el însuși încheiera acordul de recunoastere a vinovatiei.
Acordul la care au ajuns procurorul şi inculpatul trebuie să fie forumulat în scris şi trebuie să cuprindă:
– data şi locul încheierii;
– numele, prenumele şi calitatea celor între care se încheie
– date privitoare la persoana inculpatului, prevăzute la art. 107 alin. (1) din Codul de procedură penală
(nume, prenume, porecla, data şi locul naşterii, codul numeric personal, numele şi prenumele părinţilor,cetăţenia, starea civilă, situaţia militară, studiile, profesia ori ocupaţia, locul de muncă, domiciliul şi adresa unde locuieşte efectiv şi adresa la care doreşte să îi fie comunicate actele de procedură, antecedentele penale sau dacă împotriva sa se desfăşoară un alt proces penal, precum şi alte date pentru stabilirea situaţiei sale personale);
– descrierea faptei ce formează obiectul acordului;
– încadrarea juridică a faptei şi pedeapsa prevăzută de lege;
– probele şi mijloacele de probă;
– declaraţia expresă a inculpatului prin care recunoaşte comiterea faptei şi acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală;
– felul şi cuantumul, precum şi forma de executare a pedepsei, respectiv felul măsurii educative şi durata acesteia ori soluţia de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat;
– semnăturile procurorului, ale inculpatului şi ale avocatului.
În ceea ce priveşte pedeapsa, întrucât legea nu distinge, sunt vizate atât pedeapsa principală, cât şi pedepsele complementare şi accesorii. Se negociază atât felul pedepsei (spre exemplu, amenda sau închisoarea, dacă legea le prevede alternativ pentru respectiva infracţiune), cât şi cuantumul acesteia (spre exemplu, durata închisorii). Pedeapsa trebuie convenită de procuror şi inculpat într-un cuantum precis (spre exemplu, închisoarea de 3 ani şi 4 luni), şi nu în anumite limite.
Se va negocia asupra individualizării executării pedepsei (închisoarea cu executare/ amenda penală, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei).
În ceea ce priveşte forma de executare a pedepsei, procurorul şi inculpatul vor negocia şi asupra posibilităţii de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere, în condiţiile prevăzute de art. 91 şi urm. din Codul penal. Individualizarea regimului sancţionator implică o întelegere şi sub aspectul măsurilor de supraveghere,obligaţiilor şi termenului de supraveghere, atunci când s-a optat pentru amânarea aplicării pedepsei sau pentru suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, precum şi cu privire la obligaţiile asociate măsurii educative alese.
După ce este încheiat, acordul de recunoastere a vinovatiei trebuie avizat de procurorul ierarhic superior.
Procedura acordului nu cunoaște faza camerei preliminare, urmărirea penală fiind urmată direct de judecată.
După încheierea acordului de recunoaștere a vinovatiei și avizarea lui de către procurorul ierarhic superior, pentru a produce efecete trebuie confirmat de instanţa de judecată.
Dacă acordul de recunoaștere a vinovăției îndeplinește condițiile de fond și de formă, iar procurorul declară terminată urmărirea penală, se poate sesiza instanța de judecată.
Acord de recunoastere încheiat între procuror și inculpat -> avizat de procurorul ierahic superior
->confirmat de instanța de judecată.
Astfel, după încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției, procurorul sesizează instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza în fond și trimite acesteia acordul de recunoaștere a vinovăției, însoțit de dosarul de urmărire penală.
Astfel cum rezultă din dispoziţiile art. 485 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală, atunci când admite acordul (dacă sunt îndeplinite condițiile legale), instanţa pronunţă soluţia la care s-a ajuns în urma negocierii dintre procuror şi inculpat, fără a o putea modifica nici în sensul agravării, nici în sensul atenuării dacă soluția prin acord nu este disproporționat de blândă în raport cu gravitatea infracțiunii și periculozitatea infractorului.
Rolul avocatului în procedura de recunoastere a vinovatiei.
În procedura de recunoastere a vinovatiei asistența juridică este obligatorie. Dacă ești cercetat într-un dosar penal și cauți un avocat din București specializat în drept penal, nu ezita să ne contactezi. Prezentul articol are doar rol informativ. Dacă dorești să discutăm aplicat despre speța ta, poți programa o consultație juridică.