Anularea permisului de conducere. Cele 6 cazuri de anulare

Anulare Permis Conducere

Dispozițiile OUG 195/2002 (denumit generic Codul rutier) statuează printre altele și situațiile și cazurile ce conduc la anularea permisului de conducere. Fiecare șofer ar trebui să fie conștient că există riscul ca acțiunile lui să conducă la anularea permisului de conducere, să cunoască exact situațiile care conduc la anularea permsiului de conducere și, în măsura posibilului, să evite din răsputeri să se ajungă la această măsură.

Cazurile care conduc la anularea permisului de conducere eliberat de autoritățile din România:

Art. 114 din OUG 195/2002: Cazurile de anulare a permisului de conducere:

Anularea permisului de conducere eliberat de autoritatea română se dispune în următoarele cazuri:

a) Anularea permisului de conducere se dispune atunci când: Titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;

În acest caz, prin comportamentul său în trafic, titularul permisului de conducere, a produs un eveniment rutier din care a rezultat decesul unei persoane sau vătămarea corporală a unei persoane, ca urmare a nerespecătii regulilor de circulație.

În cele mai multe situații este vorba despre săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă și au generat următoarele consedințe:

  • Infirmitate;
  • Leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, care au necesitat pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
  • Un prejudiciu estetic grav și permanent;
  • Avortul;
  • Punerea în primejdie a vieții persoanei

Însă, anularea permisului de conducere se dispune și în caz de: ucidere din culpă, omor sau omor calificat (faptă intenționată în ambele situații) ; vătămare corporală (faptă intenționată), condiția atașată fiind ca fapta să fie urmarea nerespectării regulilor de circulație.

b) Anularea permisului de conducere se dispune atunci când: Titularul permisului de conducere a fost condamnat, printro hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) şi art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal;

            În aceste situații, permisul de conducere este anulat ca urmare a pronunțării unei soluții de condamnare la pedeapsa închisorii (cu executare în penitenciar sau cu suspendare) fie ca urmare a pronunțării unei soluții de condamnare la amenda penală. Prin urmare, soluțiile de renunțare la aplicarea pedepsei și amânarea aplicării pedepsei nu vor conduce la anularea permisului, nefiind soluții de condamnare. Pentru a se dispune anularea pedeapsa cu închisoarea sau amenda penală trebuie să vizeze una dintre următoarele fapte:

  • Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat – art 334 Cod penal;
  • Conducerea unui vehicul de către o persoană care are permis de conducere necorespunzător categoriei respective de vehicule, ori a cărei permis a fost retras, anulat sau suspendat sau care nu are dreptul de a conduce vehicule în România (art. 335 alin.2 Cod penal).
  • Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive – art.336 Cod penal;
  • Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice – art.337 Cod penal
  • Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia – art.338 Cod penal;
  • Participarea la întreceri neautorizate art.339, alin.2 Cod penal;
  • Așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulația pe drumurile publice art. 339 alin.3 Cod penal;
  • Lăsarea fără supraveghere pe drumul public a unui vehicul care transport substanțe periculoase – art.339 alin.4 Cod penal;

c) Anularea permisului de conducere se dispune atunci când: Titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art.66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.

Anularea Permisului De Conducere
Anularea permisului de conducere. Cele 6 cazuri de anulare 5

            În această situație, după ce constată vinovăția persoanei, instanța apreciază că pentru a asigura rolul educativ al procesului penal, este necesar ca persoanei respective să îi fie  anulat și permisul de conducere cu titlu de pedeapsă complementară. Evident, textul de lege are în vedere această posibilitate oferită instanței de judecată, pentru alte infracțiuni decât cele deja analizate.

Spre exemplu, în cazul unor bătăi în trafic, infracțiunea reținută va fi loviri și alte violențe. Ei bine, această infracțiune nu conduce la anularea permisului. Însă, dacă infracțiunea a fost săvârșită în trafic și instanța apreciază necesar, poate dispune anularea permisului cu titlu de pedeapsă complementară.

d) Anularea permisului de conducere se dispune atunci când: Permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă.

e) Anularea permisului de conducere se dispune atunci când:permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1) şi (2), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) şi art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru săvârşirea unei infracţiuni care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

Ei bine, în opinia mea acest caz vizează fie situația în care persoana cercetată pentru una dintre faptele amintite anterior nu avea permis de conducere la momentul săvârșirii infracțiunii, iar pe parcursul procesului penal, susține examenul și obține permisul de conducere; fie avea un permis străin și susține examenul de dobândire a permisului și în România.

f) Anularea permisului de conducere se dispune atunci când: titularul permisului de conducere a decedat.

Full Shot Man Outdoors Nighttime 23 2151103628
Anularea permisului de conducere. Cele 6 cazuri de anulare 6

Anularea permisului de conducere – Cine dispune anularea permisului de conducere? Care e procedura de anulare?

Procedura privind anularea permisului de conducere este reglementată de dispozițiile art.203 din ROUG:

(1) Anularea permisului de conducere eliberat de autoritatea română, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa deurgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:

a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă din România;

b) de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracţiune săvârşită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvârşită legislaţia română prevede această măsură.

Situație premisă: faptă săvârșită de către o persoană titular al unui permis de conducere eliberat de România, săvârșește o infracțiune pe teritoriul acelui stat pentru care este condamnată definitive, condiția fiind ca și legislația română să prevadă anularea permisului pentru aceeași faptă.

(2) În cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, interdicţia de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă.

(3) Dispoziţia privind interdicţia de a conduce autovehicule pe teritoriul României se emite de către şeful serviciului poliţiei rutiere prevăzut la alin. (2) la data la care a luat cunoştinţă de hotărârea judecătorească rămasă definitivă. Din perioada prevăzută la alin. (2), în executarea acesteia, se deduce perioada cuprinsă între momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti şi momentul emiterii dispoziţiei privind interdicţia de a conduce autovehicule pe teritoriul României calculată pe zile pline.

(4) Perioada de un an prevăzută la alin. (2) se calculează pe zile pline. Ziua în care începe executarea interdicţiei şi ziua în care încetează se socotesc în durata executării.

(5) Dispoziţia privind interdicţia de a conduce autovehicule pe teritoriul României se comunică titularului permisului de conducere la adresa de domiciliu, reşedinţă sau rezidenţă din România.

(6) Permisul de conducere reţinut, însoţit de dispoziţia privind interdicţia de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliţiei rutiere care a dispus interdicţia la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziţiei.

(7) În situaţia în care titularul permisului de conducere nu are adresă de domiciliu, reşedinţă sau rezidenţă în România, la documentele prevăzute la alin. (6) se ataşează o solicitare ca titularul permisului de conducere să fie înştiinţat cu privire la măsura dispusă împotriva sa.

(8) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condiţiile existenţei unui certificat de deces.

(9) Măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1).

(10) În termenul prevăzut la alin. (9), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenţă.

Dark Style Sky Nighttime 23 2151103589 1 1
Anularea permisului de conducere. Cele 6 cazuri de anulare 7

Jurisprudența relevantă:

Mai trebuie menționate cu această ocazia și Considerentele Deciziei Curții Constuționale 280/2014:

„Aşa fiind, anularea permisului de conducere intervine doar în condiţiile şi situaţiile enumerate expres şi limitativ de art.114 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 şi reprezintă, de principiu, consecinţa condamnării titularului său printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru fapte sau infracţiuni care se află în legătură de cauzalitate directă cu nerespectarea regimului circulaţiei pe drumurile publice sau a altor norme legale.

Or, tocmai această legătură determinantă, avută în vedere de instanţă la momentul pronunţării hotărârii de condamnare, justifică, pe de o parte, aplicarea măsurii ulterioare constând în anularea permisului de conducere, iar pe de altă parte, explică raţiunea pentru care aceasta reprezintă o măsură dispusă, în sensul de aplicată, de către organul de poliţie rutieră, şi nu de instanţa de judecată în cadrul aceluiaşi proces.

Deschiderea unei noi proceduri judiciare, care să confirme necesitatea anulării permisului de conducere, ar fi fost inutilă în condiţiile arătate mai sus, având, eventual, doar efectul întârzierii aplicării şi executării măsurii. Aşadar, măsura anulării permisului de conducere constituie, potrivit art. 97 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, o măsură tehnico-administrativă, dispusă de organul de poliţie rutieră. Această măsură nu implică o activitate jurisdicţională, proprie sistemului judiciar, şi nici nu presupune adoptarea unui act decizional din partea organului de poliţie, ci reprezintă o operaţiune tehnico-administrativă de punere în executare a unei măsuri specifice domeniului său de activitate, în urma pronunţării hotărârii judecătoreşti de condamnare rămase definitivă.

21. De altfel, din raţiuni practice, operaţionale şi organizatorice, este firesc ca acelaşi organ competent să elibereze permisul de conducere – act administrativ -, să dispună şi anularea lui, în urma condamnării titularului acestuia printr-o hotărâre judecătorească definitivă, doar acesta având la dispoziţie mijloacele şi întreaga logistică necesare înscrierii unei astfel de operaţiuni în evidenţele sale.

22. În concluzie, Curtea reţine că anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, este o măsură tehnico-administrativă instituită de legiuitor a cărei executare se face, în temeiul legii, de organul de poliţie rutieră.

Redobândirea permisului de conducere anulat:

 Procedură de redobânirea permisului de conducere este  reglementată de dispozițiile art.24 alin.6 din OUG  195/2002:

Persoana care nu deţine permis de conducere şi a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1), art. 336, art. 337, art. 338 alin.(1) şi art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane,

săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, precum şi persoana al cărei permis de conducere a fost anulat în condiţiile art. 114 alin. (1) lit. a)-d) sau ale art. 115 alin. (1) au dreptul de a se prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere, respectiv pentru obţinerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:

a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;

b) a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei;

c) a intervenit amnistia;

d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege;

e) a intervenit reabilitarea.

În concluzie, dacă te confrunți cu o situație similară, echipa noastră de avocați specializați în infracțiuni la regimul rutier este gata să te ajute. Nu ezita să ne contactezi.

Autor: avocat Vlad Popovici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Echipa de Avocati Justicia.
Buna ziua 👋
Programează o consultație.