Arestat Preventiv . Cum ma apar ? 8 Sfaturi.

Ca Arestat Preventiv , inainte de a discuta despre cum te poti apara, ar trebui sa stii ca orice inculpat care este privat de libertate sau fata de care se cere luarea masurii de arestat preventiv, va beneficia de asistenta juridica obligatorie. Asta inseamna ca orice inculpat fata de care se cere arestarea preventiva va avea la solutionarea propunerii parchetului un avocat, fie ales, fie daca nu isi alege un avocat, va avea un avocat desemnat din oficiu.

Arestat Preventiv
Arestat Preventiv . Cum ma apar ? 8 Sfaturi. 6

In concret, pentru a se dispune orice masura preventiva, inclusiv arestat preventiv, este necesara indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

Existenta probelor din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit fapta imputata:

Cu prioritate, judecatorul de drepturi si libertati este tinut sa examineze daca exista probele din care sa rezulte suspiciunea rezonabila ca ai savarsit fapta pentru care se cere arestarea ta preventiva.

Trebuie sa stii ca la solutionarea propunerii de arestare preventiva, standardul probator este unul scazut. Standardul probator la momentul dispunerii masurii preventive trebuie doar sa legitimeze o banuiala rezonabila (fapte sau informatii care sa convinga un observator obiectiv ca persoana in cauza a putut comite infractiunea pentru care se cere arestarea preventiva). Asadar, standardul probator de la momentul analizarii propunerii de arestare preventiva este inferior standardului probator pe care se fundamenteaza o solutie de condamnare (fundamentat pe certitudine, dincolo de orice indoiala rezonabila).

Prin urmare, in raport de continutul probatoriului administrat pana la acel moment in dosar, te poti apara aratand ca nu exista nici macar faptele sau informatiile care sa convinga un observator independent.

Pentru a fi mai clar, standardul probator avut in vedere la solutionarea propunerii de arestare preventiva vom incerca sa redam in continuare un exemplu.

Exemplu: La solutionarea propunerii de arestare preventiva este suficient ca parchetul sa demonstreze ca ai fost gasit in apropierea locului crimei, avand asupra ta un cutit pe care erau urme de sange uman. =/= (diferit) de standardul probator pentru a dispune o solutie de condamnare, cand parchetul trebuie sa demonstreze ca tu esti cel care ai ucis victima, ca sangele de pe cutit era sangele victimei si eventual sa dovedeasca ca la locul crimei existau urme ale ADN-ului tau.

Arestare Preventiva Avocat
Arestat Preventiv . Cum ma apar ? 8 Sfaturi. 7

Luarea masurii preventive sa fie necesara pentru asigurarea scopului general al masurilor preventive:

Asadar, atat referatul cu propunerea de luare a masurii preventive formulat de catre reprezentantul Ministerului Public, cat si inchierea prin care se dispune asupra acestei masuri trebuie sa analizeze in mod riguros si concret arguemntele pentru care se impune o astfel de masura. Asadar, nu este suficient ca organul judiciar sa indice scopul masurii preventive, ci sa argumenteze in concret, de ce scopul masurii nu poate fi atins in cazul inculpatului in cauza, altfel decat prin adoptarea masurii propuse.

Prin urmare, dispozitiile art.202 alin.1 din Codul de procedura penala statueaza scopul general al masurilor preventive, respectiv:

In scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal;
In scopul impiedicarii sustragerii suspectului sau inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata;
In scopul prevenirii savarsirii unei alte infractiuni;

In scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal:

Ei bine, acest scop are ca obiectiv sa tine la departare orice interferente venite din partea inculpatului, care ar putea incerca sa influenteze coinculpatii, martorii, persoanele vatamate, sau experti, incercari de a distruge sau altera mijloace materiale de proba, de a impiedica administrarea probatoriului necesar.

Este imposibil sa probezi un fapt negativ, respectiv ca nu vei altera in niciun fel administrarea probatoriului. Tocmai din acest motiv este necesar ca parchetul sa faca dovada ca ai incercat sa influentezi in vreun fel buna desfasurare a procesului penal. Prin urmare, fii foarte atent. Daca ai savarsit o infractiune sau esti cercetat intr-un dosar penal, nu incerca sa influentezi in vreun fel martorii/ persoana vatamata/coinculpatii, altfel risti sa fii arestat preventiv.

In scopul impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata:

Si de aceasta data, parchetul este cel care ar trebui teoretic sa probeze ca lipsa privarii de libertate contureaza un risc ridicat de sustragere. Acest risc trebuie apreciat in contextul factorilor care au legatura cu caracterul persoanei, valorile sale morale, locuinta sa, ocupatia sa, bunurile sale, legaturile familiale si cu toate tipurile de legaturi cu statul in ca el este urmarit. Prin urmare, pentru a te apara in fata unei propuneri de arestare preventiva intemeiata pe acest scop, te poti apara prezentand dovezi legate de nivelul educatiei tale, legatura ta cu familia, existenta unei locuinte sau proprietati in Romania, locul de munca, etc.

In scopul prevenirii savarsirii unei alte infractiuni:

Ei bine si acest risc este evaluat prin raportare la eventuala ta antecedenta. Existenta unor condamnari frecvente pentru acelasi tip de infractiuni, lipsa unor venituri care sa creeze predispozitia de a savarsi noi infractiuni, pot accentua acest risc.

Avocat Arestare Preventiva

Sa nu existe vreun impediment la punerea in miscare sau exercitarea actiunii penale:
Respectiv sa nu existe vreunul dintre cazurile prevazute de dispozitiile art.16 din Codul de procedura penala). Spre exemplu, daca esti cercetat pentru infractiunea de loviri si alte violente iar parchetul solicita arestarea ta preventiva, impacarea cu persoana vatamata urmata de retragerea plangerii prealabile, va impiedica arestarea ta preventiva.

Masura preventiva sa fie proportionala cu gravitatea acuzatiei aduse persoanei fata de care este luata si sa fie necesara pentru realizarea scopului urmarit prin dispunerea acesteia:

Acestea au fost conditiile necesare dispunerii masurii arestului preventiv. Insa, arestarea preventiva nu poate fi dispusa in orice situatie. Este necesar ca parchetul sa isi intemeieze propunerea de arestare preventiva pe un „temei” de arestare. Astfel, vointa legiuitorului a fost ca pe langa conditiile enuntate anterior, pentru a se putea dispune masura arestului preventiv este necesara incidenta unuia dintre temeiurile (cazurile) prevazute de dispozitiile art.223 din Codul de procedura penala.

Exista cinci cazuri (temeiuri) distincte care pot legitima adoptarea masurii arestului preventiv, fara a fi necesara cumularea acestora:

  1. Inculpatul a fugit ori s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarirea penala sau de la judecata, ori a facut pregatiri de orice natura pentru astfel de acte;
  2. Inculpatul incearca sa influenteze un alt participant la comiterea infractiunii, un martor ori un expert sau sa distruga, sa altereze, sa ascunda ori sa sustraga mijloace materiale de proba sau sa determine o alta persoana sa aiba un astfel de comportament.
  3. Inculpatul exercita presiuni asupra persoanei vatamate sau incearca sa realizeze o intelegere frauduloasa cu aceasta.
  4. Exista suspiciunea rezonabila ca dupa punerea in miscare a actiunii penale impotriva sa, inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune sau pregateste savarsirea unei noi infactiuni;
  5. Ultimul si cel mai frecvent caz de arestare preventiva intalnit in practica este prevazut de dispozitiile art.223 alin.2 din Codul de procedura penala si prezinta la randul sau o dubla conditionare, respectiv una ce vieaza gravitatea faptei retinute, iar cea de-a doua conditie vizeaza persoana inculpatului, respectiv daca pe baza acestor elemente se constata ca privarea de libertate este necesara inlaturarii unei stari de pericol pentru ordinea publica.

Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane.

O infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal si alte legi speciale, o infractiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, santaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscala, ultraj, ultraj judiciar, o infractiune de coruptie, o infractiune savarsita prin mijloace de comunicare electronica.

Sau o alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani ori mai mare si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.

Arestat Preventiv
Arestat Preventiv . Cum ma apar ? 8 Sfaturi. 8

Ei bine, apararile construite in legatura cu cazurile de arestare sunt in mare parte aparari tehnice pe care le va face avocatul tau (fie ales sau din oficiu).

Asadar, propunerea de arestare preventiva presupune pregatirea rapida a unei strategii de aparare in raport de toate actele dosarului, chiar si in conditiile in care timpul acordat acestui lucru este limitat.

Prin urmare, succesul unei solutii favorabile tie, reprezinta o munca de echipa intre avocatul tau si tine, dar si familia ta care va depune efortul sa obtina intr-un timp extrem de scurt toate inscrisurile prin care te poti apara.

Arestare Preventiva Sfaturi

Alaturi de echipa noastra vom construi impreuna o strategie de aparare prin care sa contracaram argumentele expuse de parchet pe trei elemente: pe calea declaratiei tale data in fata judecatorului, pe calea concluziilor noastre dar si pe calea inscrisurilor pe care le poti administra pentru a dovedi fie netemeinicia propunerii, fie elementele circumstantiale ce iti sunt favorabile.

Daca vrei sa aflii mai multe despre arestarea preventiva te invitam sa lecturezi articolul https://justicia.ro/esti-in-arest-preventiv-6-sfaturi/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Echipa de Avocati Justicia.
Buna ziua 👋
Programează o consultație.