Autoritatea parinteasca exclusiva. 5 întrebari

Autoritatea Parinteasca Exclusiva

Autoritatea parinteasca exclusiva sau în termeni populari (custodia copiilor) este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului minor şi aparţin în mod egal ambilor părinţi. Acesta se refera la faptul ca părinţii au dreptul  dar şi îndatorirea de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia.

Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte  constituie insa o exceptie, actualul cod civil stabilind regula ca, dupa desfacerea casatoriei, ambii parinti vor exercita si in continuare in comun autoritatea parinteasca, asa cum, de altfel, au exercitat-o in timpul casatoriei.

Dispozițiile art.397din Codul civil consacră regula potrivit căreia, în caz de divorț,autoritatea părintească se exercită de ambii părinți în comun. Astfel, putem menționa și alte articole din Codul civil care întăresc ideea coparentalității:

a.  Dispozițiile art.483 alin (1)din Codul civil – statuează că autoritatea parentală aparține ambilor părinți;

b. Dispozițiile art.503 alin (1) din Codul civil – specifică că autoritatea părintească se exercită în mod egal de către părinți;

c.  Dispozițiile art.483 alin (3) din Codul civil – specifică că răspunderea pentru creșterea copilului revine ambilor părinți;

De la această regulă, art. 398 Cod Civil instituie o excepţie:Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al minorului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.”

Kelly Sikkema Dzgrvb 4Lrk Unsplash
Autoritatea parinteasca exclusiva. 5 întrebari 5

Legea nr. 257 din 2013, prevede la art. 31, alin (25) că:

 ”  (25) Se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte

-alcoolismul,

-boala psihică,

-dependenţa de droguri a celuilalt părinte,

-violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte,

– condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri,

-infracţiuni cu privire la viaţa sexuală,

– infracţiuni de violenţă,

– precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti.”

În completare, art. 507 C. civ. stabilește că dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.

Singurul organ de jurisdicție  care poate decide asupra exercitarii autoritatii parintesti doar de catre un singur parinte este instanta de judecata in calitatea sa de garant al protectiei drepturilor si intereselor copiilor.

Trym Nilsen Exv Lswfcoo Unsplash
Autoritatea parinteasca exclusiva. 5 întrebari 6

Întrebări:

Poate un părinte să renunțe la autoritatea părinterască?

 Un părinte nu poate renunţa la autoritatea părintească, dar se poate înţelege cu celălalt părinte cu privire la modalitatea de exercitare a autorităţii părinteşti, în condiţiile art. 506 din Codul civil.

  • Modul de relaționare defectuos dintre părinte și minor poate constitui motiv temeinic pentru stabilirea de către instanță a exercitării autorității părintești de către un singur părinte?

‘’ Mondul de relaționare defectuos dintre părinte si minor nu poate constitui, singur, temei care să impună exercitarea autorității părintești de către un singur părinte. ’’( C. Ap. Cluj, s. I civ, dec. Nr.625/R/2014, nepublicată)

Dacă celalat părinte locuiește în altă țară pot obține autoritate părintescă exclusivă?

‚’’Faptul că părinții locuiesc în tări diferite nu poate constitui un motiv temeinic pentru care tatăl să fie exclus de la exercițiul autorității părintești.’’ ( C.Ap. Timișoara, s. I civ. Dec. Nr. 61/2014).

Dacă s-a obținut autoritatea părintească exclusivă însemnă că celalat părinte nu mai are dreptul să aiba leguri cu copilul?

Exercitarea autorității părintești de către un singur părinte nu îngradește dreptul celuilalt părinte de a avea legături personale cu acesta.

 Legea 272/2004 art. 19 alin 1 prevede:

‚’’(1)Copilul care a fost separat de ambii părinţi sau de unul dintre aceştia printr-o măsură dispusă în condiţiile legii are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu ambii părinţi, cu excepţia situaţiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.’’

(23) Ambii părinţi, indiferent dacă exercită sau nu autoritatea părintească, au dreptul de a solicita şi de a primi informaţii despre copil, din partea unităţilor şcolare, unităţilor sanitare sau a oricăror altor instituţii ce intră în contact cu copilul.

Daca s-a obținut autoritatea părintească exclusiva însemnă că celalalt părinte nu va mai fi obligat să platească pensie alimentară?

Chiar dacă s-a obținut autoritatea părintească exclusivă , asta nu-l scutește de obligațiile bănești pe care părintele  le are față de copilul său în continuare.

Se poate stabili autoritatea părintescă exclusivă la notar de comun acord ?

Nu este permis acordul soților cu privire la exercitarea autorității părintești de către un singur părinte, în acest caz doar instanța de judecată fiind competentă să stabilească acest lucru.

Guillaume De Germain Fgmlrbluipc Unsplash
Autoritatea parinteasca exclusiva. 5 întrebari 7

În concluzie, în majoritatea situațiilor este bine ca autoritatea părintească să fie exercitată în comun de ambii părinți, astfel încât, copilul să se poată bucura în creșterea și educarea sa atât de figura paternă, cât și de figura maternă. Exercitarea autorității părintești în comun  reprezintă regula în procedurile judiciare din România, iar acest lucru ajută copilul să depășească mai ușor separarea părinților săi. Însă, în toate situațiile trebuie să primeze interesul superior al copilului.

Dacă totuși există motive temeinice care afectează în mod negativ viața minorului , legiuitorul a creat remedii acestei situații reglementând instituția autorității părintești exclusive. Dacă intenționezi să divorțezi sau întâmpini probleme din pricina celuilalt părinte care acționează în mod necorespunzător, ignorând interesul superior al copilului, nu ezita să ne consulți. Echipa noastră de avocați specializați în dreptul familiei va fi alături de tine pe întreg parcursul procedurilor judiciare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Echipa de Avocati Justicia.
Buna ziua 👋
Programează o consultație.