Conducere sub influenta drogurilor . Art 336

Te-ai intrebat cum se va desfasura procesul penal pentru infractiunea de conducere sub influenta dorugurilor? In acest articol vom prezenta pentru infractiunea de conducere sub influenta drogurilor fiecare etapa a procesului penal atunci cand esti cercetat pentru conducere sub influenta drogurilor si vom analiza pas cu pas fiecare faza procesuala.

1.Inceperea urmaririi penale (urmarirea penala in rem) pentru conducere sub influenta drogurilor:

Orice dosar penal debuteaza cu ordonanta de incepere a urmaririi penale in rem(cu privire la faptă). În cazul dosarelor penale deschise pentru conducere sub influenta drogurilor, polițistul este cel care trebuie să dispună începerea urmăririi penale cu privire la faptă (pentru conducere sub influența drogurilor), atunci când fie rezultatul indicat de DrugTest este pozitiv la una dintre substanțe, fie ai refuzat testarea cu aparatul DrugTest situație în care vei fi condus la sediul unității medicale pentru prelevarea probelor de sânge.


Art.190 alin.8 din Codul de procedură penală prevede că recoltarea probelor biologice se efectuează din dispoziția organului de constatere (polițistul rutier) cu constimțământul celui supus examinării, de către un medic, asistent medical, sau de o persoană cu o pregătire medicală de specialitate, în cel mai scurt timp. Mai mult, în această situație particulară doctrina apreciează că pentru a se proceda la prelevarea probelor biologice nu este necesar ca în prealabil să se fi dispus începerea urmăririi penale in rem.

Conducere Droguri
Conducere sub influenta drogurilor . Art 336 5

După momentul recoltării probelor biologice, activitatea organelor de urmărire penală in dosarul deschis pentru conducere sub influenta drogurilor va fi una diminuată. Asta pentru că organele de urmărire penală vor aștepta comunicarea Buletinului de Analiză Toxicologică ce va surprinde rezultatul analizelor probelor biologice.

2. Momentul comunicarii Buletinului de Analiza Toxicologica pentru conducere sub influenta dorigurilor:

De regulă, în situația în care nu ai achitat tu contravaloarea buletinului de analiză toxicologică, acesta va ajunge la dosarul cauzei într-un termen variabil cuprins între 3/6 luni, uneori chiar depășind și 1 an de zile. Dacă dorești să grăbești comunicarea rezultatelor, poți solicita să achiți tu contravaloarea buletinului de analiză toxicologică, caz în care durata de comunicare a rezultatelor se va reduce considerabil.

Exemplu Analiza Toxicologica Droguri La Volan

În funcție de rezultatul analizei, regăsim două ipoteze:

⦁ Rezultatul probelor biologice este negativ – ceea ce dovedește că nu te aflai sub influența drogurilor la momentul opririi în trafic, iar în această situație, dacă persmisul îți fusese reținut se va dispune restituirea sa, dacă permisul nu îți fusese reținut, atunci vei rămâne în continuare cu el, iar dosarul penal deschis pentru conducere sub influenta drogurilor se va închide prin pronunțarea unei soluții de clasare.


⦁ Rezultatul probelor biologice este pozitiv – ceea ce întărește convingerea că te aflai sub influența drogurilor la momentul opririi în trafic, iar în această situație, dacă persmisul nu îți fusese reținut, va trebui să îl predai și vei rămâne fără permis, vei fi chemat la poliție pentru a ți se aduce la cunoștință calitatea procesuală de suspect pe care ai dobândit-o în dosarul penal deschis pentru conducere sub influenta drogurilor, și vei rămâne fără permis până la finalizarea dosarului.

3. Dispunerea efectuarii in continuare a urmaririi penale fata de suspect (urmarirea penala in personam) pentru conducere sub influenta drogurilor:

Ca regulă, dispunerea efectuării în continuare a urmăririi penale față de suspect are loc după momentul în care au fost comunicate de INML/SML rezultatele buletinului de analiză toxicologică, care surprinde prezența drogurilor în corp.
În special în dosarele penale pentru conducere sub influența drogurilor, acest moment procesual este așteptat cu oarece „nerăbdare” pentru că dă naștere unor drepturi procesuale – dreptul de a studia dosarul/ dreptul avocatului tău de a participa la efectuarea actelor de urmărire penală/ dreptul de a propune administrarea de probe/ dreptul de a contesta durata procesului penal și lista poate continua.


Vei fi citat pentru a ți se aduce la cunoștință calitatea procesuală de suspect pe care ai dobândit-o in dosarul deschis pentru conducere sub influenta drogurilor și vei avea dreptul să dai sau să nu dai o declarație în această calitate.
Deși expertiza medico-legală nu este obligatorie, ca regulă aceasta se dispune după momentul în care ai dobândit calitatea procesuală de suspect, astfel încât să ai posibilitatea efectivă să-ți exerciți drepturile procesuale reglementate de legiuitor în cuprinsul dispozițiilor referitoare la expertize, respectiv: dreptul de a propune obiective, dreptul de a avea un expert recomandat, dreptul de a formula obiecțiuni etc.

Dosar Penal Droguri Volan
Conducere sub influenta drogurilor . Art 336 6

4. Punerea în mișcare a acțiunii penale pentru conducere sub influenta drogurilor:


Ca regulă, după ce parchetul primește rezultatul expertizei, dacă expertiza vine să confirme cele evidențiate de raportul de analiză toxicologică, procurorul este obligat să dispună punerea în mișcare a acțiunii penale atunci când constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârșit infracțiunea de conducere sub influenta drogurilor și nu există niciunul dintre cazurile de împiedicare prevăzute la art.16 alin.1 din Codul de procedură penală.


În acest sens, vei fi citat pentru a ți se aduce la cunoștință calitatea procesuală de inculpat pe care tocmai ai dobândit-o în dosarul deschis pentru conducere sub influenta drogurilor și vei avea dreptul să dai sau să nu dai o declarație în noua calitate dobândită, ori să îți menții declarația anterioară.

5. În privința expertizei medico-legale in cazul savarsirii infractiunii de conducere sub influenta drogurilor.

Concluziile unei astfel de expertize pot apărea în forma următoare „ Raportul de expertiză nr. A1##########, a confirmat prezența în probele biologice ale inculpatului a tetrahidrocanabinolului, concluzionând că, având în vedere rezultatul determinărilor toxicologice, nu se poate susține cu obiectivitate că inculpatul se afla sub influența substanțelor psihoactive”

Dacă vrei ca urmărirea penală pentru conducere sub influenta drogurilor să dureze mai puțin, atunci ai dreptul să achiți contravaloarea atât a buletinului de analiză toxicologică, cât și a expertizei medico-legale.

Conducere Sub Influenta Drogurilor
conducere sub influenta drogurilor

6.Terminarea urmăririi penale pentru conducere sub influenta drogurilor:


Atunci când procurorul constată că au fost respectate dispozițiile legale care garantează aflarea adevărului, că urmărirea penală este complete pentru fapta de conducere sub influenta drogurilor și există probele necesare și legal adiministrate, urmărirea penală se epuizează cu pronunțarea uneia dintre următoarele soluții:


⦁ Clasarea cauzei pentru conducere sub influența drogurilor, ca urmare a existenței vreunuia dintre cazurile prevăzute de dispozițiile art.16 din Codul de procedură penală care împiedică exercitarea acțiunii penale (spre exemplu în situația în care buletinul de analiză toxicologică nu relevă prezența drogurilor în corp.
⦁ Renunțarea la urmărirea penală pentru conducere sub influenta drogurilor: când procurorul apreciază că nu mai este oportună continuarea urmăririi penale.
⦁ Trimiterea în judecată pentru conducere sub influenta drogurilor: Atunci când procurorul constată că în urma aprecierii probatoriului, fapta există, a fost săvârșită de inculpat și acesta răspunde penal, procedează la emiterea RECHIZITORIULUI și sesizarea instanței.


⦁ Încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției pentru conducere sub influența drogurilor: reprezintă actul încheiat între procuror și inculpat, care recunoscându-și vinovăția, acceptă pedeapsa stabilită de procuror. În această situație, acordul de recunoaștere a vinovăției este trimis instanței de judecată pentru confirmare, instanța urmând doar să admită acordul sau să îl respingă fără să intervină asupra pedepselor convenite.

Dacă dosarul este trimis în judecată atunci, va debuta procedura de CAMERĂ PRELIMINARĂ. Procedura de camera preliminara pentru conducere sub influența drogurilor:

Odată cu trimiterea în judecată a inculpatului, debutează și procedura de cameră preliminară. Deși această etapă este subestimată de mulți, în procedura de cameră preliminară are loc una dintre cele mai importante operațiuni specifice contextului judiciar, respectiv se procedează la trasarea cadrului procesual, adică judecătorul fixează limitele și obiectul judecății. Mai mult, în procedura de cameră preliminară se verifică legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală pentru infractiunea de conducere sub influenta drogurilor. În cuvinte simple, putem spune că printre altele, judecătorul verifică dacă maniera în care o probă a ajuns la dosarul cauzei este legală sau nu.

7.Faza Judecatii pentru conducere sub influenta drogurilor

La acest moment vei fi pus să alegi între două variante:

⦁ Fie recunoști săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența drogurilor și prin urmare soliciți să fii judecat potrivit procedurii simplificate (caz în care nu se vor mai administra probe iar dosarul se va termina într-un singur termen /cel mult se mai poate acorda un termen pentru a depune înscirsuri în favoarea ta dacă soliciți acest lucru – beneficiile acestei procedure sunt date de reducerea limitelor de pedeapsă cu 1/3 (în cazul închisorii) sau 1/4 (în cazul amenzii).


⦁ Fie te consideri nevinovat și te vei lupta să fii achitat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența drogurilor la sfărțitul dosarului, situație în care vei solicita să fii judecat potrivit procedurii de drept comun, situație în care probele administrate de procurer vor fi contestate și vor fi readministrate în fața judecătorului, având dreptul să propui și noi probe).

Soluțiile ce pot fi dispuse de instanța de judecată pentru conducere sub influenta drogurilor, prezentate de la cea mai bună soluție la cea mai grea soluție:

⦁ Achitarea pentru conducere sub influența drogurilor (exemplu se constată nevinovăția ta/lipsa probelor) sau încetarea procesului penal pentru conducere sub influența drogurilor (exemplu prescripția ori alte cauze – situațiile reglementate de art.16 din Codul de procedură penală) – se constată fie nevinovăția ta, fie există o situație în care nu poți fi tras la răspundere- ți se restituie permisul de conducere.


⦁ Renunțarea la aplicarea pedepsei pentru conducere sub influența drogurilor – nu se înscrie în cazier și permisului de conducere ți se restituie;
⦁ Amânarea aplicării pedepsei pentru conducere sub influența drogurilor – ți se restituie permisul de conducere;
⦁ Condamnarea la o pedeapsă cu amenda penală conducere sub influența drogurilor – ți se anulează permisul
⦁ Condamnarea la o pedeapsă cu închisoarea pentru conducere sub influența drogurilor – care poate fi cu executare în penitenciar sau cu suspendarea executării pedepsei (situație în care vei presta o muncă neremunerată în folosul comunității, vei participa la programe de reintegrare social și te vei fi supravegheat de Serviciul de probațiune) – ți se anulează permisul;

8. Judecata în apel pentru conducere sub influența drogurilor


Împotriva sentinței, se poate formula calea de atac a apelului în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Exercitarea căii de atac a apelului va conduce la împiedicarea punerii în executare a dispozițiilor hotărârilor penale atacate până la momentul soluționării apelului.


Judecata în apel înseamnă că, o instanță superioară celei care a soluționat cauza în primă instanță, va efectua un control în fapt și în drept asupra sentinței apelate, având dreptul să schimbe sau să modifice soluția inițială. Astfel, chiar dacă prima instanta a dispus o solutie de condamnare pentru conducere sub influenta drogurilor, daca tu apelezi aceasta solutie, curtea de apel poate dispune achitarea ta pentru conducere sub influenta drogurilor, ori poate dispune reducerea pedepsei aplicate. Dacă prima instanță a dispus achitarea pentru conducere sub influenta drogurilor, iar parchetul apeleaza solutia, curtea de apel poate dispune condamnarea ta pentru conducere sub influenta drogurilor.

Pentru a afla ce se întâmplă cu permisul de conducere dacă esti cercetat pentru infractiunea de conducere sub influenta drogurilor dar si pentru a vedea o analiza complexa a infractiunii de conducere sub influenta drogurilor, te invităm să lecturezi și articolul pe pagina Justicia.ro

One Comment

  1. […] Singura infracțiune pentru care poți răspunde dacă în organismul tău au fost depistate droguri, fără a fi necesar să fie depistate droguri și asupra ta, este infracțiunea prevăzută de art.336 alin.2 din Codul penal, respectiv conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive, infracțiune pe care am analizat-o pe larg în cuprinsul articolului nostru ” Conducere sub influenta drogurilor”. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Echipa de Avocati Justicia.
Buna ziua 👋
Programează o consultație.