De ce PL-X 794/2023 va împinge șoferii băuți/drogați să refuze prelevarea probelor biologice?

Pl-X 794/2023

Dacă în articolul precedent am examinat modificările ce se doresc a fi aduse pe calea PL-X  794/2023, Codului penal, mai cu seamă modificările propuse în privința dispozițiilor art.336; art.335, art.66 și art.83 din Codul penal, în acest articol ne propunem să argumentăm de ce aceste modificări nu fac nimic altceva decât să accentueze inconsecvența legislativă, să accentueze mutilarea logicii juridice a Codului penal (atât cât mai rămăsese) și în final să încurajeze la săvârșirea unor alte infracțiuni.

Titlurile glorioase expuse în mass-media par să incite la frenezie și dezbateri intense pe social media numeroși cititori exclamând glorios: „șoferii băuți sau drogați rămân 10 ani fără permis ”, „pedepse cu executare pentru șoferii beți/drogați”, „nu se mai poate dispune suspendarea pedepselor pentru șoferii beți/drogați”;

Nimic mai NEADEVĂRAT !! Iată realitatea crudă a intens „aplaudatelor” modificări propuse Codului penal, promovate cu mândrie în mass media și aplaudate de „profesioniștii” care nici măcar nu au avut minima curiozitate și decență să examineze modificările legislative propuse pe calea PL-X 794/2023 înainte să „informeze” spațiul public.

Excuse Me Reaction Gif - Find &Amp; Share On Giphy

 Fără a relua aspectele deja analizate în articolul precedent, vom prezenta în realitate care sunt modificările importante ce se doresc a fi aduse Codului penal pe calea PL-X 794/2023:

  1. Se elimină pedeapsa amenzii pentru infracțiunea prevăzută de art.336 din Codul penal (conducere sub influența alcoolului/ drogurilor);
  • Devine obligatoriu pentru instanța de judecată să dispună o pedeapsă complementară (oricare dintre cele 15 pedepse complementare- legiuitorul neprevăzând în forma propusă obligativitatea dispunerii pedepsei complemetare a interzicerii dreptului de a conduce);
  • Se majorează durata pedepsei complementare constând în interdicția de a mai conduce anumite categorii de autovehicule stabilite de instanță pe o perioadă de la 1 la 10 ani (în loc de 1 la 5 ani cum este prevăzut în prezent);
  • Instanța nu mai poate dispune amânarea aplicării pedepsei pentru fapta prevăzută de art.335 (conducerea unui vehicul fără permis) și art 336 din Codul penal (conducere sub influența alcoolului).

Logica juridică înainte de eventuala modificare propusă:

Reglementarea actuală prevede un tratament sancționator mai aspru pentru infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea probelor biologice, decât pentru infracțiunea de conducere sub influența alcoolului/drogurilor.

În cazul infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive prevăzută de dispozițiile art.336 alin. 1 și 2 din Codul penal limitele de pedeapsă sunt de la 1 la 5 ani sau cu amenda în varianta tip, nu și în cazul variantei agravante (când efectuezi transport de persoane, transport de produse sau substanțe periculoase ori dacă ești instructor auto în procesul de instruire sau examinator, când limitele de pedeapsă sunt de la 2 la 7 ani).

Pe de altă parte, în cazul faptei de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.

Așadar, în actuala logică juridică, legiuitorul pedepsește mai aspru fapta de refuz sau sustragere de la prelevarea probelor biologice, decât infracțiunea de conducere sub influneța alcoolului/drogurilor. Opțiunea legiuitorului de a nu conferi posibilitatea instanței de judecată de a dispune amenda penală în cazul infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea probelor biologice denotă opțiunea de a sancționa mai aspru această din urmă faptă.

Cum prelevarea de mostre biologice are loc atunci când există suspiciuni cu privire la săvârșirea unei contravenții la regimul rutier sau a unei infracțiuni, fapta prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal are și un obiect juridic secundar respectiv, protejarea relațiilor sociale din domeniul înfăptuirii jusitiției, respectiv intenția de obstrucționare a actului de justiție prin refuzul manifestat.

Pl-X 794/2023
PL-X 794/2023

Schimbarea paradigmei în lumina modificărilor propuse pe calea PL-X 794/2023:

Ei bine, în lumina modificărilor propuse, legiuitorul a ignorat rațiunea de a pedepsi mai aspru fapta prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal (refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice) care inglobează un obiect juridic secundar din sfera protejării relațiilor din domeniul înfăptuirii justiției.

Dog What Gif By Moodman - Find &Amp; Share On Giphy

Astfel, persoana care se va urca băută / drogată la volan și va fi depistată de organele de poliție, va avea următoarea opțiune:

  1. Fie se supune testării prealabile cu aparatele DrugTest/Etilotest și ulterior se supune prelevării probelor biologice, iar în cauză va fi cercetată pentru fapta prevăzută de art.336 din Codul penal (conducere sub influența alcoolului/drogurilor) riscurile fiind următoarele:
  • Dosarul va sta ani de zile la poliție/parchet până când INML/SML va transmite la dosar expertizele instrumentate (timp în care va sta fără permis);
  • Cheltuielile judiciare vor fi mai mari ca urmare a instrumentării expertizelor de către instituția medico-legală;
  • Instanța nu va mai putea dispune pedeapsa amenzii penale;
  • Instanța nu va mai putea dispune amânarea aplicării pedepsei;
  • Instanța va fi obligată să dispună o pedeapsă complementară;
  • Pedeapsa complemetară a interzicerii exercitării dreptului de a conduce poate fi dispusă pe o perioadă de timp între 1 și 10 ani;
  • Fie refuz prelevarea probelor biologice, caz în care va fi cercetat pentru fapta prevăzută de art.337 din Codul penal (refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice) iar „beneficiile” vor fi următoarele:
  • Dosarul va necesita un timp mult mai scurt de soluționare (în cauză nefiind necesare instrumentarea unor expertize);
  • Atât pentru conducere sub influența alcoolului/drogurilor cât și pentru refuz pedeapsa va fi aceeași (închisoarea de la 1 an, la 5 ani);
  • Instanța VA PUTEA DISPUNE AMÂNAREA APLICĂRII PEDEPSEI;
  • Instanța NU VA FI OBLIGATĂ să dispună o pedeapsă complementară;
  • Pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a conduce poate fi dispusă pe o perioadă de timp între 1 și 5 ani (practic cu 5 ani mai puțin decât limita superioară pentru fapta de conducere sub influența alcoolului/drogurilor);
7B0D1B5C B1E6 4A6F 9B6B 169C2Ccd19Ec 1
De ce PL-X 794/2023 va împinge șoferii băuți/drogați să refuze prelevarea probelor biologice? 7

Așadar, în lumina modificărilor propuse, mult lăudate și aplaudate, există riscul real ca pe calea acestor modificări, perosanele depistate conducând sub influența alcoolului/drogurilor să fie încurajate să refuze prelevarea probelor biologice.  Practic, modificarea legislativă și opțiunea de a pedepsi mai aspru fapta prevăzută de art.336 din Codul penal (conducere sub influența alcoolului/drogurilor)  vor face ca o infracțiune considerată mai gravă (cum ar fi refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice) să devină mai blândă decât conducerea sub influența alcoolului /drogurilor (în lipsa unei modificări aduse și acestei infracțiuni – modificare ce nu a fost propusă pe calea PL-X 794/2023.

Observație! Prezentul articol are rolul de a trage un semnal de alarmă! Informațiile prezentate în acest articol vor fi valabile DOAR ÎN CONTEXTUL adoptării și publicării PL-X 794/2023 în Monitorul Oficial în forma actuală! Acest articol nu vă încurajează să refuzați prelevarea mostrelor biologice!!! Legislația actuală prevede pedepse mai aspre pentru refuz !! Acest articol se raportează doar la modificările propuse (ce nu au întrat încă în vigoare) și are rolul de a trage un semnal de alarmă pentru legiuitor.

Pl-X 794/2023
PL-X 794/2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Echipa de Avocati Justicia.
Buna ziua 👋
Programează o consultație.