Continut
Pasul 1: Cu un Avocat discutăm despre situația ta juridică și identificăm nevoile tale.
În funcție de calitatea procesuală pe care o ai, de gravitatea faptei reținute în sarcina ta, dar și de multe alte elemente este posibil ca la acel moment să fie imperios necesar să fii asistat de un avocat specializat în drept penal, sau să îți comunicăm că situația ta nu impune să apelezi la serviciile unui avocat.
Ne dorim ca relația pe care o construim cu clienții noștri să fie una de lungă durată și încredere reciprocă, astfel încât conduita pe care o adoptăm în raporturile cu clienții noștri este guvernată de corectitudine. Nu în toate situațiile în care clienții noștri cred că se află într-un litigiu penal se și întâmplă acest lucru. Prin urmare, cu prioritate, identificăm dacă colaborarea cu noi îți este sau nu utilă.
Pasul 2: Estimăm complexitatea cauzei, vă comunicăm onorariul și procedăm la semnarea contractului de asistență juridică.
Pentru că ne dorim ca încă de la bun început relația cu clienții noștri să se bucure de transparență și încredere reciprocă, am dezvoltat pe blogul nostru rubrica Onorarii, unde prezentăm cu titlu aproximativ onorariile noastre.
Pentru că ne dorim ca fiecare client al nostru să înțeleagă din ce este compus onorariul pe care îl achită, iar acesta să înțeleagă cât mai bine contravaloarea fiecărui serviciu prestat, dar pe de altă parte ca și munca noastră să fie remunerată corespunzător, suntem adepții onorariilor stabilite în mod global, per fiecare fază procesuală, iar dacă complexitatea cauzei și volumul de muncă pe care îl angrenează speța dumneavoastră depășește media unui dosar similar, atunci activitățile suplimentare vor fi remunerate cu un onorariu distinct stabilit încă de la momentul încheierii contractului.
La momentul la care stabilim un onorariu noi avem în vedere următoarele elemente: durata medie a dosarului, complexitatea cauzei care poate fi atrasă de numărul inculpaților, numărul martorilor, numărul volumelor dosarului de urmărire penală, natura și noutatea cauzei, importanța intereselor în cauză, constrângerile de timp, necesitatea studierii amănunțite a jurisprudența naționale/europeane, ori a unor dispoziții prevăzute în legislația specială etc. De asemenea, la evaluarea onorariul analizăm și posibilitatea/ existența dispunerii unor măsuri preventive (care vor presupune cel puțin câte două termene lunar la care ne vom prezenta în fața judecătorului de drepturi și libertăți etc.
Spre exemplu, pentru acceași infracțiune volumum de muncă poate fi diferit, prin urmare și onorariul este diferit.
- Într-un dosar în care clientul nostru este cercetat pentru fapta de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, ca regulă, onorariul nostrum este cuprins între 600 euro și 1.000 euro pentru faza de urmărire penală. Acest onorariu privește o cauză de o complexitate medie, în care parchetul nu a dispus nicio măsură preventivă. Pentru ca exemplul să fie elocvent, vom presupune că în raport de stadiul procesual avansat și complexitatea redusă a cauzei, onorariul nostru va fi de 600 euro.
- Într-un alt dosar în care clientul nostru este cercetat pentru fapta de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice dar față de el s-a dispus măsura arestului preventiv, atunci onorariul va fi compus din onorariul fix cuprins între 600 euro și 1.000 euro care va fi suplimentat cu 200 euro/ fiecare termen la care ne prezentăm în fața judecătorului de drepturi și libertăți. Pentru a face elocvent exemplul, vom estima același onorariu fix de 600 euro, la care vom adăuga onorariul pentru măsurile preventive. În faza de urmărire penală măsura arestului preventiv poate fi dispusă pentru cel mult 6 luni de zile. Măsura preventivă se judecă după principiul dublului grad de jurisdicție (fond și contestație) , prin urmare, în faza de urmărire penală pot fi 12 termene la care va trebui să ne prezentăm. Așadar, la onorariul fix de 600 de euro destinat activităților desfășurate în fața procurorului, onorariul nostru se va suplimenta cu 12 termene x 200 euro/ termen, adică 2.400 euro, rezultând un onorariu total de 3.000 euro.
600 EURO =/= (DIFERIT) 3.000 euro
Așadar, pentru aceeași infracțiune, dar de complexitate diferită și cu un volum de muncă diferit, onorariul poate să fie într-o situație 600 euro, iar în altă situație 3.000 euro. Prin urmare, nu ar fi corect nici față de clienții noștri, nici față de noi să stabilim același onorariu pentru orice dosar în care este cercetată o anumită infracțiune.
Astfel, am apreciat că este corect ca onorariul să fie determinat efectiv în raportul de volumul de muncă, iar doar particularitățile deosebite ale unei cauze să determine suplimentarea onorariului cu un cuantum determinat și comunicat de la momentul semnării contractului, tot atunci vom stabili și termenele de plată ale onorariului. Nu, nu îți vom cere să achiți onorariul integral în avans. Înțelegem că deschiderea unui dosar penal pe numele tău poate genera multiple probleme și costuri neprevăzute și prin urmare, vom fi deschiși să găsim cea mai bună avantajoasă modalitate de eșalonare a onorariului.
Pasul 3: Obținem numărul unic al dosarului și alte informații relevante.
Pentru că nu de puține ori clienții noștri aveau cunoștința că sunt cercetați într-un dosar penal, însă fără a avea alte informații, primul lucru pe care trebuie să-l identificăm este numărul unic al dosarului (de la parchet sau de la instanță) și parchetul sau instanța pe rolul căreia se află cercetat clientul nostru.
Pasul 4: Preluăm și menținem legătura cu organele judiciare.
Din momentul semnării contractului de asistență juridică, vom depune împuternicirea avocațială în dosar și vom prelua și menține relația cu organele judiciare pentru a evita stresul suplimentar pe care îl presupune apelurile/ converațiile purtate cu poliția/ parchetul/ personalul instanțelor de judecată.
Pasul 5: Formulăm cerere de studiere a dosarului.
Pentru a putea identifica cea mai bună strategie de apărare, trebuie în mod obligatoriu să avem cunoștință și să analizăm toate piesele dosarului. Prin urmare, principala noastră grijă este să intrăm în posesia complete a dosarului, pentru a putea identifica în mod efficient cea mai bună strategie de apărare pentru tine.
Pasul 6: Formulăm cerere de participare la efectuarea actelor de urmărire penală.
Dacă dosarul tău se află în faza de urmărire penală, Codul de procedură penală ne conferă nouă, ca avocați ai tăi posibilitatea de a participa la efectuarea actelor de urmărire penală. Spre exemplu, vom fi încunoștințați despre instrumentarea expertizei informatice, audierea persoanei vătămate, a martorilor etc. În felul acesta vom fi în permanență conectați cu dosarul tău și vom putea participa la audierea martorilor, asigurându-ne astfel că declarațiile martorilor nu vor fi direcționate doar într-un anumit sens.
Pasul 7: După studierea dosarului stabilim o întâlnire pentru a vă prezenta strategiile de apărare identificate.
După ce avem acces la toate piesele dosarului, vom stabili de comun acord o întâlnire pentru a-ți expune strategiile de apărare. Ulterior, te vom ajuta să alegi cea mai bună strategie. Tot cu această ocazie, îți vom comunica erorile de procedură și eventualele vicii pe care le-am identificat în actele de urmărire penală/ cercetare judecătorească și vom identifica împreună cea mai bună cale pentru a valorifica orice scăpare a organelor judiciare.
Pasul 8: Formulăm cereri de probatorii.
Vom identifica împreună și vom pregăti apărările noastre cu care vom contracara acuzația parchetului.
Pasul 9: Asigurăm asistența juridică a dumneavoastră la poliție/ parchet/ instanță.
Ori de câte ori va fi necesară prezența dumneavoastră în cadrul dosarului la poliție/ parchet/ instanță vom fi în permanență alături de dumneavoastră.
Pasul 10: Formulăm cereri, memorii, concluzii.
Practic, vom face tot ce este posibil să vă asigurăm o apărare efectivă și eficientă, vom încerca să valorificăm orice apărare posibilă și fiecare eroare sau rea-credință a organelor judiciare.