Continut
‘’Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.’’ Așa se sfârșeau poveștile pe care le ascultam cu emoție în copilărie. Însă, în realiatea vieții de adult, unele povești de dragoste se încheie la instanță. În acest articol,vom vorbi despre divorțul amiabil prin acordul soților, urmând ca în următoarele articole să parcurgem pe larg tema divorțului judiciar bazat pe culpă, precum si efectele acestuia.
Date statistice:
1.Întrebare:Tu știai care este durata medie a căsniciei în cazul persoanelor care au divorțat?
Se pare că titlul romanului lui Frederic Beigbeder – „Dragostea durează trei ani” a fost unul cam pesimist. În realitate, potrivit datelor statistice, căsnicia durează în medie, 9,9 ani pentru bărbați, respectiv 9,3 ani pentru femei.
Așadar,potrivit statisticii „Evenimentelor demografice în anul 2022” vârsta medie a soţilor la divorţ a fost de 44,3 ani pentru bărbaţi şi de 40,7 ani pentru femei. Comparând vârsta medie la divorţ cu vârsta medie la căsătorie (34,4 ani pentru bărbaţi şi 31,4 ani pentru femei) se poate observa în cazul cuplurilor care au divorţat că secvenţa de viaţă maritală durează, în medie, 9,9 ani pentru bărbaţi, respectiv 9,3 ani pentru femei.
2.Întrebare: Tu știai care este grupa de vârstă cu cea mai mare pondere de divorțuri?
În medie, divorţul apare cu cea mai mare frecvenţă la grupa de vârstă 40-44 ani, atât în cazul bărbaților (18,4% dintre divorţuri), cât şi în cazul femeilor (17,5% dintre divorţuri), urmată, în cazul bărbaţilor, de grupa de vârstă 45-49 ani (17,5% dintre divorţuri) şi în cazul femeilor, de grupa de vârstă 30-34 ani (17,3% dintre divorţuri);
3. Întrebare: Care pot fi motivele de divorț?
Dispozițiile art.373 din Cod Civil statuează că divorțul poate avea loc din 4 motive, respectiv:
a) prin acordul soţilor,la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă (exemple: violență, neînțelegeri,infidelitate)
c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
d)la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei (acest motiv este expresia dictonului „la bine și la greu”- prin urmare, doar soțul care suferă de boală poate cere divorțul,acesta neputând fi solicitat de soțul sănătos).
Potrivit statisticii citate anterior, din totalul divorţurilor pronunţate în anul 2022, aproape două treimi s-au realizat cu „acordul părţilor”, reprezentând și o consecință a posibilităţii pe care o oferă Legea nr. 202/2010 de a divorţa pe cale administrativă, fiind posibilă constatarea desfacerii căsătoriei şi de către ofiţerul de stare civilă sau de notarul public.
Așadar, motivele de divorțau fost potrivit datelor statistice împărțite astfel:
· în 43,5% dintre cazuri, din vina ambilor soţi,
· în 10,2% din cazuri din vina soţului, în 3,8% dintre cazuri din vina soţiei şi
· în 42,5% din alte cauze.
4.Întrebare: Ce este divorțul?
Divorțul este modalitatea de desfacere a căsătoriei.
În cuprinsul acestui articol vom vorbi despre DIVORȚUL PRIN ACORDUL PĂRȚILOR.
Dispozițiile Coduluicivil reglementează trei modalități de realizare a divorțului prin acordul soților:
A. Divorțul pe cale administrativă (la primărie- în fața ofițerului de stare civilă).
B. Divorțul prin procedură notarială (la notar).
C. Divorțul pe cale judiciară (la instanța de judecată).
A)Divorțul la ofițerul de stare civilă
sau în limbaj juridic „Divorțul prin acordul soților pe cale administrativă”:
O modalitate simplă și eficientă de desfacere a căsătoriei, o reprezintă procedura divorțului la ofițerul de stare civilă.
Pentru a putea avea loc această procedură este necesară îndeplinirea următoarelor condiții:
1. Ambii soți să fie de acord cu divorțul;
2. Soții să nu aibă copii minori, născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați
(în ceea ce privește sintagma „copii din afara căsătoriei” norma juridică are în vedere ipoteza copiilor născuți și concepuți înainte de căsătoriei, dar care au stabilit filiație comună față de cei doi soți, iar nu ipoteza în care un soț sau fiecare soț are copii dintr-o căsătorie anterioară sau din afara căsătoriei);
3. Să convină asupra numelui pe care fiecare dintre soți îl vor purta după divorț;
4. Soții să se prezinte la ofițerul de stare civilă pentru depunerea cererii și pentru exprimarea consimțământului la divorț;
Procedura divorțului în fața ofițerului de stare civilă:
Dacă sunt îndeplinite condițiile anterioare, soții vor depune cererea de divorț în scrisl a ofițerul de stare civilă de la locul căsătoriei sau de la locul ultimei locuințe comune a soților. Cererea se trebuie semnată personal de ambii soți.
După înregistrarea cererii de divorț, ofițerul de stare civilă acordă soților un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii,pentru eventuala retragere a acesteia:
– după expirarea termenului acordat,care în principiu este de 30 de zile calendaristice (acesta putând fi prelungit pentru motive temeinice), soții sunt obligați să se prezinte personal, din nou,în fața ofițerului de stare civilă, care verifică dacă aceștia stăruie în cererea lor de divorț, iar dacă aceștia stăruie în divorț, le va solicita părților să dea o declarație prin care să consimtă liber si neviciat la desfacerea căsătoriei. Ulterior, ofițerul de stare civilă va dispune eliberarea certificatului de divorț, care se înmanează foștilor soți într-un termen de maxim 5 zile lucrătoare.
– Dacă vreuna dintre părți nu se prezintă la termenul stabilit, ori ambele părți sau doar una dintre ele declară că renunță la cererea de divorț, atunci dosarul se clasează, fără ca soluția să poată fi atacată.
Întrebare: Se poate depune la ofițerul de stare civilă cerere de divorț prin mandatar cu procură autentică?
Raspuns: Nu. Cererea se depune doar personal.
B) Divorțul la notar
sau în limbaj juridic „Divorțul prin acordul soților prin procedură notarială”.
Spre deosebire de calea administrativă, divorțului prin acordul soților pe cale notarială este posibil și în situația în care soții au copii minori nascuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați.
Pentru a se putea dispune divorțul la notar este necesar pe lângă acordul ambilor soți la divorț, acordul soților asupra numelui purtat de fiecare după divorț cât și acordul ambilor soți cu privire la toate aspectele ce țin de alte cereri accesorii, precum:
– exercitarea autorității părintești în comun;
– stabilirea locuinței copiilor după divorț;
– modalitatea de păstrare a legaturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii;
– stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesionala a copiilor;
Observații:
NU este permis acordul soților în sensul exercitării autorității părintești asupra copiilor minori de catre un singur părinte, în acest caz doar instanța de judecată fiind competentă să stabilească asupra exercitării autorității părintești exclusive.
Soluționarea cererilor privind alte efecte ale divorțului asupra cărora soții nu se înteleg este de competența instanței judecătorești.
Procedura:
Competența aparține notarului public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune a soților. Cererea de divorț se depune de soți împreună, iar notarul public înregistrează cererea și acordă un termen de reflecție de 30 de zile. La expirarea termenului de 30 de zile, soții se prezintă personal, iar notarul public verifică dacă soții stăruie să divorțeze. Dacă sunt îndeplinite toate condițiile, notarul public eliberează certificatul de divorț prin care constată desfacută căsătoria, fară să faca vreo mențiune cu privire la culpa soților.
Dacă nu sunt îndeplinite condițiile dispozițiilor art.375prevăzute de Codul Civil pentru a se pronunța divorțul prin acord, notarul public respinge cererea de divorț.
Împotriva refuzului notarului public nu există cale de atac, dar soții se pot adresa cu cererea de divorț instanței de judecată pentru a dispune desfacerea căsătoriei
Întrebări:
Întrebare: Pot divorța la notar chiar dacă nu mă înteleg cu soțul în privința pensiei alimentare ?
Răspuns: Da, însă în acest caz trebuie să vă adresați instanței de judecată cu privire la acest aspect.
Întrebare: Se poate depune la notarul public cerere de divorț prin mandatar cu procură autentică:
Răspuns: Da, cererea de divorț se poate depune la notarul public prin mandatar cu procură autentificată, însă prezența personală este obligatorie în cursul procedurii divorțului, ulterior depunerii cererii de divorț.
C) Divorțul prin acordul soților la instanță
sau în limbaj juridic„Divorțul prin acordul soților pe cale judiciară”.
În acest capitol,distingem două situații:
1) Divorțul prin acordul părților, la cererea ambilor soți;
2) Divorțul prin acordul părților, la cererea unuia dintre soți acceptată de celălalt soț;
C.1. Divorțul prin acordul părților, la cererea ambilor soți;
În prima ipoteză, respectiv în cazul divorțului prin acordul părților, la cererea ambilor soți, este necesar ca tu împreună cu celălalt soț să formulați o cerere de chemare în judecată, prin care arătați că doriți să puneți capăt căsătoriei și în această ipoteză avem două variante:
C.1.A.Soții convin atât asupra divorțului, cât și asupra tuturor chestiunilor ce țin de cererile accesorii, atunci când au copii:
– Acordul cu privire la divorț
– Ce decideți în privința numelui
– Dacă exercitați autoritatea părintească în comun;
– Unde va fi stabilit domiciliul copiilor după divorț;
– Care va fi programul de vizite (modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii);
– Care va fi cuantumul pensiei de întreținere pentru copil (stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesionala a copiilor)
– Cine va încasa alocația minorului.
După ce ați scris toate aceste elemente, anexați cererii de divorț copia certificatului de căsătorie, copia actelor de identitate, copia certificatului de naștere a copilului minor, (pe fiecare copie scrieți conform cu originalul și semnătura), dar și taxa de timbru în original.
Depuneți cererea împreună cu toate aceste acte la judecătoria din circumscripția locuinței, dacă nu mai locuiți împreună, la judecătoria din circumscripția ultimului domiciliu comun, iar dacă nu ați locuit împreună, la domiciliul oricăruia dintre voi și așteptați să se stabilească termenul de judecată.
C.1.B.Soții convin asupra divorțului, însă nu convin asupra tuturor elementelor ce țin de cererile accesorii (atunci când au copii):
Acordul soților poate fi limitat numai la divorț, iar cu privire la celelalte aspecte care țin de efectele divorțului, dacă soții nu se înteleg, vor solicita instanței de judecată să hotarască. Astfel, toate celelalte explicații analizate la punctul anterior rămân valabile.
În ipoteza continuării judecății în privința cererilor accesorii, instanța pronunță două hotârâri într-un singur dosar, și anume o primă hotărâre de divorț (ce cuprinde soluția de desfacere a căsătoriei și,eventual de soluționare a unor cereri accesorii), respectiv o a doua hotărâre în privința cererilor accesorii rămase în divergență, pentru a continua judecata.
În acest caz, cu privire la divorț nu se va face menţiune despre culpa pentru desfacerea căsătoriei si nu vor fi administrate probe, însă cu privire la cererile accesorii se vor administra porbe, iar hotărârea va fi motivată.
C.2. Divorțul prin acordul părților, la cererea unuia dintre soț acceptată de celălalt soț
În cea de a doua situație, respectiv divorțul pe baza cererii unuia dintre soți acceptată de celalat soț, trebuie îndeplinete urmatoarele condiții:
Soțul care vrea să solicite divorțul (ce va purta denumirea de reclamant), va redacta o cerere de chemare în judecată în cuprinsul căreia va arăta motivele pentru care consideră că celălalt soț este vinovat de imposibilitatea continuării căsătoriei.
După formularea cererii de chemare în judecată și depunerea acesteia la instanță, va urma o procedură prealabilă numită regularizare (în care instanța va verifica dacă ai respectat toate condițiile de formă, în caz contrar îți va pune în vedere să remediezi eventualele erori într-un anumit termen), iar dacă aceste condiții sunt respectate, cererea de chemare în judecată va fi comunicată pârâtului care are următoarele posibilități:
C.2.1.Depune întâmpinare și recunoaște faptele care au dus la destrămarea vieții conjugale:
Când cererea de divorţ este întemeiată pe culpa soţului pârât, iar acesta recunoaşte faptele care au dus la destrămarea vieţii conjugale, instanţa, dacă reclamantul este de acord, va pronunţa divorţul fără a cerceta temeinicia motivelor de divorţ şi fară a face mențiune despre culpa desfacerii căsătoriei.
Pentru ca divorțul să se pronunțe prin acordul părților în această situație, vor trebui îndeplinite doua condiții:
– Recunoașterea de către pârât a faptelor care au dus la destrămarea căsătoriei. Practic, prin recunoaștere pârâtul consimte la divorț;
– Reclamantul să fie de acord cu desfacerea căsătoriei pe baza acordului soților;
Chiar dacă pârâtul recunoaște faptele care au dus la destrămarea căsătoriei, se poate ajunge la un divorț amiabil doar dacă reclamatul este de acord. Dacă reclamantul nu este de acord, atunci recunoașterea de către pârât a faptelor care au dus la destrămarea căsătoriei constituie doar un mijloc de probă, pe baza căruia instanța de judecată va admite cerera de divorț și va putea stabili culpa exclusivă a pârâtului.
C.2.2.Depune cerere reconvențională în care solicită și el divorțul dar pentru motive ce îi sunt imputabile reclamantului;
Ei bine, această ipoteză va face obiectul următorului nostru articol, pentru că în această situație nu mai putem vorbi despre divorț prin acordul părților.
În concluzie,divorțul prin acordul parților este o modalitate rapidă, eficientă si elegantă de a pune capat unei povești de dragoste care nu a mai ajuns la final, iar avantajele acestuia sunt numeroase. Pe lânga celeritatea procesului (în principal fiind necesar un singur termen de judecată), dar și costurile mai mici, un aspect important îl reprezintă faptul că nu mai este necesară dovedirea și stabilirea culpei unuia dintre soți, permițându-le părților implicate să se despartă într-un mod amiabil.
În cazul divorțului prin acordul soților în instanță, spre deosebire de procedura administrativă sau notarială,chiar și dacă unul dintre soți se răzgândește, ei bine, cererea nu va fi respinsă ca în cazul celorlalte două proceduri, ci instanța de judecată învestită va rămâne competentă să judece divorțul ( pe calea comună de această dată în care se vor administra probe) dar care va avea totuși o finalitate. Mai mult decât atât, spre deosebire de celelalte proceduri, în instanța de judecată toate cererile accesorii divorțului vor fi soluționate și tranșate, astfel încât fiecare dintre părți să își continue cursul firesc al vieții.
Autor:
av. Ada Radu
Bibliografie :
1. Evenimente demografice anul 2022- Institutul Național de Statistică
2. Marieta Avram -Drept Civil Familia-Editura Hamangiu 2016
3.Gabriela Cristina Frențiu- Divorțul și procedura divorțului- Editura Universul Juridic