Conținut:
Dacă ți s-a deschis dosar penal pentru droguri la volan, trebuie să știi că în anul 2024, infracțiunea prevăzută de art.336 alin.2 Cod penal (droguri la volan / drogat la volan ) a cunoscut numeroase modificări. Astfel, până în prezent, au fost aduse modificări pe calea Legii 172/2024 (când a fost înăsprit tratamentul sancționat pentru droguri la volan), a OUG 84/2024 și OUG 97/2024.
Însă, materia penală este guvernată de principiul legii penale mai favorabile și prin urmare, dacă ești cercetat pentru droguri la volan, tratamentul sancționator va fi diferit în funcție de momentul la care ai săvârșit fapta cercetată, respectiv persoanele care au fost depistate în trafic anterior datei de 03 iunie 2024 vor fi sancționate mai blând, iar cele care au fost depistate în trafic ulterior datei de 03 iunie 2024, mai asupru.
Astfel, pentru a-ți fi mai ușor să extragi informația relevantă pentru tine, articolele noastre pe tema „ droguri la volan / drogat la volan ” au fost împărțite prin raportare la momentul la care a fost săvârșită fapta:
- Dacă ți s-a deschis dosar penal pentru „ droguri la volan / drogat la volan ”– anterior datei de 03 iunie 2024, ACESTA ESTE ARTICOLUL PE CARE ÎL CAUȚI.
- Dacă ți s-a deschis dosar penal pentru „ droguri la volan / drogat la volan ”– ulterior datei de 03 iunie 2024 – accesează articolul din link ………………………..
I. Ce pedeapsă riști dacă ai fost prins drogat la volan anterior datei de 03.06.2024?
Dacă ai fost prins drogat la volan anterior datei de 03.06.2024, limitele de pedeapsă sunt închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda penală.
Iată forma textului Codului penal, anterior datei de 3 iunie 2024, înainte de modificările aduse pe calea Legii 172/2024, text care îți va fi aplicabil în ipoteza în care fapta ta a fost săvârșită anterior datei de 03.06.2024.
Norma de incriminare – droguri la volan / drogat la volan:
„Art.336: Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe –
(1)Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2)Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3)Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”
II.În concret, ce soluție poate dispune instanța de judecată dacă ai fost prins drogat la volan după data de 03.06.2024 ?
Soluțiile ce pot fi dispuse de instanța de judecată pentru fapta prevăzută de art 336 alin.2 din Codul penal, ( droguri la volan / drogat la volan ) prezentate de la cea mai bună soluție la cea mai severă soluție, sunt următoarele :
1. Achitarea pentru „ droguri la volan / drogat la volan ” (exemplu se constată că în organismul tău au fost identificați metaboliți inactivi ai substanței psihoactive) sau încetarea procesului penal „ droguri la volan / drogat la volan ” (exemplu prescripția ori alte cauze – situațiile reglementate de art.16 din Codul de procedură penală) – se constată fie nevinovăția ta, fie există un impediment la tragerea la răspundere penală- ți se restituie permisul de conducere.
2. Renunțarea la aplicarea pedepsei pentru „ droguri la volan / drogat la volan ”– nu se înscrie în cazier și permisului de conducere ți se restituie;
3. Amânarea aplicării pedepsei pentru „ droguri la volan / drogat la volan ”– ți se restituie permisul de conducere;
4. Condamnarea la o pedeapsă cu amenda penală pentru „ droguri la volan / drogat la volan ”– ți se anulează permisul;
5. Condamnarea la o pedeapsă cu închisoarea pentru „ droguri la volan / drogat la volan ” – care poate fi cu executare în penitenciar sau cu suspendarea executării pedepsei (situație în care vei presta o muncă neremunerată în folosul comunității, vei participa la programe de reintegrare socială și vei fi supravegheat de Serviciul de probațiune)
– ți se anulează permisul și poți susține examenul în termen de 1 an de la rămânerea definitivă a soluției de condamnare (dacă nu s-a dispus și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce pe o perioadă între 1 și 5 ani, caz în care vei putea recupera permisul la trecerea unui interval de timp calculate astfel: 1 an + durata pentru care s-a dispus pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce).
III. Dacă am fost prins drogat la volan mi se aplică dispoziția care zice că pot rămâne până la 10 ani fără permis?
Răspunsul este nu. Așa cum spuneam, dacă ai săvârșit fapta înainte de data de 3 iunie 2024, când a intrat în vigoare Legea 172/2024), vei beneficia de legea mai favorabilă, prin urmare, anterior datei de 3 iunie 2024, instanța nu era obligată să dispună și aplicarea unei pedepse complementare.
Cu toate acestea, și Codul penal anterior datei de 3 iunie 2024, prevedea posibilitatea (nu obligația) instanței de judecată de a dispune aplicarea unei pedepse complementare (inclusiv interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de la 1 la 5 ani).
Astfel, chiar dacă modificarea legislativă nu poate fi aplicată în cazul tău, cu toate acestea, potrivit formei Codului penal anterioară datei de 3 iunie 2024, instanța va putea și în cazul tău să dispună interzicerea dreptului de a conduce pe o durată de la 1 la 5 ani, chiar dacă nu este obligată să dispună această pedeapsă complementară.
IV. Definiții conceptuale care te interesează dacă ai fost prins drogat la volan:
IV.1.Ce înseamnă noțiunea de „conducere” dacă ai fost cu „ droguri la volan / drogat la volan ”?
Prin Decizia numărul 6/HP/2019, ICCJ a statuat că prin noțiunea de conducere trebuie înțeles „operațiunea tehnică prin care o persoană pune în mișcare autovehiculul și îl dirijează pe drumurile publice”. Pentru a răspunde penal, nu este necesar în toate cazurile să pornești motorul mașinii.
Poți răspunde penal pentru droguri la volan și dacă deplasezi autoturismul în pantă, din inerție, fără a porni motorul, acționând doar sistemul de direcție și frânare a autoturismului. De altfel, și în situația în care te urci sub influența drogurilor la volanul unui autoturism, care este tractat, chiar dacă nu ai pornit autoturismul, vei putea fi tras la răspundere penală.
Ei bine, sarcina probării faptului că exercitai acțiunea de conducere drogat la volan, va reveni organelor de urmărire penală, care vor putea proceda inclusive la audierea în calitate de martor a organului constatator al poliției rutiere.
IV.2. La ce tip de „vehicule” se referă texul de lege dacă ai dosar pentru „ droguri la volan / drogat la volan ” ?
Este necesar ca vehiculul să facă parte din categoria celor pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere (autovehicul, tramvai, tractor agricol ori forestier).
IV.3. Ce înseamnă substanțe psihoactive dacă ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan ?
Prin Decizia 48/HP/2021,Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, stabileşte că „Folosirea sintagmei «substanţe psihoactive» din cuprinsul normei de incriminare a art.336 alin. (2) din Codul penal include, pe lângă categoria de substanţe la care face referire Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată, şi substanţele prevăzute în conţinutul Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, cu modificările şi completările ulterioare”.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.”[1]
Așadar, consumul vreuneia dintre substanțele la care fac referire dispozițiile Legii numărul 194/2011, ale Legii numărul143/2000 și ale Legii numărul 339/2005, urmată de conducerea unui vehicul poate atrage reținerea infracțiunii prevăzute de art.336 din Codul penal.
IV.4. Dar în dacă urmez tratament cu medicamente cu efecte psihotrope prescrise de doctor? Dacă conduc mașina mai răspund penal pentru droguri la volan ?
Anumite medicamente precum antidepresivele ( Zoloft / Prozac); antipsihoticele cum ar fi (Risperdal sau Zyprexa); stimulentele precum (Adderall sau Ritalin); ori opioidele precum (morfina sau codeina sau alte analgezice purnice) chiar dacă au fost administrate în mod legal (în baza unei prescripții medicale speciale, cu supravegherea medicului) conducerea mașinii în perioada în care te supui tratamentului cu aceste medicamente poate atrage reținerea infracțiunii prevăzute de dispozițiile art.336 alin.2 din Codul penal.
În acest sens, Curtea Constituțională a statuat pe calea Deciziei numărul 101/2019 „Este indiferent faptul că starea conducătorului vehiculului care se află sub influenţa unor substanţe psihoactive este urmarea unui abuz – ceea ce presupune consumul plantelor, substanţelor şi preparatelor ce conţin substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive în afara unei prescripţii medicale – sau este urmarea uzului medical, care semnifică utilizarea pe bază de prescripţie medicală, licită, a medicamentelor aflate sub controlul legislaţiei naţionale”.
IV.5. Trebuie ca parchetul să dovedească că persoana în cauză avea capacitățile psihofizice diminuate? Sau sunt suficiente rezultatele buletinului de analiză toxicologică care confirmă că am condus drogat la volan?
În practică dovedirea împrejurării că persoana în cauză se află sub influența substanțelor psihoactive se realiza prin intermediul buletinului de analiză toxicologică. Ulterior, raportat la concentrația substanțelor psihoactive din organism, dacă există dubii, ori au fost identificați metaboliți ai substanței psihoactive experții concluzionează data aproximativă a consumului precum și dacă persoana în cauză se afla sub influența substanțelor psihoactive la momentul la care a condus autovehiculul pe drumurile publice.
Însă, practica aceasta a fost infirmată în oarecare măsură de o decizie de speță a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a concluzionat că ”persoana se află sub influenţa unor substanţe psihoactive, în accepţiunea dispoziţiilor art. 336 alin. (2) C. pen., ori de câte ori în organismul acesteia au fost introduse substanţe care produc efecte psihoactive, indiferent de cantitatea de substanţă consumată sau de concentraţia de substanţă identificată în probele sale biologice şi indiferent dacă modificările fizice, psihice ori comportamentale ale persoanei sunt sau nu sunt perceptibile.
Intrucat legiuitorul prezumă că orice substanţă psihoactivă introdusă în organism generează modificări ale sistemul nervos central şi ale funcţiilor cognitive incompatibile cu conducerea în siguranţă a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere[2]”.
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este o decizie de speță, nu una general obligatorie, astfel încât, în cuprinsul secțiunii achitări din cadrul articolului, vom analiza și soluții care intră în divergență cu aceasta.
V. Desfășurarea procesului penal dacă ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan:
Procesul penal pentru dacă ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan :
Dacă ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan, trebuie să știi că procesul penal cunoaște mai multe faze și etape procesuale, respectiv:
- Faza de urmărire penală pentru droguri la volan;
- Etapa procedurii de cameră preliminară pentru droguri la volan;
- Faza judecății în fond pentru droguri la volan;
- Faza judecății în apel pentru droguri la volan;
În continuare vom prezenta detaliat fiecare faza procesuală prin prisma infracțiunii de conducere sub influenta drogurilor :
V.1. Începerea urmăririi penale (urmărirea penală in rem) pentru droguri la volan / drogat la volan :
În situația în care ai fost prins cu droguri la volan/ drogat la volan anterior datei de 3 iunie 2024, polițistul este cel care trebuie să dispună începerea urmăririi penale cu privire la faptă, atunci când fie rezultatul indicat de DrugTest este pozitiv la una dintre substanțe, fie ai refuzat testarea cu aparatul DrugTest situație în care vei fi condus la sediul unității medicale pentru prelevarea probelor de sânge.
Art.190 alin.8 din Codul de procedură penală prevede că recoltarea probelor biologice se efectuează din dispoziția organului de constatare (polițistul rutier) cu constimțământul celui supus examinării, de către un medic, asistent medical, sau de o persoană cu o pregătire medicală de specialitate, în cel mai scurt timp. Mai mult, în această situație particulară doctrina apreciază că pentru a se proceda la prelevarea probelor biologice nu este necesar ca în prealabil să se fi dispus începerea urmăririi penale in rem.[3]
V.2. Momentul comunicării Buletinului de Analiză Toxicologică pentru droguri la volan / drogat la volan :
De regulă, în situația în care nu ai achitat tu contravaloarea buletinului de analiză toxicologică, acesta va ajunge la dosarul cauzei într-un termen variabil cuprins între 3/6 luni, uneori chiar mai mare (termenul variază pe de o parte în funcție de gradul de agglomerate a institutului medico-legal ce efectuează analiza și în funcție de fondurile disponibile ale IPJ-ului în vederea achitării buletinelor de analiză toxicologică). Dacă dorești să grăbești rezultatele, poți solicita să achiți tu contravaloarea buletinului de analiză toxicologică, situație în care durata de comunicare a rezultatelor se va reduce considerabil.
În funcție de rezultatul analizei, regăsim două ipoteze:
1) Rezultatul probelor biologice este negativ – ceea ce dovedește că nu te aflai sub influența drogurilor la momentul opririi în trafic, iar în această situație, dacă permisul îți fusese reținut se va dispune restituirea sa, iar dacă permisul NU îți fusese reținut, atunci vei rămâne în continuare cu el, iar dosarul penal se va închide prin pronunțarea unei soluții de clasare.
2) Rezultatul probelor biologice este pozitiv – ceea ce întărește convingerea că te aflai sub influența drogurilor la momentul opririi în trafic, iar în această situație, dacă permisul nu îți fusese reținut, va trebui să îl predai și vei rămâne fără permis, vei fi chemat la poliție pentru a ți se aduce la cunoștință calitatea procesuală de suspect pe care ai dobândit-o în cauză, și vei rămâne fără permis până la finalizarea dosarului.
3) Buletinul de analiză toxicologică relevă prezența unui metabolit, situație în care, avocatul tău este îndeptățit să solicite instrumentarea unei expertize.
V.3. Dispunerea efectuării în continuare pentru urmărirea penala față de suspect (urmărirea penală in personam) pentru droguri la volan / drogat la volan:
Dispunerea efectuării în continuare a urmăririi penale față de suspectul cercetat pentru droguri la volan / drogat la volan are loc după momentul în care au fost comunicate de INML/SML rezultatele buletinului de analiză toxicologică, care surprinde prezența drogurilor în corp.
În special la dosarele în care sunt cercetate infracțiuni din domeniul rutier, acest moment procesual este așteptat cu oarece „nerăbdare” pentru că dă naștere unor drepturi procesuale – dreptul de a studia dosarul/ dreptul avocatului tău de a participa la efectuarea actelor de urmărire penală/ dreptul de a propune administrarea de probe/ dreptul de a contesta durata procesului penal și lista poate continua.
Vei fi citat pentru a ți se aduce la cunoștință calitatea procesuală de suspect pe care ai dobândit-o și vei avea dreptul să dai sau să nu dai o declarație în această calitate.
V.4. Expertiza medico-legală pentru interpretarea valorilor dacă ai fost prins cu droguri / drogat la volan:
Instrumentarea unei expertize medico-legale nu este obligatorie. Însă, în situația în care buletinul de analiză toxicologică surprinde fie un metabolit al substanței, fie o cantitate diminuată de substanțe psihoactive, la cererea suspectului, ori din oficiu, organele de urmărire penală pot dispune instrumentarea unei expertize de către Institutul de Medicină Legală / Serviciul de Medicină Legală pentru a determina dacă substanța identificată în organism mai are capacitatea de a influența deprinderile conducătorului auto.
Ca regulă această expertiză se dispune după momentul în care ai dobândit calitatea procesuală de suspect, astfel încât, să ai posibilitatea efectivă să-ți exerciți drepturile procesuale reglementate de legiuitor în cuprinsul dispozițiilor referitoare la expertize, respectiv: dreptul de a propune obiective, dreptul de a avea un expert recomandat, dreptul de a formula obiecțiuni etc.
V.5. Punerea în mișcare a acțiunii penale dacă ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan :
În situația în care în cauză, raportul de analiză toxicologică a evidențiat substanțe psihoactive atât în sânge cât și în urină, neexistând vreun dubiu cu privire la capacitatea acestei substanțe psihoactive de a influența capacitatea conducătorului auto, punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv atribuirea calității de inculpat, poate fi dispusă odată cu efectuare în continuare a urmării penale față de suspect, sau la o anumită perioadă de timp (în practică, pentru a păstra o aparentă respectare a drepturilor procesuale, atribuirea calității de inculpat se dispune aproximativ la 1 lună de zile de la momentul aducerii la cunoștință a calității de inculpate.
În situația în care a fost dispusă o expertiză privind interpretarea valorilor, după ce parchetul primește rezultatul expertizei, dacă expertiza atestă capacitatea substanței identificate în buletinul de analiză toxicologică de a influența deprinderile conducătorului auto, procurorul este obligat să dispună punerea în mișcare a acțiunii penale atunci când constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârșit o infracțiune și nu există niciunul dintre cazurile de împiedicare precăzute la art.16 alin.1 din Codul de procedură penală.
În acest sens, vei fi citat pentru a ți se aduce la cunoștință calitatea procesuală de inculpat pe care tocmai ai dobândit-o și vei avea dreptul să dai sau să nu dai o declarație în noua calitate dobândită, ori să îți menții declarația anterioară
În privința expertizei medico-legale, concluziile unei astfel de expertize pot apărea în forma următoare „ Raportul de expertiză nr. A1##########, a confirmat prezența în probele biologice ale inculpatului a tetrahidrocanabinolului, concluzionând că, având în vedere rezultatul determinărilor toxicologice, nu se poate susține cu obiectivitate că inculpatul se afla sub influența substanțelor psihoactive”
Dacă vrei ca urmărirea penală să dureze mai puțin, atunci ai dreptul să achiți contravaloarea atât a buletinului de analiză toxicologică, cât și a expertizei medico-legale.
V.6. Terminarea de urmarire penala dacă ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan :
Atunci când procurorul constată că au fost respectate dispozițiile legale care garantează aflarea adevărului, că urmărirea penală este completă și există probele necesare și legal administrate, urmărirea penală se epuizează cu pronunțarea uneia dintre următoarele soluții:
a. Clasarea cauzei dacă ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan, ca urmare a existenței vreunuia dintre cazurile prevăzute de dispozițiile art.16 din Codul de procedură penală care împiedică exercitarea acțiunii penale (spre exemplu în situația în care buletinul de analiză toxicologică nu relevă prezența drogurilor în corp).
b. Renunțarea la urmărirea penală dacă ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan: când procurorul apreciază că nu mai este oportună continuarea urmăririi penale.
c. Trimiterea în judecatădacă ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan: Atunci când procurorul constată că în urma aprecierii probatoriului, fapta există, a fost săvârșită de inculpat și acesta răspunde penal, procedează la emiterea RECHIZITORIULUI și sesizarea instanței.
d. Încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției dacă ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan : reprezintă actul încheiat între procuror și inculpat, care recunoscându-și vinovăția, acceptă pedeapsa stabilită de procuror. În această situație, acordul de recunoaștere a vinovăției este trimis instanței de judecată pentru confirmare, instanța urmând doar să admită acordul sau să îl respingă fără să intervină asupra pedepselor convenite.
VI. Dacă dosarul este trimis în judecată atunci vom începe în procedura de CAMERĂ PRELIMINARĂ pentru droguri la volan / drogat la volan :
Odată cu trimiterea în judecată a inculpatului, debutează și procedura de cameră preliminară. Deși această etapă este subestimată de mulți, în procedura de cameră preliminară are loc una dintre cele mai importante operațiuni specifice contextului judiciar, respectiv se procedează la trasarea cadrului procesual, adică judecătorul fixează limitele și obiectul judecății. Mai mult, în procedura de cameră preliminară se verifică legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală pentru infractiunea de conducere sub influenta drogurilor. În cuvinte simple, putem spune că printre altele, judecătorul verifică dacă maniera în care o probă a ajuns la dosarul cauzei este legală sau nu.
În procedura de cameră preliminară nu se discută vinovăția sau nevinovăția ta, cum nu se discută nici temeinicia probatoriului administrat. Judecătorul de cameră preliminară nu verifică dacă probatoriul administrat în faza de urmărire este complet, pentru că, într-o astfel de situație singura soluție ce s-ar putea dispune ar fi condamnarea, iar soluția de achitare nu ar mai fi posibilă de vreme ce judecătorul ar aprecia încă din cameră preliminară că probatoriul este complet și susține acuzația formulată de parchet.
Pentru că procedura de cameră preliminară este una extrem de tehnică ca să o înțelegem haideți să oferim câteva exemple imaginare cu privire la aspectele ce pot fii invocate cu succes în procedura de cameră preliminară:
- Verificarea competenței instanței: (competența funcțională, materială, teritorială și personală, specială) dacă ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan :
Exemplu: inculpatul a fost depistat drogat la volan în Buftea. Polițistul îl conduce pe inculpat la o unitate medico-legală din Sectorul 1 București, motiv pentru care apreciază că ar trebui să sesizeze Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București. Trebuie să știi că în faza de urmărire penală, competența este alternativă astfel încât primul parchet întâi sesizat poate să cerceteze infracțiunea.
Însă, la momentul trimiterii în judecată, parchetul trebuie să sesizeze instanța potrivit ordinii prioritare prevăzute de art.41 alin.1 din Codul de procedură penală, respectiv instanța de la locul săvârșirii infracțiunii, în exemplul nostru Judecătoria Buftea (locul unde ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan).
Dacă parchetul nu a sesizat instanța competentă, în procedura de cameră preliminară poate fi invocat acest lucru cu success, iar judecătorul sesizat va dispune trimiterea cauzei la instanța competentă.
- Neregularități ale actului de sesizare dacă ai fost prins drogat la volan / droguri la volan :
- Neregularități de formă: întocmirea rechizitoriului de polițist și nu de procuror, absența mențiunii verificat sub aspectul legalității de către prim-procurorul parchetului etc;
- Neregularități de fond: lipsa descrierii faptei etc.
- Nelegalitatea administrării probelor: Spre exemplu cererea de recoltare a probelor biologice nu a fost semnată de un polițist rutier, ci de un polițist de la poliția locală;
- Nelegalitatea efectuării actelor de urmărire penală dacă ai fost prins drogat la volan:
Exemplu: Dacă ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale a fost dispusă de polițist, iar aceasta nu a fost confirmată de procuror, lipsa actului de confirmare din partea procurorului va conduce la constatarea nelegalității actului de efectuare în continuare a urmării penale.
Cu toate astea, din experiența noastră, în multe dosare trimise în judecată pentru conducere sub influența drogurilor, astfel de greșeli sunt minoritare. Volumul actelor de urmărire penală este unul mic, astfel încât, organele de urmărire penală nu au „ocazia” să facă greșeli majore.
Însă, în mod evident, în fiecare dosar trebuie verificată legalitatea actelor de urmărire penală și a probelor administrate, dar și legalitatea sesizării instanței și competența instanței de a soluționa acea cauză. Astfel încât, în fiecare dosar, trebuie apreciat de la caz la caz oportunitatea invocării cererilor și excepțiilor.
Dacă nu sunt invocate cererii sau excepții, judecătorul verifică din oficiu legalitatea și competența și dispune începerea judecății.
Dacă au fost invocate cereri și excepții, judecătorul va fixa primul termen în procedura de cameră preliminară și va proceda la citarea părților pentru termenul de judecată stabilit, când se vor pune concluziile părților asupra cererilor și excepțiilor invocate.
Împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară, procurorul și inculpatul pot face contestație în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii prin care a fost soluționată procedura de cameră preliminară. Contestația va fi soluționată de instanța superioară (respectiv de tribunal atunci când judecătoria a soluționat cauza în fond).
VII. Faza Judecății dacă ai fost prins drogat la volan / cu droguri la volan :
La acest moment, dacă ai fost trimis în judecată pentru droguri la volan / drogat la volan, vei fi pus să alegi între două variante:
a. Fie recunoști fapta și prin urmare soliciți să fii judecat potrivit procedurii simplificate (caz în care nu se vor mai administra probe iar dosarul se va termina într-un singur termen/ cel mult se mai poate acorda un termen pentru a depune înscrisuri în favoarea ta dacă soliciți acest lucru – beneficiile acestei proceduri sunt date de reducerea limitelor de pedeapsă cu 1/3 (în cazul închisorii) sau 1/4 (în cazul amenzii).
b. Fie te consideri nevinovat și te vei lupta să fii achitat la sfârșitul dosarului, situație în care vei solicita să fii judecat potrivit procedurii de drept comun, situație în care probele administrate de procuror vor fi contestate și vor fi readministrate în fața judecătorului, având dreptul să propui și noi probe).
c. Soluțiile ce pot fi dispuse de instanța de judecată, (prezentate de la cea mai bună soluție la cea mai grea soluție):
1. Achitarea dacă ai fost prins drogat la volan / droguri la volan :(exemplu se constată nevinovăția ta/lipsa probelor) sau încetarea procesului penal (exemplu prescripția ori alte cauze – situațiile reglementate de art.16 din Codul de procedură penală) – se constată fie nevinovăția ta, fie există o situație în care nu poți fi tras la răspundere- ți se restituie permisul de conducere.
2. Renunțarea la aplicarea pedepsei dacă ai fost prins drogat la volan / droguri la volan : – nu se înscrie în cazier și permisului de conducere ți se restituie;
3. Amânarea aplicării pedepsei dacă ai fost prins drogat la volan / droguri la volan :– ți se restituie permisul de conducere;
4. Condamnarea la o pedeapsă cu amenda penală dacă ai fost prins drogat la volan / droguri la volan : – ți se anulează permisul
5. Condamnarea la o pedeapsă cu închisoarea dacă ai fost prins drogat la volan / droguri la volan : – care poate fi cu executare în penitenciar sau cu suspendarea executării pedepsei (situație în care vei presta o muncă neremunerată în folosul comunității, vei participa la programe de reintegrare socială și vei fi supravegheat de Serviciul de probațiune) – ți se anulează permisul;
VIII. Judecata în apel dacă ai fost prins drogat la volan / droguri la volan :
Împotriva sentinței, se poate formula calea de atac a apelului în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Exercitarea căii de atac a apelului va conduce la împiedicarea punerii în executare a dispozițiilor hotărârilor penale atacate până la momentul soluționării apelului.
Judecata în apel înseamnă că, o instanță ierarhic superioară celei care a soluționat cauza în primă instanță (Curtea de Apel) va efectua un control în fapt și în drept asupra sentinței apelate, având dreptul să schimbe sau să modifice soluția inițială.
IX. Onorariu avocat droguri la volan – art 336 Cod penal – droguri la volan / drogat la volan : (onorariu avocat droguri la volan):
Pentru că suntem transparenți și tratăm în mod egal fiecare client, pe blogul nostru vei găsi și rubrica (onorariu avocat droguri la volan). Dar pentru eficiență, o să prezentăm în continuare onorariile noastre pentru dosarele penale în care sunt cercetate infracțiunea prevăzută de art 336 Cod penal ( drogat la volan / droguri la volan) – (onorariu avocat droguri la volan))
- Consultația juridică (onorariu avocat droguri la volan) – 400 lei/ ședința (aceasta se poate desfășura online sau la biroul nostru) (onorariu avocat droguri la volan)
- Onorariu per fază procesuală în București (onorariu avocat droguri la volan)– 1.000 euro („ droguri la volan / drogat la volan ”)
- Pachet faza de urmărire penală + cameră preliminară + judecata în primă instanță în București (onorariu avocat droguri la volan)– 1.900 euro („ droguri la volan / drogat la volan ”)
- Colaborare la distanță pentru dosarele din provincie (onorariu avocat droguri la volan).
Asigurăm asistență și / sau reprezentare juridică pe întreg teritoriul României, Onorariul perceput pentru dosarele din provincie, în care clientul va solicita participarea noastră, se va stabili plecând de la onorariul de bază pentru București (onorariu avocat droguri la volan) și se va majora în funcție de numărul de kilometri față de București.
De asemenea, în cazul dosarelor aflate în provincie, putem asigura și serviciul de gestionare a dosarelor la distanță ((onorariu avocat droguri la volan) fapt ce va genera costuri reduse pentru client). Acest serviciu presupune formularea tuturor cererilor necesare pe întreg parcursul fazei procesuale, pregătim strategia de apărare și îți vom asigura consultații juridice în funcție de evoluția dosarului, fără ca acest lucru să presupună și deplasarea naostră în provincie. Totuși, dacă se alege modalitatea gestionării dosarului la distanță și din varii motive clientul dorește să fie însoțit de un avocat, la solicitarea clientului, pentru a evita suplimentarea onorariului prin costurile de deplasare, putem apela la colaboratorii noștri din provincie. (onorariu avocat droguri la volan).
X. În cât timp sunt eliminate drogurile din organism dacă ai fost prins drogat la volan / droguri la volan ?
Ca și în cazul consumului de alcool, eliminarea drogurilor din organism diferă de la o persoană la alta în funcție de numeroși factori:
- Metabolosimul: un metabolism rapid va conduce la eliminarea într-un timp mai scurt a drogurilor din organism, în vreme ce un metabolism lent va necesita o perioadă mai lungă.
- Înălțimea, greutatea, vârsta și sexul persoanei
- Gradul de hidratare
- Cantitatea de drog și frecvența consumului: în cazul consumatorilor ocazionali, eliminarea va avea loc mai rapid, în vreme ce în cazul consumului regulat, eliminarea va necesita un timp mai îndelungat.
„Potrivit unor studii din domeniul medical, „În sânge, drogurile nu rămân perioadă îndelungată, spre exemplu LSD-ul rămâne doar 3 ore, amfetamina 12 ore, cocaina 48 de ore, dar în urină perioada este mult mai lungă, zile la rând. Spre exemplu, canabisul rămâne în sânge doar câteva ore după consum, dar THC (substanța activă din canabis) iese din sânge și din urină chiar și după 30 de zile, în funcție de metabolismul persoanei, de greutatea ei, de nivelul de hidratare și de cantitatea de substanță folosită. Cel mai mult, astfel de substanțe rămân în păr, în cele mai multe cazuri chiar și 90 zile de la expunere.
Cantitatea de substanțe ingerată și frecvența utilizării afectează cel mai mult intervalul de timp în care substanța rămâne în organism și poate să fie detectată. Spre exemplu, în medie, în cazul consumului izolat de canabis (THC), testul antidrog depistează substanța în urină până la 3 zile de la consum. În cazul unui consum moderat, frecvent, detecția din urină se face, în medie, pentru o perioadă de 7 zile, iar în cazul în care canabisul este folosit zilnic detecția poate să fie realizată la un test antidrog timp de 15-30 de zile, în funcție de cantitățile consumate.”[1]
XI. Cât timp pot fi depistate drogurile în organism?
Ei bine, așa cum spuneam și anterior, pentru a răspunde la această întrebare, trebuie analizați și mulți alți factori. În realitate, studiile pe care le-am identificat oferă valori aproximative. Așadar, cifrele prezentate au rol orientativ, acestea putând varia în funcție de tipul de consum, cantitatea, metabolismul persoanei, masa corporală precum și multe alte variabile.
„Amfetamine – Urina: 1-3 zile, Sange: ~ 12 ore, Par: pana la 90 zile
Barbiturice – Urina: 2-4 zile, Sange: 1-2 zile, Par: pana la 90 zile
Canabis – Urina: 7-30 zile, Sange: 2 saptamani, Par: pana la 90 zile
Cocaina – Urina: 3-4 zile, Sange: 1-3 zile, Par: pana la 90 zile
Heroina – Urina: 3-4 zile, Sange: pana la 12 ore, Par: pana la 90 zile
LSD – Urina: 1-3 zile, Sange: 2-3 ore, Par: pana la 3 zile
MDMA – Urina: 3-4 zile, Sange: 1-2 zile, Par: pana la 90 zile
Metamfetamine – Urina: 3-6 zile, Sange: 24-36 ore, Par: pana la 90 zile
Morfina – Urina: 2-3 zile, Sange: 6-8 ore, Par: pana la 90 zile”
Așadar, canabisul, poate fi detectat astfel:
În cazul utilizatorilior ocazionali (1/2 ori pe săptămână)
- În salivă: de la 1 la 3 zile de la consum;
- În urină: de la 1 la 3 zile de la consum;
- În sânge: de la 1 la 2 zile de la consum;
- În păr: până la 90 de zile;
În cazul consumatorilor cronici (consumul zilnic):
- În saliva: chiar și mai bine de 30 de zile de la consum;
- În urină: până la 15 zile de la consum;
- În sânge: până la 25 zile de la consum;
- În păr: până la 90 de zile;
XII. Anularea permisului droguri la volan / drogat la volan în caz de condamnare:
Permisul de conducere este anulat în una dintre următoarele situații:
· În situația în care ai fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru că ai condus drogat la volan / droguri la volan (cu suspendare/cu executare), sau amenda penală atunci potrivit dispozițiilor art.114 alin.1 litera b) din OUG 195/20002, permisul de conducere este anulat;
· Atunci când titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin.(1) lit. i) din Codul penal.
· permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea uneia dintre infracţiunile prevăzute la art.334, art. 335 alin. (1) şi (2), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) şi art.339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru săvârşirea unei infracţiuni care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
XIII. Redobândire permis droguri la volan / drogat la volan :
Potrivit dispozițiilor art. 113 din OUG nr. 195/2002 : ,,permisul de conducere se restituie titularului în baza hotărârii judecătorești definitive prin care s-a dispus achitarea sau dacă procesul-verbal de contravenție s-a anulat.”
Potrivitart.24 alin.6 din OUG 195/2002 dacă față de tine s-a dispus o soluție de condamnare iar permisul de conducere a fost anulat ca efect al condamnării, ai posibilitatea să-ți redobândești dreptul de a conduce dacă:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;
b) a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei;
c) a intervenit amnistia;
d)interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut delege;
e)a intervenit reabilitarea.
XIV. Cum poți să fii achitat dacă ai fost prins cu droguri la volan / drogat la volan :
În doctrină s-a arătat că „ în cazul conducerii sub influența substanțelor psihoactive (drogat la volan / droguri la volan) evitarea unei situații de incidență a principiului in dubio pro reo impune ca atât prin actele medico-legale cât și prin orice alt mijloc de probă relevant administrat în cauză (de pildă, declarații de martori oculari cu privire la reacțiile subiectului depistat în trafic și suspectat de a fi sub influența substațelor psihoactive) organele de urmărire penală (care au sarcina probei) să dovedească dincolo de orice îndoială rezonabilă că la momentul la care a avut loc acțiunea de conducere făptuitorul se afla sub influența acestor substanțe.
Care i-au afectat funcțiile fizice și psihice; această probațiune este necesară , deoarece prezența unor substanțe psihoactive în sânge,detectată ca urmare a analizelor de laborator, poate rezulta și dintr-un consum anterior al cărui urme au o persistență în organism (de pildă, consumul de cannabis).
Chiar dacă la data acțiunii infracționale efectele psihoactive au dispărut (*de pildă, metabolitul inactiv al THC, respectiv- THC-COOH are o persistență în organism de zile sau săptămâni fără a se putea stabili pe baza concentrației acestuia timpul scurs de la momentul inhalării și nici exclude faptul că la momentul depistării în trafic conducătorul auto nu se afla sub influența acestei substanțe*).
Așadar, pe lângă prezența substanțelor psihoactive în sânge trebuie probată și afectarea capacităților psiho-fiziceale făptuitorului, prin diminuarea capacităților de a conduce sau de a se concentra asupra traficului, ori reacțiilor de prevenire a evenimentelor rutiere.[1]
Exemple:
Pe de altă parte, opinia doctrinară evocată anterior este infirmată de „Minuta întâlnirii președinților secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel Craiova,3-4 iunie 2021” prin care s-a statuat că;
Elementele de tipicitate a infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe sunt întrunite atâta timp cât conducătorul auto a consumat substanțe psihoactive și s-a constatat prezența acestora în organism, fără a fi necesară dovedirea afectării capacităților psiho-fizice, apreciindu-se în acest sens că afectarea capacităților psiho-fizice necesare conducerii autovehicului exced condițiilor prevăzute de norma de incriminare.
„1.2.Infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută de art. 336 alin. (2) Cod penal. Înţelesul sintagmei„persoană aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive”. Realizarea elementelor de tipicitate obiectivă prevăzute de norma de incriminare presupune în mod necesar alterarea capacităților psiho-fizice ale subiectului activ și, implicit, diminuarea aptitudinii de a conduce vehiculul pe drumurile publice? (CA Constanța)
(Sentinte droguri la volan)
Cuvinte cheie: conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe Într-o opinie, în situația în care conducătorul unui autovehicul prezintă în organism substanțe psihoactive (consum atestat de analiza probelor biologice), nu se poate concluziona că acesta se află sub influența acestor substanțe, atâta timp cât nu îi sunt afectate capacitățile psiho-fizice, iar aptitudinea de a conduce nu este diminuată. (Sentinte droguri la volan)
S-a arătat că sintagma utilizată de legiuitor în cuprinsul normei de incriminare presupune în mod necesar atât prezența în organism a substanțelor psihoactive la momentul conducerii vehiculului pe drumurile publice, cât și afectarea funcțiilor fizice și psihice ale conducătorului auto, având ca rezultat influențarea comportamentului acestuia şi a abilităţilor de a conduce. (Sentinte droguri la volan)
Substanțele psihoactive ingerate trebuie să îi afecteze în mod concret subiectului activ al infracțiunii capacitatea de a conduce autovehiculul, de a se concentra asupra traficului, precum și reacțiile de prevenire a evenimentelor rutiere, deoarece numai într-o atare situație se aduce atingere relațiilor sociale ocrotite, obiectul juridic special al infracțiunii prevăzute de dispozițiile art. 336 alin. (2) Cod penal fiind reprezentat de relațiile sociale referitoare la protecția siguranței circulației pe drumurile publice,relații sociale a căror existență normală este condiționată de interzicerea conducerii vehiculelor sub influența substanțelor psihoactive. (Sentinte droguri la volan)
Într-o altă opinie, pentru realizarea tipicității infracțiunii prevăzute de art.336 alin.2Cod penal sintagma „persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive”trebuie interpretată ca referindu-se la simpla constatare a consumului de substanţe psihoactive prin analize de laborator prin care se stabileşte existenţa acestor substanţe în corpul conducătorului vehiculului. (Sentinte droguri la volan)
S-a arătat că elementele de tipicitate a infracțiunii sunt întrunite atâta timp cât conducătorul auto a consumat substanțe psihoactive şi s-a constatat prezenţa acestora în organism, apreciindu-se că afectarea capacităților psiho-fizice necesare conducerii autovehiculului excede condițiilor prevăzute de norma de incriminare, scopul legiuitorului fiind de a proteja siguranța circulației pe drumurile publice, de a preveni evenimentele rutiere. (Sentinte droguri la volan)
În condițiile în care legiuitorul nu precizează ce eventuale efecte trebuie să se producă asupra conducătorului auto prin ingerarea de substanțe psihoactive sau o anume concentrație a acestora, așa cum se prevede în cazul alcoolemiei, probarea respectivelor aspecte nu este necesară pentru reținerea infracțiunii prevăzute de art. 336 alin.2 Cod penal. Opinia INM a fost în sensul că cel de-al doilea punct de vedere este corect.(Sentinte droguri la volan)
Astfel, prin decizia Curții Constituționale nr.101/2019 s-a respins ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 336 alin. (2) din Codul penal.
Autorul excepției a criticat textul tocmai din perspectiva faptului că imposibilitatea stabilirii în mod obiectiva existenței stării de aflare „sub influența unor substanțe psihoactive”, importanța covârșitoare a declarației de consum (cel puținîn cazul consumului de cannabis), aceasta din urmă putând lipsi în ipoteza în care persoana vizată refuză a face declarații, conduc la o protecție redusă a valorii sociale ocrotite penalmente, dar și la o imposibilitate a destinatarului normei de a-și conforma conduita spre a nu intra în raporturi penale de conflict (par. 7 din decizie).(Sentinte droguri la volan)
Respingând excepția, Curtea a arătat că legiuitorul a înțeles să incrimineze fapta în orice situație de conducerea unui vehicul ulterior consumului unor substanțe psihoactive, prin consum înțelegându-se introducerea în organismul uman a unui produs, indiferent dacă acesta a fost dizolvat, impregnat, dispersat sau diluat, în una dintre următoarele modalități: pe cale orală ori injectabilă, inhalare, fumat sau aplicarea externă pe corpul unei persoane, în orice alt mod, în așa fel încât produsul să ajungă în corpul unei persoane [art. 2 lit. f) din Legea nr.194/2011, republicată].(Sentinte droguri la volan)
Este indiferent faptul că starea conducătorului vehiculului care se află sub influența unor substanțe psihoactive este urmarea unui abuz – ceea ce presupune consumul plantelor, substanțelor și preparatelor ce conțin substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive în afara unei prescripții medicale – sau este urmarea uzului medical, care semnifică utilizarea pe bază de prescripție medicală, licită, a medicamentelor aflate sub controlul legislației naționale, întrucât destinatarii textului de lege criticat desfășoară o activitate cu risc permis, scop în care sunt supuși unor forme de școlarizare, așa încât este vorba de persoane avizate și diligente, care, pe durata deținerii permisului de conducere, au obligația de a rămâne la curent cu normele legale în materie (par. 24).(Sentinte droguri la volan)
În plus, și Înalta Curte de Casație și Justiție a concluzionat în același sens, într-o decizie de speță: Persoana se află sub influenţa unor substanţe psihoactive, în accepţiunea dispoziţiilor art. 336 alin. (2) C. pen., ori de câte ori în organismul acesteia au fost introduse substanţe care produc efecte psihoactive, indiferent de cantitatea de substanţă consumată sau de concentraţia de substanţă identificată în probele sale biologice şi indiferent dacă modificările fizice, psihice ori comportamentale ale persoanei sunt sau nu sunt perceptibile.(Sentinte droguri la volan)
Intrucat legiuitorul prezumă că orice substanţă psihoactivă introdusă în organism generează modificări ale sistemul nervos 22 central şi ale funcţiilor cognitive incompatibile cu conducerea în siguranţă a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere (ÎCCJ, Secţia penală, decizia nr. 365/RC din 16 octombrie 2020).(Sentinte droguri la volan)
În cursul dezbaterilor, s-a menționat că în unele dintre cauzele aflate pe rolul Curții de Apel București s-a pus problema efectelor diferite ale consumului de alcool și, respectiv, de substanțe stupefiante, în ceea ce privește durata în timp a acestora.
De asemenea, s-a precizat că în cauza care a generat întrebarea a fost administrată, la cererea apărării, proba cu expertiza medico-legală, concluziile acesteia fiind în sensul că, deși substanțele stupefiante erau prezente în organismul inculpatului, ele nu mai aveau efecte asupra acestuia. În cursul dezbaterilor s-a făcut referire la caracterul nepredictibil al normei, precum și la eventuala necesitate a unei modificări a acesteia(înlocuirea sintagmei „aflată sub influența unor substanțe psihoactive” cu sintagma „care a consumat substanțe psihoactive”).(Sentinte droguri la volan)
Reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție au menționat că pe rolul instanței supreme se află o cerere de dezlegare a unei chestiuni de drept, referitoare la înțelesul sintagmei „substanțe psihoactive”, cu termen la 9 iunie 2021.(Sentinte droguri la volan)
Participanții la întâlnire, cu unanimitate, au agreat opinia INM. Notă: Prin decizia nr. 48 din 9 iunie 2021 (dosarul nr. 833/1/2021), Înalta Curte de Casație și Justiție -Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a admis sesizarea formulată de către Curtea de Apel Ploieşti, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie și a stabilit că ;
„Folosirea sintagmei de „substanţe psihoactive” din cuprinsul normei de incriminare a art. 336 alin.(2) din Codul penal include, pe lângă categoria de substanţe la care face referire Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, şi substanţele prevăzute în conţinutul Legii speciale nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare şi al Legii speciale nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope”.(Sentinte droguri la volan)
Pe de altă parte, același punct de vedere a fost îmbrățișat și în cadrul „ Întâlnirii procurorilor șefi de secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism şi al parchetelor de pe lângă curţile de apel din 22 -23 mai 2023.”(Sentinte droguri la volan)
„Diagnosticul stării sub influența unor substanțe psihoactive se bazează pe analize de laborator referitoare la prezența substanțelor psihoactive în sânge și urină potrivit art.7 alin.1 din Ordinul Ministrului Sănătății Nr.1512/2013 și pe elemente faptice precum modul de comportare, atitudinea, orientarea în timp și spațiu, facultatea de a descrie, de a calcula, modalitatea de deplasare, siguranța gesturilor mâinilor, miros, starea pupilelelor etc, fiind evident că starea de intoxicație este diferită din punctul de vedere al concentrației de la persoană la persoană, în funcție de metabolismul fiecăreia (…) (Sentinte droguri la volan)
În cazul consumului de canabis prin inhalare, situație existentă în cauză, modificările psihologice includ un efect euforic asociat cu modificările emoționale și cognitive care sunt greu de cuantificat la nivel individual. Modificările cognitive produse în mod acut sunt tahicardia, creșterea ușoară a tensiunii arteriale și creșterea temperaturii corpului. Cannabisul produce totodată ore ducere a performanței din timpul conducerii autovehiculului cu diminuarea vitezei de reacție la diverși stimuli, diminuarea atenției distributive și întârzierea coordonării mână – ochi.(Sentinte droguri la volan)
Efectele apar la o doză variind între 2 și 22 mg THC, se manifestă la 30 de minute cu un maxim atins la 2 ore de la administrare, cedând la aproximativ 4 ore de la consum. THC-ul este transformat prin hideoxilare în metabolitul activ 11-OH-THC, iar apoi oxidat în metabolitulin activ THC-COOH care poate persista în organism zile și săptămâni fără efecte psihoactive. Perioada de timp în care metabolitul poate persista în organism depinde de frecvența de utilizare, doza de THC din țigara fumată, dar și de particularitățile individuale.(Sentinte droguri la volan)
În consecință, prezența acestuia nu este un indicator valid pentru a obiectiva starea de influență, această ipoteză urmând a fi stabilită în urma analizării coroborate a rezultatelor analizelor delaborator, a declarației de consum și a mijloacelor de probă ce vizează starea clinică a persoanei în cauză în momentul surprinderii în trafic. În prezenta cauză, în urma analizei toxicologice a probelor biologice s-a pus în evidență: în urină, prezența THC, în sânge, prezența THC în concentrație de 0,016 µg/ml;sângele și urina analizate nu conțin alcool etilic. (Sentinte droguri la volan)
Prin adresa INML nr.A12/11910/2010 s-a arătat că THC- tetrahidrocanabinol- reprezintă principalul constituent al plantei cannabis sativa. Efectele THC sunt variabile în funcție de doză, calea de administrare, exeperiența consumatorului, vulnerabilitatea acestuia la efectele psihoactive. Principalele acțiuni sunt starea de relaxare însoțită de euforie, dar și de tulburări de percepție și ale funcțiilor psihomotorii cu reducerea capacității de realizare a acțiunilor care ce rconcentrare și coordonare, tulburarea gândirii, dificultăți în menținerea noțiunii timpului și a spațiului. (Sentinte droguri la volan)
Prin raportul de nouă expertiză medico-legalănr.A5/9321/2015 din 18.01.2016, însoțit de avizul Comisiei de Avizare și Control de pe lângă INML nr. E2/9321/2015, s-au stabilit următoarele concluzii:* Conform precizărilor Laboratorului de Toxicologie din cadrul INML – MINAMINOVICI București, substanța dozată a fost metabolitul inactiv al THC,represctiv THC-COOH. Având în vedere cele expuse mai sus, apreciem că inculpatul nu se afla ad litteram *sub influența substanțelor psihoactive* la momentul recoltării probelor biologice.(Sentinte droguri la volan)
În asemenea situație, nu se poate stabili dacă la momentul evenimentului rutier susnumitul se afla *sub influența substanțelor psihoactive*, adică în intervalul de aproximativ 7 ore în care THC ca atare este prezent în sânge. Metabolitul constatat la analiză (metabolitulinactiv al THC, respectiv THC-COOH) are o persistență în organism de zile sau săptămâni, fără a se putea stabili pe baza concentrației acestuia, timpul scurs de la momentul inhalării.(Sentinte droguri la volan)
Ca atare, nu se poate nici afirma, nici exclude dacă la momentul evenimentului rutier s-ar fi aflat sub influența drogurilor.Stabilirea influnței substanțelor psihoactive asupra capacității de conducere auto se poate face numai prin examinarea subiectului la fața locului, toate examinările ulterioare cum este și cel medical la momentul prelevării probelorbiologice pot fi diferite față de momentul depistării inițiale*. (Sentinte droguri la volan)
Chiar dacă poziția inculpatului pe parcursul derulării cauzei nu a fost una sinceră cu privire la un element esential în vederea justei soluționări a acțiunii penale se constată că potrivit buletinului de examinare clinică, întocmit la data evenimentului rutier…., avea o comportare ordonată, era orietat în spațiu șitim, avea atenția concentrate și judeca coherent.(Sentinte droguri la volan)
În aceste condiții, față de epuizarea materialului probator posibil a fi adminsitrat în cauză, inculpatul refuzând testarea poligraf, în opinia mea prezumția de nevinovăție nu a fost răsturnată în cauzăm condiție în care singura posibilă soluție este ce a de achitare a inculpatului în temeiul art.16 alin.1 litera b) teza I din Codul de procedură penală ( Preluat din Sinteze de Drept Penal- Partea Specială Ediția4- Volumul 2- Mihail Udroiu, Ch Beck- 2023 -pagina 1415 Opinie separată la Decizia nr. 925/2017 a CA București, nepublicată).(Sentinte droguri la volan)
XV. Haideți să examinăm și câteva soluții de achitare pronunțate în anul 2024 de instanțele din România pentru droguri la volan / drogat la volan: (Sentinte droguri la volan):
„În cauza dedusă judecății, raportul de expertiză medico-legală, împreună cu suplimentul încuviințat de instanță, au concluzionat argumentat că, având în vedere rezultatul determinărilor toxicologice, coroborat cu lipsa modificărilor clinice în starea inculpatului și cu studiile de specialitate medicale, nu se poate susține cu obiectivitate că inculpatul se afla sub influența substanțelor psihoactive. (Sentinte droguri la volan)
S-a arătat că în privința canabisului, primele semne de afectare a capacității de a conduce au fost detectate la concentrații de peste 2 ng/ml, și că aceasta depinde de o serie de factori care variază de la persoană la persoană, nefiind direct legată de concentrația de substanță depistată și fiind necesar a fi corelată cu examenul clinic. (Sentinte droguri la volan)
Frecvența consumului de substanță psihoactivă poate constitui un alt factor care influențează afectarea capacității de a conduce vehicule. Instanța reține că expertiza întocmită în cauză a avut tocmai rolul de a stabili dacă substanţa descoperită în corpul inculpatului a fost de natură să influenţeze comportamentul acestuia de o manieră prin care îi diminua inculpatului capacitatea de a conduce autovehicule pe drumurile publice, din moment ce consumul de substanță psihoactivă era confirmat prin buletinul de analiză toxicologică.(Sentinte droguri la volan)
Or, această probă a stabilit,bazându-se și pe rezultatul acestui buletin, și pe cele constatate cu ocazia examenului clinic, că nu se poate susține în mod obiectiv că inculpatul se afla sub influența substanțelor psihoactive. În atare condiții, instanța consideră deci că există un dubiu cu privire la faptul probator al conducerii autovehiculului de către inculpatul aflat sub influenţa substanţei psihoactive şi anume asupra tezei din art. 336 alin. 2 Cod penal, dubiul fiind generat de opinia medico-legală sprijinită de examenul clinic; că inculpatul a fost expus la această substanţă, însă nu este cert că se afla sub influenţa acesteia la momentul conducerii autovehiculului. 3. (Sentinte droguri la volan)
Soluția instanței ##### în vedere că nu s-a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă că inculpatul, la momentul conducerii autovehiculului, se afla sub influenţa substanţei psihoactive,dubiul urmând să profite acestuia, urmând a se va dispune achitarea inculpatului, fapta săvârșită nefiind prevăzută de legea. În baza art. 396alin. 5 din Codul de procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1, lit. b),teza I din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul….” [2](Hotarâre nr. 295/2023 din 14.09.2023 pronunțată de Judecătoria Zărnești) (Sentinte droguri la volan)
„În ceea ce priveşte elementul de tipicitate obiectivă referitor la faptul că inculpatu la fost sau nu sub influenţa unor substanţe pfihoactive, instanţa reţine că, pe baza probelor administrate în cauză, nu se poate stabili cu putere de certitudine acest fapt. (Sentinte droguri la volan)
Astfel încât, instanţa reţine incidenţa în cauză a dispoziţiilor art. art. 4 alin. 2 Cod proc. pen., potrivit cărora ,,După administrarea întregului probatoriu, orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului.”(Sentinte droguri la volan)
Aceste dispoziții reglementează expres regula in dubio pro reo, potrivit căreia, în situația în care probele administrate în susținerea acuzațiilor aduse unei persoane conțin o informație îndoielnică, organele judiciare nu-șipot forma o convingere care să se constituie într-o certitudine și de aceea soluția ce se impune este aceea de clasare a cauzei în baza dispozițiilor art.16 alin. 1 lit. c Cod procr. pen. (Sentinte droguri la volan)
Aşa fiind, este limpede faptul că soluțiile dispuse de către organele judiciare nu se pot întemeia pe probabilitate, ci se întemeiază pe certitudinea rezultată pe baza unor probe certe de natură are flecta realitate obiectivă, întrucât pe baza probelor administrate în cursul procesului penal organele judiciare au obligația de a stabili adevărul cu privire la faptele și împrejurările cauzei, potrivit principiului aflării adevărului în cadrul procesului penal, reglementat de dispozițiile art. 5 alin.1 Cod proc. pen. .(Sentinte droguri la volan)
În concret, potrivit concluziilor buletinului de analiză toxicologică nr. 5663/IX/c/712/02.08.2022, emis de Institutul de Medicină Legală ####-######, deşi în proba de urină prelevată rezultatul este pozitiv pentru THC (Tetrahidrocanabinolul), în proba de sânge însă, examenul toxicologic a fost negativ pentru THC. (Sentinte droguri la volan)
Referitor la existenţa unei influenţe concrete[3]a acestor substanţe, conform suplimentului la buletinul de analiză toxicologică nr. 5663/IX/c/712/02.08.2022, emis de Institutul de Medicină Legală####-######, în lipsa determinării concentrației THC, nu există criterii obiective, ştiinţifice, de ordin medical, care să permită evaluarea influențelor psihoactive (afectarea sistemului nervos central al persoanei,având ca rezultat modificări ale funcțiilor şi proceselor psihice şi ale comportamentului), deci care să permită referiri la manifestările clinice alenumitului ##### ######-#######, cuprinzând şi alterarea capacității de atenție și concentrare necesare conducerii unui autovehicul. (Sentinte droguri la volan)
Referitor la menţiunea din concluziile suplimentului, potrivit cărora cea mai pertinentă şi avizată apreciere asupra stării fizice şi psihice a numitului a putut fi formulată de medicul care a efectuat examenul clinic al susnumitului, în momentul recoltării mostrelor biologice, instanţa, contrar aprecierilor acuzării, reţine că nupoate fi valorificată în cauză deoarece, potrivit examenului clinic efectuat ladata comiterii faptei, cu ocazia prelevării mostrelor (f. 17 d.u.p.), medicul care a făcut examinarea nu a făcut aprecieri cu privire la influenţasubstanţelor psihoactive ci doar cu privire la existenţa unor elemente clinice sugestive ale consumului, or, legiuitorul nu sancţionează conducerea după consum ci conducerea sub influenţa acestor substanţe. (Sentinte droguri la volan)
În concluzie, deși inculpatul ##### ######-####### recunoaște un consum de substanțe psihoactive(marijuana, în data de 17.06.2022, în jurul orei 22.30), având în vedere că acestea nu au fost puse în evidență în mostra de sânge recoltată şi astfel, pe baza probelor administrate în cauză, nu se poate stabili dincolo de orice dubiu, că la momentul comiterii faptei, acesta se afla sub influenţa substanţelor psihoactive pe care le-a ingerat, instanţa constată că,infracţiunea reţinută în sarcina sa, prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. 2Cod penal, nu este tipică din punct de vedere obiectiv.(Sentinte droguri la volan)
Pentru aceste considerente de fapt şi de drept, în baza art. 336 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 1 şi alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16alin. 1 lit. b teza întâi Cod procedură penală, cu aplicarea art. 4 alin. 2 Cod procedură penală, instanţa va achita pe inculpatul ….” (Hotarâre nr. 1057/2023 din 07.07.2023pronunțată de Judecătoria Satu Mare)(Sentinte droguri la volan)
„În cauza dedusă judecății, raportul de expertiză medico-legală a concluzionat argumentat că, având în vedere rezultatul determinărilor toxicologice și al examenului clinic, inculpatul nu se afla sub influența substanțelor psihoactive. (Sentinte droguri la volan)
S-a arătat că această concluzie se sprijină pevaloarea scăzută a metabolitului cocainei depistat în sânge, coroborată cu datele din literatura de specialitate, precum și rezultatul examinării clinice,care nu a constatat niciun element patologic specific consumului recent de cocaină. Instanța reține că expertiza întocmită în cauză a avut tocmai rolul dea stabili dacă substanţa descoperită în corpul inculpatului a fost de natură să influenţeze comportamentul acestuia de o manieră prin care îi diminua inculpatului capacitatea de a conduce autovehicule pe drumurile publice, din moment ce consumul de substanță psihoactivă era confirmat prin buletinul de analiză toxicologică.(Sentinte droguri la volan)
Or, această probă a stabilit, bazându-se și pe rezultatul acestui buletin, și pe cele constatate cu ocazia examenului clinic, că nu inculpatul nu se afla sub influența substanțelor psihoactive. În atare condiții, instanța consideră deci că există un dubiu cu privire la faptul probator al conducerii autovehiculului de către inculpatul aflat sub influenţa substanţei psihoactive şi anume asupra tezei din art. 336 alin. 2 Cod penal,dubiul fiind generat de opinia medico-legală sprijinită de examenul clinic; că inculpatul a fost expus la această substanţă, însă nu se afla sub influenţa acesteia la momentul conducerii autovehiculului. (Sentinte droguri la volan)
Soluția instanței ##### în vedere că nu s-a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă că inculpatul, la momentul conducerii autovehiculului, se afla sub influenţa substanţei psihoactive, dubiul urmând să profite acestuia, urmând a se va dispune achitarea inculpatului, fapta săvârșită nefiind prevăzută de legea penală.Instanța notează că soluția dispusă este compatibilă cu parcurgerea procedurii simplificate, având în vedere Decizia nr. #/2019, pronunțată de instanța supremă în soluționarea unui recurs în in reresul legii. (Sentinte droguri la volan)
Cheltuieli judiciare În baza art. 275 alin. 3 din Codul procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat, în cuantum de 500 de lei, rămân în sarcina acestuia. La stabilirea cheltuielilor judiciare, instanţa are în vedere cheltuielile din cursul urmăririi penale (200 lei), numărul de termene de judecată (două termene), citaţiile, corespondenţa cu instituţii etc. PENTRU ACESTE MOTIVE, ÎNNUMELE LEGII, HOTĂRĂŞTE: În baza art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1, lit. b), teza I din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul” (Hotarâre nr. 229/2023 din 29.06.2023 pronunțată de Judecătoria Zărnești)[4].
În concluzie, analizând în ansamblu problematica infracțiunii conducerii sub influența substanțelor psihoactive constatăm că aceasta necesită o aplecare minuțioasă, efectuată în mod riguros de la caz la caz, de o echipă de avocați specializați în drept penal. Constatăm că abordarea fiecărei piese din puzzle trebuie făcută în cunoștință de cauză, informat în legătură cu dispozițiile legale incidente dar și consecința oricăreia dintre conduitele pe care le poți adopta atunci când ești cercetat pentru că ai condus drogat la volan. Dacă ai fost depistat conducând drogat la volan, nu ezita să ne contactezi. Echipa noastră de avocați specializați în drept penal va fi alături de tine, asigurându-ți suportul necesar.
Autor:
avocat Vlad Popovici – 0727235006
avocat Ada Radu
[1] Sinteze de Drept Penal-Partea Specială Ediția 4- Volumul 2- Mihail Udroiu, Ch Beck- 2023 -pagina 1409
[2] https://www.rejust.ro/juris/g8e8d9668
[3] https://www.rejust.ro/juris/727849242
[4] https://www.rejust.ro/juris/989ggd88d
[1] Decizia nr. 48 din 9 iunie 2021 a ICCJ
[2] I.C.C.J., Secţia penală, decizia nr. 365/RC din 16 octombrie2020
[3] Sinteze de Drept Penal-Partea Specială Ediția 4 Volumul II – Mihail Udroiu Ch Beck 2023
[1] https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/droguri-in-urina
[2] http://noventis.ro/test-rapid-pentru-depistarea-prezentei-a-12-tipuri-de-droguri-in-urina/