Continut
În contextul actual în care rata divorțului este în creștere, tot mai mulți părinți se află în situația în care sunt nevoiti să apleze la instanța de judecată pentru a cere dreptul copilului/ copiilor săi de la celalat părinte la intretinere . Dacă ești părinte divorțat, în acest articol vei afla ce este pensia de întreținere, durata până la care aceasta trebuie plătită, ce se întâmplă dacă nu se plătește și răspunsurile la cele mai arzătoare întrebări pe acest subiect.
Ce este pensia alimentara?
Obligația de intretinere a copilului de către părintele nerezident sau în termeni populari ‘’ pensia alimentară ’’ în cazul în care părinții se despart sau divorțează poate fi stabilită prin hotărâre judecătorească sau prin acord între părinți . Obligația de intretinere ( pensia alimentara ) a copilului de către părinți are un caracter complex, deoarece presupune nu numai asigurarea celor necesare traiului, ci și a condițiilor materiale necesare educării și pregătirii profesionale.
Care este durata până la care trebuie plătită pensia alimentara?
Pensia de intretinere se acordă minorului până la data la care acesta împlinește vârsta majoratului, iar dacă acesta se află în continuarea studiilor , până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.
Cât durează un proces pentru pensia alimentara?
Pentru că fiecare cauză are complexitatea si paricularitățile sale nu se poate estima cu exactitate durata unui proces, însă pentru a nu vătăma interesul superior al copilului prin privarea acestuia a pensiei de intretinere până la ramanerea difinitivă a unei hotărâri judecătorești există totuși și o procedură de specială, respectiv procedura ordonanței președințiale, prin care, până la soluționarea definitivă a procesului privind pensia de intretinere se impune stabilirea cu titlu provizoriu a unei astfel de obligații în sarcina părintelui nerezident.
O astfel de cerere trebuie înregistrată tot pe rolul instanței de judecată competente să soluționeze în primă instanță fondul dreptului, respectiv acțiunea prin care se solicită stabilirea pensiei de intretinere cu titlu definitiv, care va judeca cerere de ordonanță președințială in regim de urgență.
Se poate renunța la pensia alimentara ?
Părintele nu poate renunța la pensia de intretinere cuvenită copilului. Dreptul la pensia de intretinere pentru copilul minor aparține acestuia, iar nu persoanei încredințate spre creștere, prin urmare acea persoană nu poate renunța la acest drept.
De când se datorează pensia alimentara ?
De regulă, pensia de intretinere se datorează de la data introducerii cererii de chemare în judecată.
Care este cuantumul ” pensia alimentara ” ?
Cuantumul obligației de intretinere se stabilește conform art. 529 din Codul Civil
- Până la ¼ din venitul lunar net pentru un copil
- 1/3 pentru doi copii
- ½ pentru trei sau mai mulți copii.
Textul de lege foloseste sintagma ‘’ venitul lunar net’’. Astfel sunt acoperite toate situațiile în care parintele nerezident realizează venituri ( venituri din muncă, drepturi de autor, cedarea folosinței bunurilor, activități comerciale etc.)
Cuantumul de pensie alimentara datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane , potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al celui obligat.
În practică, în vederea determinării cuantumului pensiei de întreținere, instanțele judecătoresști aplică procentele legale, raportându-se la media venitului net din muncă al celui obligat la intretinere pe ultimele 6 luni.
Se poate modifica cuantumul „pensia alimentara”?
Da, pensia de intretinere se poate modifica în cazul în care intervin modificări în situația financiară a părintelui care plătește pensia ( în situația în care veniturile acestuia cresc sau se micșorează), sau dacă nevoile copilului cresc, vă puteți adresa cu o nouă cerere instanței de judecată. Sau în cazul în care pensia alimentara nu este stabilită procentual din veniturile lunare ale celui obligat la plată, sau , deși astfel stabilită veniturile acestuia nu sunt indexate cel puțin trimestrial în funcție de rata inflației, pensia de intretinere se indexează cu această rată.
Cum se calculează pensia alimentara dacă părintele obligat nu are loc de muncă/ nu muncește cu forme legale?
Deși nu există o reglementare expresă în acest sens, practica judiciară a reținut că, în măsura în care cel obligat la plata unei pensii alimentare nu realizează venituri, însă este apt pentru prestarea unei activități salariale, pensia alimentară va fi stabilită prin raportare la salariul minim net pe economie în România, la acel moment.
Ce se întâmplă în situația în care nu se platește pensia alimentara?
În funcție de particularitățile fiecărei situații în parte, în caz de neplată a pensiei alimentare, părintele nerezident poate fi executat silit, sau poate răspunde chiar penal.
- Executarea silită pentru neplata” pensia alimentara”
Trebuie reținut faptul că doar în baza unei hotarâri judecătorești definitive, sau notariale prin care s-a stabilit modul de plată și cuantumul pensiei de intretinere se poate recupera prin procedura executării silite pensia alimentara neplătită.
Pentru a asigura plata pensiei alimentare, atunci când cel obligat nu o îndeplinește de bunăvoie ori în mod constant, se poate deschide un dosar de executare silită în baza hotărârii judecătorești prin care a fost stabilită această obligație de plată. In concret, te adresezi executorului judecatoresc cu o cerere de recuperare pe cale silită a pensiei datorate.
Cererea poate fi facută doar pentru pensia restantă la momentul formulării cererii, urmând ca ulterior să revină cu câte o actualizare în mod periodic, deoarece este vorba despre o obligație care se execută prin mai multe acte și atunci nu putem estima ce ni se va datora în viitor. Cu alte cuvinte, se poate cere recuperarea pe cale silită a pensiei restante, nu și a celei care va deveni scadentă ulterior, întrucat una dintre condițiile pentru demararea procedurii de executare silită este ca obligația să fie exigibilă, adică să fi ajuns la scadență.
- Plângere penală pentru neplata „pensia alimentara”:
Neplata pensiei de intretinere poate constitui infracțiunea de ‘’Abandon de familiei’’.
Astfel, conform art. 378 din Codul penal alin.1 litera c ‘’ Săvârșirea de către persoana care are obligația legală de întreținere, față de cel îndreptățit la intretinere a uneia dintre următoarele fapte: neplata cu rea-credință, timp de 3 luni a pensiei de intretinere stabilire prin hotărâre judecătorească sau notarială se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
Reaua-credinta a inculpatului rezultă din aceea că, deşi a realizat ori putea să realizeze venituri în perioada în care a fost obligat la plata pensiei de întreţinere, acesta nu şi-a achitat obligaţiile stabilite prin hotărâre judecătorească sau notarilă.
Procesul pentru obținerea/ majorarea pensiei alimentare poate fi extrem de complex, un avocat specializat in dreptul familiei îți poate oferi consiliere juridică specializată, explicandu-ți opțiunile si strategiile disponibile pentru a-ți proteja interesele copilului tău. Pentru a avea șanse cât mai mari in obținerea/ majorarea pensiei alimentare nu exita sa ne contactezi!