Conținut:
Ți se solicită să fii testat cu aparatul etilotest pentru determinarea alcoolemiei. Sigur ți-a trecut prin cap întrebarea „Pot refuza testarea cu aparatul etilotest dacă m-am urcat baut la volan?”. În acest articol vom examina ce opțiuni ai și ce consecințe atrage fiecare opțiune posibilă.
Spre deosebire de aparatele DrugTest, aparatele etilotest nu dau atât de multe erori, astfel încât, pentru a scurta timpul pierdut cu testarea, îți recomandăm să te supui testării cu aparatul etilotest. Cu toate acestea, refuzul tău de a fi supus testării preliminare cu aparatul etilotest ți-ar putea asigura păstrarea permisului de conducere, cel puțin până la momentul la care vor ieși rezultatele buletinului de analiză toxicologică. Dezavantajul este că refuzând testarea cu aparatul etilotest, organale de urmărire penală vor deschide un dosar penal cu privire la faptă.
Pot refuza testarea cu aparatul etilotest dacă m-am urcat băut la volan? Da, poți refuza testarea cu aparatul etilotest, dar noi îți recomandăm să o accepți dacă știi că te aflii într-una dintre situațiile în care alcoolemia ta nu atrage sfera dreptului penal. Iată ce opțiuni ai:
- Accepți testarea cu aparatul etilotest iar rezultatul testării cu aparatul etilotest este 0 și îți continui drumul.
Așadar, răspunsul la întrebarea ta „Pot refuza testarea cu aparatul etilotest dacă m-am urcat băut la volan?” este Da, însă ar fi păcat să refuzi dacă știi că nu ai pus gura pe alcool. Așa cum spuneam, aparatele etilotest nu dau atât de multe erori precum aparatele DrugTest, și dacă nu ai consumat alcool, în doar câteva minute îți poți vedea liniștit de drum, fără să mai pierzi timpul la spital, la poliție etc.
- Accepți testarea cu aparatul etilotest și rezultatul testării cu aparatul etilotest este cuprins între valorile 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, aceasta reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1485 lei până la 3300 lei și suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.
Așadar, răspunsul la întrebarea ta „Pot refuza testarea cu aparatul etilotest dacă m-am urcat băut la volan?” este Da, însă dacă ai acceptat testarea însă tu cunoști că nu ai pus gura pe alcool și rezultatul indica este unul fals pozitiv (generat de exemplu de consumul de apă de gură – experimentele au dovedit că după aproximativ 15 minute de la utilizarea apei de gură etilotestul arată concentrații variabile între 0.05 și 0,13 la mie, atunci ai dreptul să ceri prelevarea probelor de sânge la sediul unei instituții medico-legale pentru a-ți dovedi nevinovăția.
- Accepți testarea cu aparatul etilotest iar aparatul indică prezența alcoolului peste pragul de 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, atunci, potrivit Dispozițiile art.38 din OUG 195/2002, trebuie în toate situațiile să mergi la unitatea medicală pentru prelevarea probelor de sânge. Totodată, potrivit dispozițiilor art.111 alin.1 din OUG 195/2002, polițistul rutier îți va reține permisul de conducere și va dispune eliberarea unei dovezi fără drept de circulație. Pe parcursul procesului penal nu vei mai avea dreptul să conduci.
Pot refuza testarea cu aparatul etilotest dacă m-am urcat băut la volan? Da, poți refuza testarea cu aparatul etilotest, însă, ca să nu săvârșești o infracțiune pedepsită mai aspru, vei solicita să fii condus la sediul unității medico-legale în vederea recoltării probelor biologice (probe de sânge).
În acest caz, ești condus la sediul unității medicale în vederea recoltării probelor de sânge. Astfel, după recoltarea probelor biologice, medicul va efectua și examenul clinic. După efectuarea examenului clinic, în raport de concluzia medicului, polițistul îți va lua sau nu permisul de conducere.
a ) Dacă ai trecut examenul clinic, iar medicul apreciază că ești apt să conduci și NU prezinți atribute specific unei persoane care a consumat alcool și nici nu emani halenă alcoolică ei bine, vei pleca acasă cu permisul în buzunar, și vei avea în continuare dreptul să conduci vehicule până la momentul la care vor veni rezultatele analizelor de sânge. Dacă rezultatele indică că nu ai consumat alcool, dosarul se va clasa (închide), iar dacă rezultatele indică că ai consumat alcool, în funcție de gradul alcoolemiei, vei preda permisul și vei fi sancționat contravențional, sau se continuă cercetarea ta în cadrul dosarului penal.
b) Dacă nu ai trecut examenul clinic, iar medicul apreciază că nu ești apt să conduci și constată elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de alcool, ți se va reține permisul pentru cel puțin 12 ore.
În acest caz devin incidente dispozițiile Art. 221 din OUG 195/2002 alin.(1)„Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră şi în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive,
cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanţe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulaţie. Alin(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore.”
RETRAGEREA =/= (DIFERIT) REȚINEREA (PERMISULUI)
Constatăm că în această situație, dispozițiile 221 din OUG 195/2002 vorbesc despre retragerea permsiului, spre deosebire de dispozițiile art.111 alin.1 din OUG 195/2002 (ce devin incidente când valoarea indicată de etilotest este mai mare de 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat) care vorbesc despre reținerea permisului și eliberarea dovezii fără drept de conducere.
Așadar, într-un termen cuprins între 12 ore și 36 de ore, îți vei recupera permisul de conducere, până când vin rezultatele. Dacă rezultatele probelor biologice indică o alcoolemie sub limita legală, vei rămâne cu permisul, iar dosarul se va clasa. Dacă rezultatele indică prezența alcoolului în organism, în funcție de gradul alcoolemiei, vei preda permisul și vei fi sancționat contravențional, sau se continuă cercetarea ta în cadrul dosarului penal.
[…] cercetat pentru alcool la volan, faptă prevăzută de dispozițiile art.336 alin.1 din Codul penal sau pentru droguri la volan, […]