Continut.
Reabilitarea judecatoreasca are rolul de a înlătura, în anumite condiții expres prevăzute de Codul penal, consecințele condamnării unei persoane care a săvârșit o infracțiune.
Prin instituția reabilitării judecătorești, societatea, conferă dreptul la o a doua șansă persoanei care a fost condamnată, oferindu-i libertatea de a se bucura de viața socială, fără ca trecutul să îl mai urmărească.
Reabilitarea judecătoreasca șterge efectele condamnării, dar nu operează ca o repunere în situația anterioară săvârșirii infracțiunii.
Reabilitarea judecătoreasca privește doar condamnații persoane fizice, nu și pe condamnații persoane juridice, pentru care va interveni reabilitarea de drept.
La cine se aplică reabilitarea judecatoreasca?
Reabilitarea judecatoreasca poate fi acordată de instanța de judecată, doar persoanelor fizice care au împlinit vârsta de 18 ani și care au săvârșit o infracțiune pentru care aceasta a fost condamnată, astfel:
La pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani cu executare în regim de detenție;
La pedeapsa detențiunii pe viață;
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a opera reabilitarea judecatoreasca?
Trecerea unui termen stabilit de legiuitor în raport de cuantumul pedepsei aplicate de la data executării:
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depașește 5 ani;
b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viața, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.
Cum se calculează termenul de 4 ani/5 ani/ 7 ani/ 10 ani pentru a interveni reabilitarea judecatoreasca?
În cazul pedepsei cu închisoarea mai mare de 2 ani cu executare, termenul de reabilitare se calculează de la data executării pedepsei, dacă pedeapsa a fost executată zi la zi (condamnatul nu a beneficiat de liberare condiționată).
Exemplu: X a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 4 ani cu executare în regim de detenție la data de 15 ianuarie 2018. X nu a beneficiat de liberare condiționată, prin urmare acesta s-a liberat la termen, respectiv la data de 15 ianuarie 2022. Termenul de reabilitare judecatoreasca se va împlini în acest caz la data de 15 ianuarie 2026.
În cazul pedepsei cu închisoarea mai mare de 2 ani cu executare, dacă persoana condamnată a beneficiat de liberare condiționată, atunci termenul de reabilitare judecatoreasca se calculează de la data împlinirii termenului de supraveghere a liberării conditionate;
Exemplu: X a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 4 ani cu executare în regim de detenție la data de 15 ianuarie 2018. X a fost liberat condiționat după executarea a 3 ani și 8 luni și instanta a dispus un termen de supraveghere de 4 luni, la data de 15 septembrie 2021. Termenul de supraveghere a liberării condiționate se va împlini la 15 ianuarie 2022. Prin urmare, X va fi reabilitat de drept la data de 15 ianuarie 2026.
Persoana condamndată să nu fi săvârșit o altă infracțiune în termenul de reabilitare.
Condiția esențială pentru a opera reabilitarea judecătorească este ca persoana condamnată să nu mai comită pe durata termenului de reabilitare o altă infracțiune (nu contează forma de vinovăție, sau modalitatea de individualizare a pedepsei). Prin urmare, chiar dacă pentru noua faptă s-a dispus renunțarea la urmărirea penală, nu va mai putea interveni reabilitarea judecătorească.
Persoana condamnată să fi achitat în integralitate cheltuielile de judecată și despăgubirile civile la care a fost obligat:
Dispozitiile art.168 litera b) din Codul penal prevăd și o excepție de la îndeplinirea acestei condiții, respectiv în situația în care persoana condamnată nu a avut posibilitatea achitării în întregime a cheltuielilor de judecată sau despăgubirilor civile, ori în situația în care partea civilă a renunțat în mod expres la despăgubiri.
Întrebare: Dacă nu am avut bani să achit despăgubirile cum pot să fac dovada bunei credințe pentru a putea beneficia de reabilitarea judecatoreasca ?
Răspuns: Pentru a dovedi buna credință, este suficient să faceți dovada veniturilor și proprietăților tale, și totodată dovada demersurilor pe care le-ai efectuat în vederea achitării despăgubirilor prin plata în mod constant a unei sume, cât de mică, chiar dacă nu ați reușit să achitați integral valoarea despăgubirilor dispuse.
Cine poate formula cererea de reabilitare?
Condamnatul personal sau prin avocat;
După moartea condamnatului, cererea de reabilitare judecatoreasca poate fi formulată de soț sau rudele apropiate (ascendenți, descendenți, frați si surori, copii acestuia etc).
Da, ai auzit bine. Reabilitarea judecatoreasca poate interveni și după decesul condamnatului. Pentru a stabili acest lucru, instanța va analiza comportamentul condamnatului avut până la deces.
Ce instanță este competentă să soluționeze cererea de reabilitare judecatoreasca?
Cererea de reabilitare judecatoreasca se poate introduce fie la instanta care a judecat în primă instanță cauza în care s-a pronunțat condamnarea pentru care se cere reabilitarea;
Fie instanța corespunzătoare în grad celei care a judecat cauza în primă instanță în a carei circumscripție domiciliază condamnatul, ori soțul sau rudele apropiate (dacă cererea e formulată după decesul condamnatului), respectiv instanța corespunzătoare în grad celei care a judecat cauza în primă instanță în a cărei circumscripție a avut ultimul domiciliu condamnatul;
Ce trebuie să conțină cererea de reabilitare judecătorească?
Adresa condamnatului, iar când cererea e făcută de altă persoană (în cazul decesului condamnatului) adresa acesteia din urmă, însoțite de toate datele de identificare;
Condamnarea pentru care se cere reabilitarea și fapta pentru care a fost pronunțată acea condamnare;
Localitățile unde condamnatul a locuit și locurile de muncă din tot intervalul de timp de la executarea pedepsei și până la data introducerii cererii, iar în cazul în care executarea pedepsei a fost prescrisă, de la data rămânerii definitive a hotărârii și până la introducerea cererii;
Temeiurile cererii (întemeierea cererii în fapt și în drept)
Indicațiile utile pentru identificarea dosarului si orice alte date pentru soluționarea cererii (numărul dosarului, a sentinței și instanței care a pronunțat soluția de condamnare);
La cerere se vor anexa actele care fac dovada îndeplinirii condițiilor (dovada achitării cheltuielilor de judecată, despăgubirilor, or dovada imposibilității de achitare etc).
Când poate fi respinsă cererea de reabilitare judecatoreasca?
Daca nu sunt indeplinite condițiile de formă și fond ale cererii de reabilitare, instanța va respinge cererea în următoarele situații:
Cererea a fost introdusă înainte de împlinirea termenului de reabilitare;
Lipsește mențiunea obligatorie din conținutul plângerii referitoare la adresa condamnatului, iar condamnatul nu s-a prezentat la termenul de judecată;
Lipsesc celelalte mențiuni obligatorii din conținutul plângerii iar condamnatul nu a completat cererea la termenul de judecată și nici la următorul termen ce i-a fost acordat în acest scop.
Care este calea de atac impotriva solutiei dispuse cererii de reabilitare judecatoreasca?
Împotriva sentinței prin care a fost soluționată cererea persoanei condamnate poate fi formulată contestație în termen de 10 zile de la comunicare, ce se soluționează la instanța superioară.