Conținut:
Nu refuza prelevarea probelor biologice. De ce? Simplu, pentru că infracțiunea prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal, refuz de la prelevarea probelor biologice se pedepsește mai aspru decât infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
În continuare ne propunem să îți explicăm de ce să nu refuzi prelevarea probelor biologice chiar dacă știi că ai consumat alcool sau substanțe psihoactive. De asemenea, vom explica pe larg ce presupune un dosar penal pentru refuz prelevare probe biologice și cum se desfășoară procesul penal într-o astfel de cauză.
În cazul infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive prevăzută de dispozițiile art.336 alin. 1 și 2 din Codul penal limitele de pedeapsă sunt de la 1 la 5 ani sau cu amenda în varianta tip, nu și în cazul variantei agravante (când efectuezi transport de persoane, transport de produse sau substanțe periculoase ori dacă ești instructor auto în procesul de instruire sau examinator, când limitele de pedeapsă sunt de la 2 la 7 ani).
Pe de altă parte, în cazul faptei de refuz de la prelevarea probelor biologice prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.
Așadar, legiuitorul pedepsește mai aspru refuz de la prelevarea probelor biologice, decât infracțiunea de conducere sub influneța alcoolului. Opțiunea legiuitorului de a nu conferi posibilitatea instanței de judecată de a dispune amenda penală în cazul infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea probelor biologice denotă opțiunea de a sancționa mai aspru această din urmă faptă.
Cum prelevarea de mostre biologice are loc atunci când există suspiciuni cu privire la săvârșirea unei contravenții la regimul rutier sau a unei infracțiuni, fapta prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal are și un obiect juridic secundar respectiv, protejarea relațiilor sociale din domeniul înfăptuirii jusitiției, respectiv intenția de obstrucționare a actului de justiție prin refuzul manifestat.
Dispozițiile art.88 alin 6 din OUG 195/2002 prevăd obligația conducătorului vehicului de a se supune recoltării mostrelor biologice în vederea stabilrii îmbibației de alcool în sânge sau a prezenței în corp a substanțelor psihoactive.
Când ești obligat să mergi la unitatea medico-legală pentru prelevarea probelor biologice pentru a nu săvârși infracțiunea prevăzută de art.337 din Codul penal, refuz de la prelevarea probelor biologice:
Atunci când ai refuzat testarea preliminară cu aparatul Etilotest/Etilometru/DrugTest;
Atunci când ai acceptat testarea preliminară cu apartul Etilotest/Etilometru iar alcoolmia în aerul expirat este mai mare de 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, ești obligat să mergi la sânge. De asemenea, potrivit dispozițiilor 185 din Regulamentul de punere în aplicare OUG 195/2002 impune obligativitatea recoltării probelor biologice când într-un eveniment rutier a fost implicat un vehicul care transport mărfuri sau produse periculoase.
Dacă se constată prezența alcoolului în aerul expirat sub pragul de 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, atunci nu ești obligat să mergi la unitatea medical pentru prelevarea mostrelor biologice, însă în măsura în care te știi nevinovat și vrei să contești sancțiunea contravențională aplicată, va trebui să soliciți tu să mergi la unitatea medicală pentru prelevarea probelor biologice
Atunci când ai acceptat testarea preliminară cu apartul DrugTest iar acesta indică pozitiv la una dintre substanțele psihoactive.
Conducătorii de vehicule sau de animale implicați în accidente de circulație din care a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane sunt obligați să se supună recoltării probelor biologice, potrivit dispozițiilor art.187 din ROUG.
Procedura de recoltare a probelor de sânge și de urină în situația în care ai fost prins drogat la volan:
În cazul în care ai fost prins drogat la volan sau în cazul în care ai refuzat să efectezi testarea cu aparatul DrugTest, procedura de recoltare a probelor biologice este reglementată în cuprionsul dispozițiilor art 13 din NORMELE METODOLOGICE din 12 decembrie 2013 privind recoltarea, depozitarea şi transportul probelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier:
Pentru determinarea prezenţei în organism a substanţelor psihoactive, in situatia in care ai fost prins drogat la volan, se recoltează:
o mostră de sânge în cantitate de 15 ml;
o mostră de urină în cantitate de cel puţin 20 ml;
Procedura de recoltare a probelor de sânge și de urină în situația în care ai fost prins beat la volanhttps://justicia.ro/recoltare-a-probelor-de-sange-si-urina-daca-ai-fost-prins-drogat-la-volan/:
Pentru determinarea alcoolemiei vor fi prelevate două mostre de sânge(art.7 din Norme statuează că pentru determinarea alcoolemiei pot fi prelevate doar probe de sânge) la interval de o oră una față de cealaltă, fiecare mostră fiind reprezentată de o cantitate de 10 ml.
Imediat după recoltare mostra de sânge se împarte în mod egal, în cantități de 5 ml, în două tuburi speciale de recoltare vidate, care conțin o substanță anticoagulantă, acestea fiind agitate în vederea omogenizării (art.10 introdus prin Ordinul 277/2015 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea și transportul probelor biologice).
REFUZ DE LA PRELEVAREA PROBELOR BIOLOGICE:
Refuz de la prelevarea probelor biologice trebuie să fie expres (nu dedus) și trebuie să privească recoltarea probelor biologice: la alcoolemie (cele 2 probe de sânge) iar la substanțele psihoactive (sânge+ urină). Conducătorul auto are dreptul să refuze testarea preliminară (etilotest/DrugTest) însă, refuzul testării preliminare va genera obligația de a merge la unitatea medico-legală pentru prelevarea probelor biologice.
Refuz de la prelevarea probelor biologice poate îmbrăca două forme:
Fie refuzul de a se deplasa la unitatea sanitară la solicitarea organului de constatare;
Fie refuzul de a-i fi prelevate probele biologice la solicitarea cadrelor medicale;
În oricare dintre cele două ipoteze, organele de constare au obligația să probeze refuz de la prelevarea probelor biologice manifestat expres de persoana careia i se solicită prelevarea probelor biologice (fie prin martori, înregistrarea bodycam, etc)
Întrebare: Dar dacă sunt testat pentru alcool și eu refuz proba de sânge, însă mă ofer să mă supun prelevării probei de urină? Fapta mai constituie infracțiune?
Răspuns: Da. Fapta rămâne infracțiune, câtă vreme legiuitorul a stabilit că pentru determinarea alcoolemiei se recoltează doar probe de sânge.
Întrebare: Dacă accept să dau prima probă de sânge, iar ulterior refuz să mai dau și a doua probă de sânge?
Răspuns: În această situație, putem distinge două ipoteze conturate în doctrină :
Când valoarea singurei probe de sânge este suficientă pentru a stabili că persoana a condus sub influența băuturilor alcoolice. Respectiv, acesta nu contestă valoarea alcoolemiei, admite că a consumat alcool, valoarea alcoolemiei este superioară limitei legale chiar dacă nu s-a putut efectua calculul retroactiv (în această situate refuzul prelevării celei de-a doua probă de sânge nu va împiedica înfăptuirea justitiei). (Opinie M. Udroiu Sinteze de drept peanl Partea Specială- 2023-1427).
Când valoarea singurei probe de sânge nu este suficientă pentru a stabili că persoana a condus sub influența băuturilor alcoolice, iar prelevarea celei de-a doua probe era absolut necesară pentru a se putea determina alcoolemia, atunci se va reține infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea probelor biologice). (Opinie M. Udroiu Sinteze de drept peanl Partea Specială- 2023-1427).
SUSTRAGEREA DE LA PRELEVAREA MOSTRELOR BIOLOGICE
Reprezintă acțiunile sau modalitățile prin care persoana în cauză încearcă să evite recoltarea probelor biologice (fuge de la unitatea spitalicească, fuge de poliție ulterior momentului în care declară că acceptă prelevarea probelor biologice și se supune inițial testării preliminare etc)
Pentru a se reține infracțiunea este necesar:
Autorul să fi fost depistat în trafic conducând pe drumurile publice un vehicul pentru care legea impune obligativitatea deținerii unui permis de conducere;
Să îi fi fost explicit solicitată prelevarea probelor biologice (în acest sens contează conduita adoptată de organul constatator, dacă acesta explică clar consecințele în cazul refuzului). Spre exemplu, dacă polițistul afirmă că va deschide dosar penal în momentul în care autorul refuză testarea preliminară, fără să îi aducă la cunoștință șoferului posibilitatea de a merge la sânge, într-o atare situație fapta nu întrunește elementele de tipicitate. Așadar, solicitarea de a se supune prelevării probelor biologice trebuie să fie explicită și neechivocă.
Întrebare: Fobia față de ace a persoanei supuse prelevării probelor de sânge te scapă de infracțiune?
Răspuns: Nu. Prin Decizia Curții Constituționale 456 din 28 octombrie 2006 s-a statuat că „este adevărat că un segment de populație suferă de un sindrom alergic sever la orice tratament injectabil, care însă se deosebește de simplele fobii sau temeri… nici măcar acest persoane nu li se încalcă dreptul al integritate fizică și psihică. Recoltarea probelor biologice nu este un act prin care se provoacă unei persoane, cu intenție, o durere sau suferințe puternice, fizice ori psihice.
Întrebare: De ce să nu refuz prelevarea probelor biologice?
Răspuns: Această infracțiune presupune o prabațiune simplă, diminunând semnificativ șansele de a identifica deficiențe în administrarea probatoriului.
Ei bine, infracțiunea prevăzută de art 337 din Codul penal, refuzul de prelevare a probelor biologice, este o infracțiune care comportă o probațiune extrem de simplă. Astfel, dacă în cazul infracțiunii de conducere sub influența alcoolului/substanțelor psihoactive parchetul trebuie să dispună efectuarea analizelor probelor biologice (buletinul de analiză toxicologică) apoi să dispună instrumentarea unei expertize (fie pentru determinarea calculului retroactiv al alcoolemiei, fie pentru interpretarea valorilor toxicologice identificate în cazul consumului de droguri), în cazul refuzului prelevării probelor biologice, parchetul trebuie să demonstreze doar că ai refuzat prelevarea probelor (lucru ușor de realizat mai ales din momentul în care polițiștii au bodycam-uri).
Întrebare: De ce să nu refuz prelevarea probelor biologice?
Răspuns: Această infracțiune comportă șanse minime pentru o soluție de achitare (constatarea nevinovăției tale).
Dacă în cazul consumului de alcool, există posibilitatea teoretică ca valoarea alcoolemiei să fie inferioară limitei de la care fapta constituie infracțiune, sau chiar dacă nu este inferioară, în urma instrumentării expertizei pentru determinarea calcului retroactiv, există posibilitatea cel puțin teoretic, ca valoarea alcoolemiei de la momentul opririi în trafic să fie sub limita legală, cum și în cazul consumului de substanțe psihoactive există posibilitatea unui rezultat fals pozitiv la aparatul DrugTest care să nu fie confirmat de analiza probelor biologice, împrejurare ce ar putea conduce în mod evident la constatarea nevinovăției tale.
Însă, în cazul infracțiunii prevăzute de dispozițiile art.337 din Codul penal, respectiv refuzul de prelevare a probelor biologice, astfel de șanse sunt extrem de mici. Singura șansă de achitare (constatare a nevinovăției) apare doar în situația în care există o greșeală a organelor de poliție care nu îți solicită în mod clar să te supui prelevării probelor biologice.
Întrebare: De ce să nu refuz prelevarea probelor biologice?
Răspuns: În cazul refuzului la prelevarea probelor biologice sunt șanse mari ca parchetul să dispună o măsură preventivă.
În lumina evenimentelor care au acaparat media, parchetul a început să dispună sau să propună măsuri preventive pentru inculpații care au săvârșit fapta prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal.
Acest lucru este posibil deoarece, această infracțiune comportă o probațiune extrem de simplă care de regulă este administrată instant la momentul consumarii infracțiunii (probarea refuzului la prelevarea probelor biologice). Astfel, parchetul îți poate aduce la cunoștință în aceeași zi și calitatea de suspect și dar și calitatea de inculpat ce constituie o condiție a dispunereii măsurii preventive, independent că vorbim de controlului judiciar, sau de arestare preventivă.
(Extras din ordonanța de luare a măsurii controlului judiciar, într-un dosar în care inculpatul era cercetat pentru infracțiunea prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal (refuz de la prelevarea probelor biologice)
În cazul infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului/drogurilor, ca regulă, calitatea de suspect se dobândește după momentul la care Institutul Național de Medicină Legală/ Serviciul de Medicină Legală a comunicat rezultatul buletinului de analiză toxicologică (minim 4 luni de la momentul săvârșirii fapte), iar calitatea de inculpat se atribuie după instrumentarea expertizei (dacă se dispune o expertiză în cauză). Așadar, în raport de durata mare de timp necesară administrării probatoriului, în cauzele în care se cercetează doar infracțiunea de conducere sub influența alcoolului/drogurilor nu mai este oportună o măsură preventivă (prin raportare la durata semnificativă de timp scursă de la momentul săvârșirii faptei).
Cum se desfășoară procesul penal în situația în care ești cercetat pentru infracțiunea prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal (refuz de la prelevarea probelor biologice:
Care sunt fazele și etapele procesului penal pentru infracțiunea prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal (refuz de la prelevarea probelor biologice)
Faza urmăririi penale – ce are ca scop strângerea probelor necesare soluționării cauzei penale- este o fază nepublică ce se desfășoară în fața organelor de urmărire penală;
Etapa procedurii de cameră preliminară – are ca obiect verificarea legalității trimiterii în judecată și a legalității efectuării actelor de urmărire penală;
Faza judecății – al cărei scop îl reprezintă soluționarea conflictului de drept dedus judecății;
Etapa punerii în executare a hotărârii penale- are ca obiect activarea forței coercitive a statului pentru a aduce la îndeplinire dispozițiile instanțelor de judecată;
Urmărirea penală cu privire la faptă – începerea urmăririi penale in rem în pentru infracțiunea prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal (refuz de la prelevarea probelor biologice)
Chiar și atunci când autorul faptei este cunoscut (fiind evident că doar șoferul depistat în trafic conducând pe un drum public poate săvârși această infracțiune), urmărirea penală debutează in rem adică cu privire la faptă.
Prin urmare, începerea urmăririi penale in rem, declanșează cadrul procesual în care pot fi administrate probele.
Primele acte efectuate de organul de constatare îl reprezintă procesul verbal de constatare a unei infracțiuni flagrante la regimul rutier, în care este consemnat inclusiv (refuz de la prelevarea probelor biologice).
Ulterior, dacă conducătorul auto consimte să meargă la unitatea medico-legală și aici își exercită disponibilitatea cu privire la refuz de la prelevarea probelor biologice,atunci refuzul acestuia va fi consemnat atât în buletinul de examinare clinică, cât și în procesul verbal de recoltare a probelor biologice.
Urmărirea penală cu privire la persoană – efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană pentru infracțiunea prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal (refuz de la prelevarea probelor biologice):
La momentul la care din probatoriul administat rezultă suspiciunea rezonabilă că o anumită persoană a săvârșit fapta pentru care s-a început urmărirea penală (pentru refuz
de la prelevarea probelor biologice) și nu exista vreun impediment la exercitarea acțiunii penale (art.16 alin.1 Codul de procedură penală) se va trece la etapa următoare, respectiv se va dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale și va fi adusă la cunoștință calitatea procesuală de suspect persoanei vizate de ancheta penală.
Calitatea de suspect dă naștere și unor drepturi procesuale – dreptul de a studia dosarul/ dreptul avocatului tău de a participa la efectuarea actelor de urmărire penală/ dreptul de a propune administrarea de probe/ dreptul de a contesta durata procesului penal și lista poate continua.
Vei fi citat pentru a ți se aduce la cunoștință calitatea procesuală de suspect pe care ai dobândit-o și vei avea dreptul să dai sau să nu dai o declarație în această calitate.
Pentru că așa cum spuneam la începutul articolului într-un dosar penal pentru infracțiunea prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal (refuz de la prelevarea probelor biologice) probațiunea nu este una complexă, sunt șanse mari ca și calitatea de inculpat să o dobândești în aceeași zi.
Punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracțiunea prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal (refuz de la prelevarea probelor biologice):
Procurorul este obligat să dispună punerea în mișcare a acțiunii penale atunci când constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârșit o infracțiune (refuz de la prelevarea probelor biologice) și nu există niciunul dintre cazurile de împiedicare precăzute la art.16 alin.1 din Codul de procedură penală.
În acest sens, vei fi citat pentru a ți se aduce la cunoștință calitatea procesuală de inculpat pe care tocmai ai dobândit-o și vei avea dreptul să dai sau să nu dai o declarație în noua calitate dobândită, ori să îți menții declarația anterioară.
Totodată, calitatea de inculpat permite parchetului și dispunerea unei măsuri preventive (controlul judiciar) sau chiar formularea unei propuneri de luare a unei măsuri preventive (arest la domiciliu/arest preventiv).
Terminarea urmăririi penale pentru infracțiunea prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal (refuz de la prelevarea probelor biologice):
Atunci când procurorul constată că au fost respectate dispozițiile legale care garantează aflarea adevărului, că urmărirea penală este completă și există probele necesare și legal adiministrate, urmărirea penală se epuizează cu pronunțarea uneia dintre următoarele soluții:
Clasarea cauzei pentru refuz de la prelevarea probelor biologice: ca urmare a existenței vreunuia dintre cazurile prevăzute de dispozițiile art.16 din Codul de procedură penală care împiedică exercitarea acțiunii penale ;
Renunțarea la urmărirea penală pentrurefuz de la prelevarea probelor biologice: când procurorul apreciază că nu mai este oportună continuarea urmăririi penale.
Trimiterea în judecată pentru refuz de la prelevarea probelor biologice: Atunci când procurorul constată că în urma aprecierii probatoriului, fapta există, a fost săvârșită de inculpat și acesta răspunde penal, procedează la emiterea RECHIZITORIULUI și sesizarea instanței.
Încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției pentru refuz de la prelevarea probelor biologice: reprezintă actul încheiat între procuror și inculpat, care recunoscându-și vinovăția, acceptă pedeapsa stabilită de procuror. În această situație, acordul de recunoaștere a vinovăției este trimis instanței de judecată pentru confirmare, instanța urmând doar să admită acordul sau să îl respingă fără să intervină asupra pedepselor convenite.
Dacă dosarul este trimis în judecată atunci vom începe în procedura de CAMERĂ PRELIMINARĂ pentru infracțiunea prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal (refuz de la prelevarea probelor biologice):
Odată cu trimiterea în judecată a inculpatului, debutează și procedura de cameră preliminară. Deși această etapă este subestimată de mulți, în procedura de cameră preliminară are loc una dintre cele mai importante operațiuni specifice contextului judiciar, respectiv se procedează la trasarea cadrului procesual, adică judecătorul fixează limitele și obiectul judecății. Mai mult, în procedura de cameră preliminară se verifică legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. În cuvinte simple, putem spune că printre altele, judecătorul verifică dacă maniera în care o probă a ajuns la dosarul cauzei este legală sau nu.
Faza Judecății pentru infracțiunea prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal (refuz de la prelevarea probelor biologice:
La acest moment vei fi pus să alegi între două variante:
Fie recunoști fapta (refuz de la prelevarea probelor biologice) și prin urmare soliciți să fii judecat potrivit procedurii simplificate (caz în care nu se vor mai administra probe iar dosarul se va termina într-un singur termen /cel mult se mai poate acorda un termen pentru a depune înscirsuri în favoarea ta dacă soliciți acest lucru – beneficiile acestei procedure sunt date de reducerea limitelor de pedeapsă cu 1/3 (în cazul închisorii) ;
Fie te consideri nevinovat și te vei lupta să fii achitat la sfărțitul dosarului, situație în care vei solicita să fii judecat potrivit procedurii de drept comun, iar probele administrate de procurer vor fi contestate și vor fi readministrate în fața judecătorului, având dreptul să propui și noi probe).
Soluțiile ce pot fi dispuse de instanța de judecată, prezentate de la cea mai bună soluție la cea mai grea soluție:
Achitarea pentrurefuz de la prelevarea probelor biologice (exemplu se constată nevinovăția ta/lipsa probelor) sau încetarea procesului penal (exemplu prescripția ori alte cauze – situațiile reglementate de art.16 din Codul de procedură penală) – se constată fie nevinovăția ta, fie există o situație în care nu poți fi tras la răspundere- ți se restituie permisul de conducere.
Renunțarea la aplicarea pedepsei pentru refuz de la prelevarea probelor biologice – nu se înscrie în cazier și permisului de conducere ți se restituie;
Amânarea aplicării pedepsei pentrurefuz de la prelevarea probelor biologice – ți se restituie permisul de conducere;
Condamnarea la o pedeapsă cu amenda penală pentru refuz de la prelevarea probelor biologice – ți se anulează permisul
Condamnarea la o pedeapsă cu închisoarea pentru refuz de la prelevarea probelor biologice – care poate fi cu executare în penitenciar sau cu suspendarea executării pedepsei (situație în care vei presta o muncă neremunerată în folosul comunității, vei participa la programe de reintegrare social și te vei fi supravegheat de Serviciul de probațiune) – ți se anulează permisul;
Judecata în apel pentru refuz de la prelevarea probelor biologice:
Împotriva sentinței, se poate formula calea de atac a apelului în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Exercitarea căii de atac a apelului va conduce la împiedicarea punerii în executare a dispozițiilor hotărârilor penale atacate până la momentul soluționării apelului.
Judecata în apel înseamnă că, o instanță ierarhic superioară celei care a soluționat cauza în primă instanță, va efectua un control în fapt și în drept asupra sentinței apelate, având dreptul să schimbe sau să modifice soluția inițială.
Anularea permisului de conducere în caz de condamnare pentru infracțiunea prevăzută de dispozițiile art.337 din Codul penal (refuz de la prelevarea probelor biologice)
Permisul de conducere este anulat în una dintre următoarele situații:
În situația în care ai fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea (cu suspendare/cu executare), atunci, potrivit dispozițiilor art.114 alin.1 litera b) din OUG 195/20002, persmisul de conducere este anulat;
Atunci când titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.
permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1) şi (2), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) şi art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru săvârşirea unei infracţiuni care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
Redobândirea permisului de conducere dacă ai fost condamnat pentru refuz de la prelevarea probelor biologice:
Potrivit dispozițiilor art. 113 din OUG nr. 195/2002 : ,,permisul de conducere se restituie titularului în baza hotărârii judecătorești definitive prin care s-a dispus achitarea sau dacă procesul-verbal de contravenție s-a anulat.”
Potrivit art.24 alin.6 din OUG 195/2002 dacă față de tine s-a dispus o soluție de condamnare iar permisul de conducere a fost anulat ca efect al condamnării, ai posibilitatea să-ți redobândești dreptul de a conduce dacă:
au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;
a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei;
interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege;
În concluzie, dacă ești cercetat într-un dosar pentru refuz de la prelevarea probelor biologice, echipa noastră de avocați este pregătită în orice moment să-ți asigure servicii juridice de înaltă calitate. Ne poți contacta folosind formularul de pe site sau telefonic la numărul 0727.235.006- avocat Vlad Popovici.
Autor : avocat Vlad Popovici
Bibliografie:
Mihai Udroiu Sinteze de Drept penal Partea Specială Ediția 4 Volumul II- 2023 PAG 1442
C. Rotaru; A-R. Trandafir; V. Cioclei Editura CH BECK 2016 pag.428
[…] privința permisului de conducere, în situația în care șoferul acceptă testarea cu aparatul Etilotest / DrugTest, iar rezultatul este unul pozitiv (la droguri) sau peste limita legală (la alcool) în cauză este […]