Conținut:
Ai refuzat DrugTest-ul și nu știi ce se va întâmpla cu permisul tău? Îți propunem să lecturezi articolul nostru „Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002” în care efectuăm analiza comparată a instituției reținerii permisului de conducere și a instituției retragerii permsiului de conducere, respectiv diferența de aplicare între dispozițiile art.221 din OUG 195/2002 și art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002.
Potrivit dispozițiilor art.221 din OUG 195/2002, în cazul refuzului testării preliminare, permisul tău de conducere poate fi RETRAS până la ora 08:00 a zilei următoare, DAR NU MAI PUȚIN DE 12 ORE. Prima observație vizează împrejurarea că nu în toate cazurile în care titularul permisului de conducere a refuzat DrugTest-ul îi va fi și retras permisul de conducere.
Doar în ipoteza în care medicul constată elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive, polițistul va putea dispune retragerea permisului. În cazul în care medicul nu constată elementele clinice sugestive consecutive consumului recent de alcool/ droguri, atunci permisul de conducere va rămâne la titular (cel puțin până la momentul la care vor sosi rezultatele buletinului de analiză toxicologică).
Însă, contrar oricărei logici juridice, anumite Servicii Rutiere din țară, dispun chiar și în situația unui refuz drugtest/ refuz etilotest, reținerea permisului de conducere (până la soluționarea dosarului penal).
Așadar, necesitatea efectuării unei analize comparate între instituția „reținerii permisului de conducere” și cea a „retragerii permisului de conducere” a rezultat dintr-o situație practică. Prin urmare, articolul nostru „Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002” iși dorește să sublinieze diferența clară dintre cele două instituții.
În raport de mediatizarea ratei aflate în creștere a rezultatelor fals pozitive ale aparatelor DrugTest Druger 5000 din dotarea Poliției Române, titularii permiselor de conducere au început să opteze pentru a refuza testarea preliminară de frica (legitimă) a unui rezultat fals pozitiv (care va atrage incidența instituției reținerii permisului de conducere) și care ar putea lipsi titularul permisului de conducere de exercitarea dreptului de circulație pentru o perioadă nedeterminată de timp (în raport de numărul lunilor necesare instrumentării buletinului de analiză toxicologică de către INML /SML).
Deși la nivel teoretic lucrurile păreau extrem de simple în lumina modificărilor aduse pe calea dispozițiilor art.22 indice 1 din OUG 195/2002 introdus prin Ordonanța 1/2002 la data de 31 ianuarie 2022, se pare că, anumite Servicii Rutiere din țară refuză aplicarea dispozițiilor art.22 indice 1 din OUG 195/2002.
Astfel, în situația în care titularul permisului de conducere refuză testarea preliminară, polițistul rutier procedează la „REȚINEREA” permisului de conducere în baza dispozițiilor art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002, în loc să facă aplicare dispozițiilor art.22 indice 1 din OUG 195/2002 care reglementează procedura „retragerii permisului de conducere” instituție a cărei incidență este condiționată oricum de rezultatul examenului clinic.
Esența problemei de drept: („Reținere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”):
- Când sunt incidente dispozițiile art.22 indice 1 din OUG 195/2002 care reglementează retragerea permisului de conducere? Ce se aplică? „Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”:
Apreciez că, dispozițiile art.22 indice 1 din OUG 195/2002 vor fi analizate în situația în care titularul permisului nu a putut fi testat preliminar cu aparatul Etilotest/ Etilometru/ Drugtest, iar situația permisului va fi tranșată de constatarea medicului care efectuează examinarea clinică, astfel:
- Dacă medicul constată că nu există elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de substanțe psihoactive sau alcool, titularul permisului de conducere va rămâne în posesia permisului și va avea dreptul de a conduce autovehicule până la momentul comunicării rezultatelor buletinului de analiză toxicologică. În acel moment, dacă rezultatele conturează suspiciunea rezonabilă că titularul permisului de conducere a săvârșit infracțiunea prevăzută de art.336 din Codul penal (respectiv confirma prezența drogurilor în organism, prezența alcoolului peste limita de la care fapta este infracțiune) vor fi incidente dispozițiile art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002, respectiv în situația în care buletinul de analiză toxicologică relevă că titularul permisului de conducere nu a consumat droguri/alcool, dosarul se va clasa.
- Dacă medicul constată că există elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de alcool / droguri (iar șoferul a refuzat testarea cu DrugTestul/ Etilotestul/ Etilometrul), în cauză este atrasă incidența dispozițiilor art.221 din OUG 195/2002, respectiv „Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”. În acest caz, retragerea permisului operează ca o măsură preventivă, pe o durată limitată.
Când sunt incidente dispozițiile art.111 alin.1 litera b) 195/2002 care reglementează reținerea permisului de conducere? („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”):
Apreciez că dispozițiile art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002 vor fi incidente în situația în care titularul permisului a fost testat preliminar cu aparatul Etilotest/ Etilometru/ Drugtest, rezultatul testării în cazul consumului de substanțe psihoactive este pozitiv la una dintre substanțe, sau în cazul consumului de alcool, alcoolemia este superioară limitei de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, situație în care, polițistul rutier va proceda la reținerea permisului de conducere și eliberarea unei dovezi fără drept de circulație, până la soluționarea dosarului penal.
- REȚINEREA PERMISULUI DE CONDUCERE ÎN CAZUL ACCEPTĂRII TESTĂRII PRELIMINARE PENTRU CONSUMUL DE ALCOOL SAU DE DROGURI („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”):
Dacă ai acceptat testarea preliminară cu aparatul etilotest și rezultatul este peste limita de 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat (în cazul consumului de alcool) sau cu aparatul DrugTest și rezultatul este pozitiv (în cazul consumului de droguri), atunci permisul de conducere va fi REȚINUT, iar polițistul rutier va dispune eliberarea unei dovezi fără drept de circulație.
Dispozițiile art.38 din OUG 195/2002 statuează „Conducătorii vehiculelor, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestaţi să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorul autorităţii competente, în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, sunt obligaţi să se supună testării aerului expirat ȘI/SAU recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea poliţistului rutier.”
În privința permisului de conducere, în situația în care șoferul acceptă testarea cu aparatul Etilotest / DrugTest, iar rezultatul este unul pozitiv (la droguri) sau peste limita legală (la alcool) în cauză este atrasă incidența dispoziților art. 111 alin.1 b) din OUG 195/2002:
- Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reține în urmatoarele cazuri:
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1) şi la art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;”
Așadar, doar în situația în care titularul permisului de conducere acceptă testarea preliminară atunci, organul constatator va dispune reținerea permisului de conducere în temeiul dispozițiilor art.111 alin.3 din OUG 195/2002 și va proceda la eliberarea dovezii înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație.
Potrivit dispozițiilor art.2 punctul 5 din Regulamentul din 2006 de aplicare a OUG 195/2002 „retinerea permisului de conducere … este definite ca fiind: „măsura tehnico-administrativă dispusă de poliția rutieră constând în ridicarea documentului din posesia unei persoane și păstrarea lui la sediul poliției rutiere pâna la soluționarea cauzei care a determinat aplicarea acestei măsuri”.
Maniera în care legiuitorul a înțeles să reglementeze dispozițiile art.111 alin.1 litera b)condiționează reținerea permisului de conducere de constatarea săvârșirii unei infracțiuni: „când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art.338 alin. (1) şi la art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;
În aceste situații, titularului permisului de conducere îi sunt aduse acuzații în materie penală, în sensul noțiunii autonome prevăzută de art.6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, respectiv, în cazul analizat de noi, că titularul permisului de conducere a condus sub influența alcoolului sau că a condus sub influența drogurilor.
II.1. Standardul probator: („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”):
Dispozițiile art.190 alin.1 din Regulamentul din 2006 de aplicare a OUG 195/2002 statuează că „ În cazurile prevazute de lege, odata cu constatarea faptei, politistul rutier sau, după caz, polițistul de frontieră reține permisul de conducere, eliberând dovada înlocuitoare cu sau fără drept de circulație, după caz.”
Așadar, dispunerea măsurii reținerii permisului de conducere poate avea loc doar după ce polițistul rutier CONSTATĂ FAPTA.
II.2.Ce înseamnă și ce presupune constatarea faptei? („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”)
În privința „constatării faptei” devin aplicabile dispozițiile art. 88 alin.3 din OUG 195/2002 statuează că „Stabilirea prezenţei alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate”.
Așadar, în toate situațiile, reținerea permisului de conducere se poate dispune de către polițistul rutier, doar după ce, în prealabil, acesta constată săvârșirea faptei. Or, constatarea săvârșirii faptei, în cazul conducerii sub influența bauturilor alcoolice sau în cazul conducerii sub influența drogurilor se face DOAR pe baza testării preliminare cu mijlocul tehnic certificat / cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.
II.3. Constatarea faptei în cazul alcoolemiei („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”)
Suplimentar, dispozițiile art.192 alin.1 din Regulamentul din 2006 de aplicare a OUG 195/2002 statuează că:
Alin.1 „Conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, i se reţine permisul de conducere dacă valoarea concentraţiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, dacă nu doreşte recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în condiţiile stabilite la art. 194.
Alin.2 „Când conducatorul vehiculului solicită recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta va fi însoțit de polițistul rutier la cea mai apropiată instituție medicală autorizată sau instituție medico-legală, iar după recoltare i se va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru cel mult 15 zile, a carei valabilitate intră în vigoare la 24 de ore de la cea de-a doua recoltare de mostre biologice ”.
Cum se traduce acest articol? („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”)
Simplu, în cazul consumului de alcool, legiuitorul a stabilit un prag până la care concentrația alcoolemiei atrage sfera răspunderii contravenționale, și un alt prag de la care valoarea alcoolemiei atrage sfera răspunderi penale.
Concentrația alcoolemiei cuprinsă între 0,01 mg/l alcool pur în aerul expirat și până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat atrage sfera răspunderii contravenționale. Prin urmare, titularului permisului de conducere îi va fi reținut permisul în temeiul răspunderii contravenționale și va proceda la eliberarea dovezii fără drept de circulație.
Cu toate acestea, dacă titularul permisului de conducere contestă valoarea alcoolemiei în aerul expirat și solicită prelevarea probelor biologice, va fi condus la unitatea medico-legală, pentru prelevarea celor două mostre de sânge, la intervale de o oră una de alta, situație în care polițistul va proceda le eliberarea dovezii cu drept de circulație pentru 15 zile. Valabilitatea dovezii va intra în vigoare după trecerea a 24 de ore de la momentul recoltării celei de-a doua probă de sânge.
Această măsură are un rol în mod evident preventiv, respectiv, cele 24 de ore reprezintă un interval de timp suficient ca eventuala alcoolemie de până în 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat să fie eliminată din organism.
II.4. Constatarea faptei în cazul consumului de droguri: „(Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”):
În cazul consumului de droguri, legiuitorul nu a mai prevăzut vreun prag până la care fapta să fie contravenție și un prag de la care fapta să fie infracțiune. Astfel încât, în cazul consumului de droguri, simpla detectare a substanțelor în organism este suficientă pentru a atrage incidența răspunderii penale.
Astfel, în această situație, dispozițiile art.195 din Regulamentul din 2006 de aplicare a OUG 195/2002 statuează că „Conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, testat preliminar cu ajutorul unui mijloc tehnic certificate care a relevat prezenta în organism a substantelor psihoactive, i se aplica procedura prevazuta la art. 192.”
Cum se traduce acest articol? („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”):
Simplu. În cazul consumului de droguri, după ce polițistul efectuează testarea preliminară, dacă rezultatul indicat este pozitiv la una dintre substanțele psihoactive, atunci, se aplică procedura prevăzută de dispozițiile art.192 din Regulamentul din 2006 de aplicare a OUG 195/2002 respectiv, se reține permisul de conducere și se eliberează dovada fără drept de circulație.
! Așadar, dispozițiile art.195 din Regulamentul din 2006 de aplicare a OUG 195/2002 STATUEAZĂ ÎN MOD EXPRES CĂ REȚINEREA PERMISULUI POATE OPERA DOAR ÎN BAZA TESTĂRII PRELIMINARE !!!
În concluzie, simpla bănuială / impresie / convingere intimă a polițistului nu este suficientă pentru a fundamenta constatarea faptei, impresia acestuia neținând locul unui mijloc tehnic certificat (etilotest/ DrugTest) ori a unui mijloc tehnic omologat și verificat metrologic (Etilometru).
Așadar, în situația în care titularul permisului de conducere a refuzat testarea preliminară cu aparatul DrugTest, Etilotest/ Etilometru, atunci polițistul rutier nu va putea proceda la reținerea permsiului de conducere în temiul dispozițiilor art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2022.
III. REFUZUL TESTĂRII PRELIMINARE ÎN CAZUL CONSUMULUI DE ALCOOL / DROGURI: („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”):
În situația în care, titularul permisului de conducere, depistat în trafic conducând un autovehicul REFUZĂ testarea preliminară cu aparatul ETILOTEST / ETILOMETRU (în cazul alcoolului) sau cu aparatul DrugTest (în cazul consumului de droguri) va fi atrasă incidența dispozițiilor art.22 indice 1 din OUG 195/2002.
Evident, în situația în care șoferul (titularul permisului de conducere) refuză testarea preliminară cu aparatul DrugTest (pentru droguri) Etilotest/Etilometru (pentru alcool), dispozițiile art. 111 alin.1 litera b) și alin.3 din OUG 195/2002 NU SUNT INCIDENTE ÎN CAUZĂ.
Așa cum am argumentat în capitolul anterior, dispozițiile art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002 statuează că pentru a se dispune reținerea permisului de conducere este necesară constatarea că titularul permisului a săvârșit infracțiunea prevăzută de art.336 din Codul penal.
Or, potrivit dispozițiilor art.88 alin.3 din OUG 195/2002 această constatare se fundamentează pe rezultatul mijlocului tehnic certificat / mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, care poate face dovada prezenței alcoolului în aerul expirat peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, sau a consumului de substanțe psihoactive prin detectarea prezenței unei substanțe în organism.
Însă, în lipsa acceptului supunerii testării preliminare cu mijlocul tehnic certificat (DrugTest/ Etilotest) constatarea faptei nu va putea fi realizată până la momentul la care Serviciul de Medicină Legală/ Institutul Național de Medicină Legală comunică rezultatul buletinului de analize toxicologice.
Pentru acest motiv, în situația în care conducătorul auto refuză testarea cu aparatul Etilotest / Etilometru / DrugTest, nu sunt incidente dispozițiile art.111 alin.1 litera b) din OUG, ci în mod evident sunt incidente dispozițiile art.221 din OUG 195/2002.
Eventuala incidineță a dispozițiilor art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002 va fi atrasă doar atunci când Institutul Național de Medicină Legală / Serviciul de Medicină Legală va comunica rezultatul analizelor de sânge (la alcoolemie) și sânge și urină (la substanțe psihoactive), în situația în care acestea sunt detectate peste limita legală de 0,80 g/l alcool pur în sânge (în cazul alcoolemiei) sau a căror prezența a fost confirmată în organismul titularului permsiului de condeucere (în cazul drogurilor).
De la momentul refuzului testării preliminare și până la momentul comunicării de INML / SML a rezultatului buletinului de analiză toxicologică (în cazul unui rezultat pozitiv / peste limita legală), în cauză va fi atrasă incidența dispozițiilor art.221 din OUG 195/2002.
Așadar, în situația în care șoferul refuză testarea preliminară cu aparatul DrugTest/ Etilotest, devin incidente dispozițiile:
Art. 221 din OUG 195/2002: („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”):
(1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră şi în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinic sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanţe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulaţie.
(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore.
III.1. Cum se traduce articolul citat? Definirea termenilor: („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”):
În primul rând, în cuprinsul dispozițiilor art.22 indice 1 din OUG 195/2002, constatăm că întreaga responsabilitate asupra necesității retragerii sau nu a permisului de conducere revine în sarcina medicului. Așadar, în interpretarea textului de lege citat, nu în toate situațiile în care titularul permisului de conducere a refuzat testarea preliminară, va opera și instituția retragerii permisului.
Astfel, dispozițiile art. 221 din OUG 195/2002 conferă valență constatării de la finalul examenului clinic efectuat de către medic, respectiv „În urma efectuării examinării medicale, solicitată de poliția rutieră s-au constatat/ nu s-au constatat elemente clinic sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive”.
În al doilea rând, textul de lege are o arie extinsă de aplicare, respectiv situația în care titularul permisului de conducere „nu a putut fi supus testării”. În această situație, apreciez că legiuitorul a inclus atât imposibilitățile de ordin subiectiv (exercitarea dreptului de a refuza testarea preliminară de către titularul permisului de conducere), cât și imposibilitățile de ordin obiectiv (starea de sănătate, problemele de ordin medical, lipsa aparatului cu care să se realizeze testarea preliminară etc).
În al treilea rând, dispozițiile art.2 punctul 6 din Regulamentul din 2006 de aplicare a OUG 195/2002 definesc „retragerea permisului de conducere – măsură tehnico administrativă constând în reţinerea documentului şi interzicerea dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, dispusă de poliţia rutieră în cazurile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
Din nou, din analiza dispozițiilor evocate distingem două ipoteze: („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”):
- Ipoteza I în care medicul constată că nu există elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de substanțe psihoactive sau alcool (iar șoferul a refuzat testarea cu DrugTestul / Etilotestul / Etilometrul), conducătorul auto va rămâne cu permisul (concluzie desprinsă din interpretarea per a contrario a dispozițiilor art. art. 221 din OUG 195/2002 care prevăd „Retragerea” permisului numai în situația în care medicul constată elemente clinice sugestive consumului de substanțe psihoactive).
- Ipoteza II în care medicul constată că există elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de substanțe psihoactive (iar șoferul a refuzat testarea cu DrugTestul), în cauză este atrasă incidența dispozițiilor art.221 din OUG 195/2002, respectiv „Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”.
Cum anterior datei de 31 ianuarie 2022 când a fost adoptată Ordonanța 1/2022 prin care au fost introduce dispozițiile art.221 alin.2 din OUG 195/2002, ne puteam regăsi în situația absurdă în care conducătorul auto, deși prezenta semne perceptibile ale consumului de alcool/substanțe psihoactive, constatate chiar de medic, refuza testarea preliminară cu aparatul DrugTest/Etilotest, organele poliției nu aveau posibilitatea să rețină permisul de conducere (dispozițiile art.111 alin.1 lit b) din OUG 195/2002 nefiind aplicabile în lipsa constatării pozitive la testarea preliminară), conducătorul aflat într-o astfel de situație era lăsat să își continue deplasarea deși în mod perceptibil reprezenta un pericol.
Astfel, potrivit NOTEI DE FUNDAMENTARE – OG nr.1/27.01.2022, care a determinat adoptarea dispozițiilor art. 221 din OUG 195/2002:
„În cazul în care titularul permisului de conducere nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive și este condus la o unitate medicală pentru recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei,
legislația actuală nu prevede nicio măsură preventivă ce poate fi dispusă de către polițiștii rutier până la obținerea rezultatului recoltării, indiferent dacă subiectul testării se află într-o vădita stare de ebrietate, acesta având dreptul de a conduce în continuare vehicule pe drumurile publice. Astfel se propune ca măsură preventivă retragerea permisului de conducere al titularului acestuia pentru o perioadă de timp, până la eliminarea alcoolului din organism” ( a se accesa folosind link-ul https://gov.ro/ro/guvernul/procesul-legislativ/note-de-fundamentare/nota-de-fundamentare-og-nr-1-27-01-2022&page=126 )
În general, atunci când analizăm dispoziții legale, în majoritatea situațiilor, facem trimitere la voința legiuitorului. De cele mai multe ori, voința legiuitorului care a stat la baza adoptării unei dispoziții legale nu ne este cunoscută. Însă nu și în acest caz, în care, voința legiuitorului a fost exprimată în mod clar.
Nota de fundamentare atestă în mod indubitabil voința legiuitorului de a adopta dispozițiile art.221 „ca măsură preventivă” respectiv „retragerea permisului de conducere al titularului acestuia PÂNĂ LA ELIMINAREA alcoolului/ substanțelor din organism”.
Așadar, legiuitorul a statuat în mod expres durata maximă a retragerii permisului de conducere în ipoteza în care conducătorul auto a refuzat testarea cu aparatul DrugTest, iar în urma examenului clinic, medicul a constatat existența elementelor clinice sugestive consumului de substanțe psihoactive, respectiv ora 8:00 a zilei următoare.
Astfel, cum percepția medicului nu poate ține locul unui mijloc tehnic (etilotest/drugtest), cu atât mai mult cu cât elemtele clinice puteau fi viciate de starea de oboseală, starea psihică ori de alți factori extrinseci sau intrinseci, legiuitorul a limitat durata până la care poate fi retras permisul de conducere în mod expres (ORA 8:00 A ZILEI URMĂTOARE, dar nici mai puțin de 12 ore).
„Permisul de conducere retras se păstrează la sediul structurii de poliţie din care face parte poliţistul rutier care a dispus retragerea până la expirarea perioadei pentru care a fost dispusă măsura tehnico-administrativă. Permisul de conducere poate fi restituit, la cererea titularului, după expirarea perioadei pentru care a fost dispusă măsura tehnico-administrativă şi până la expedierea acestuia la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost dispusă măsura tehnico-administrativă, dacă nu a intervenit unul dintre cazurile de reţinere prevăzute la art. 111 alin. (1) lit. b), c), e) şi g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”
Este evident că referirea la dispozițiile art.111 alin. (1) lit. b), c), e) şi g) din OUG 195/2002 privește ipoteza în care unul dintre aceste cazuri intervine ulterior dispunerii măsurii retragerii permisului de conducere. O interpretare contrară ar goli de conținut dispozițiile art.221 din OUG 195/2002, de vreme ce, în orice moment, ar fi putut fi aplicate dispozițiile art.111 ca situație premisă fără a mai fi necesară aplicarea inițială a dispozițiilor art.221 din OUG 195/2002.
În situația în care conducătorul auto este depistat pozitiv la testarea preliminară cu aparatul DrugTest, sau cu o valoare peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, independent de rezultatul examenului clinic, organele de poliție vor proceda la aplicarea dispozițiilor art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002 și vor proceda la REȚINEREA permisului și eliberarea dovezii fără drept de circulație.
În schimb, în situația în care conducătorul auto a refuzat testarea cu aparatul DrugTest/ Etilotest, iar medicul legist a constatat că există elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de substanțe psihoactive / alcool, în cauză este atrasă incidența dispozițiilor art. 221 din OUG 195/2002, și se va proceda la RETRAGEREA permisului de conducere, iar potrivit dispozițiilor art. 1961 alin.1 și 2 din REGULAMENT din 4 octombrie 2006 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 se înmânează dispoziția de RETRAGERE care cuprinde perioada de timp pentru care se dispune măsura retragerii.
CONCLUZII SINTETIZATE („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”):
- Dispozițiile art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002 nu sunt aplicabile în situația în care titularul permisului refuză testarea preliminară cu etilotestul/ etilometrul/ DrugTestul lipsind condiția atașată dispozițiilor art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002 respectiv „…titularul a săvârșit una din infracțiunile prev de …art.336..din Codul penal”. Or, în ipoteza refuzului testării preliminare, această constatare apare doar după comunicarea analizelor de către Serviciul de Medicină Legală.
- Art 192 alin.1 din Regulamentul din 2006 privind OUG 195/2002 statuează că „Conducătorul de autovehicul….testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic, i se reține permisul de conducere dacă valoarea conentrației este de cel mult 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, dacă nu dorește recoltarea mostrelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei, în condițiile stabilite de art.194.
- Dispozițiile art.195 din Regulamentul din 2006 de aplicare a OUG 195/2002 statuează că „Conducatorului de autovehicul,…. testat preliminar cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat care a relevat prezenta în organism a substantelor psihoactive i se aplica procedura prevazuta la art. 192. Așadar, dispozițiile Regulamentulului din 2006 de aplicare a OUG 195/2002 STATUEAZĂ ÎN MOD EXPRES CĂ REȚINEREA PERMISULUI POATE OPERA DOAR ÎN BAZA TESTĂRII PRELIMINARE.
- În ipoteza în care medicul constată că nu există elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de substanțe psihoactive (iar șoferul a refuzat testarea cu aparatul DrugTestul), permisul îi va fi restituit pe loc titularului acestuia, concluzie desprinsă din interpretarea per a contrario a dispozițiilor art.221 din OUG 195/2002.
- În ipoteza în care medicul constată că există elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de substanțe psihoactive (iar șoferul a refuzat testarea cu DrugTestul), în cauză este atrasă incidența dispozițiilor art.221 din OUG 195/2002, respectiv „Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”.
- Nota de Fundamentare OG nr. 1/27.01.2022 justifică necesitatea adoptării dispozițiilor art.221 din OUG 195/2002 ca urmare a faptului că legislația în vigoare (până la data de 31.01.2022) nu prevedea posibilitatea dispunerii vreunei măsuri preventive în privința permisului de conducere în cazul șoferilor care se aflau într-o vădită stare de ebrietate/consum de substanțe psihoactive, însă refuzaseră testarea preliminară cu aparatul Etilotest/DrugTest.
- Nota de Fundamentare OG nr. 1/27.01.2022 justifică necesitatea adoptării dispozițiilor art.221 din OUG 195/2002 ca o măsură preventivă în privința permisului (pe o durată limitată în timp) EXCLUSIV până la momentul eliminării alcoolului/substanțelor psihoactive din organism.
- Dispozițiile art.221 din OUG 195/2002 prevăd expres limitarea duratei pentru care poate fi retras permisul de conducere (până la ora 8:00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore).
- Dispozițiile art.1961 din REGULAMENT din 4 octombrie 2006 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prevăd că permisul de conducere poate fi retras până la expirarea perioadei pentru care a fost dispusă măsura tehnico-administrativă (fapt ce atestă obligația de a limita dispoziția de retragere a permisului în cazul dispozițiilor art.221 din OUG 195/2002, spre deosebire de situația reținerii permisului în temeiul dispozițiilor art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002, când măsura se dispune pe durata cercetărilor)”.
- Dispozițiile art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002 impun REȚINEREA permisului =/= (diferit) de dispozițiile art. 221 din OUG 195/2002 care impun RETRAGEREA permisului. Însăși terminologia folosită de legiuitor dovedește intenția acestuia de a face distincție între cele două ipoteze.
În concluzie, dispozițiile art.22 indice 1 din OUG 195/2002 vor fi analizate în situația în care titularul permisului nu a putut fi testat preliminar cu aparatul Etilotest/ Etilometru/ Drugtest, iar situația permisului va fi tranșată de constatarea medicului care efectuează examinarea clinică, astfel („Retinere permis sau retragere permis în caz de refuz DrugTest. Art.221 din OUG 195/2002”):
- Dacă medicul constată că nu există elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de substanțe psihoactive sau alcool, titularul permisului de conducere va rămâne în posesia permisului și va avea dreptul de a conduce autovehicule până la momentul comunicării rezultatelor buletinului de analiză toxicologică. În acel moment, dacă rezultatele conturează suspiciunea rezonabilă că titularul permisului de conducere a săvârșit infracțiunea prevăzută de art.336 din Codul penal (respectiv confirma prezența drogurilor în organism, prezența alcoolului peste limita de la care fapta este infracțiune) vor fi incidente dispozițiile art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002, respectiv în situația în care buletinul de analiză toxicologică relevă că titularul permisului de conducere nu a consumat droguri/alcool, dosarul se va clasa.
- Dacă medicul constată că există elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de alcool / droguri (iar șoferul a refuzat testarea cu DrugTestul/ Etilotestul/ Etilometrul), în cauză este atrasă incidența dispozițiilor art.221 din OUG 195/2002, respectiv „Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”. În acest caz, retragerea permisului operează ca o măsură preventivă, pe o durată limitată.
În schimb, dispozițiile art.111 alin.1 litera b) din OUG 195/2002 vor fi incidente în situația în care titularul permisului a fost testat preliminar cu aparatul Etilotest/ Etilometru/ Drugtest, rezultatul testării în cazul consumului de substanțe psihoactive este pozitiv la una dintre substanțe, sau în cazul consumului de alcool, alcoolemia este superioară limitei de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, situație în care, polițistul rutier va proceda la reținerea permisului de conducere și eliberarea unei dovezi fără drept de circulație, până la soluționarea dosarului penal.