Conținut:
În București, durata medie a dosarelor pentru droguri la volan aflate în faza de urmărire penală, variază între 2 ani și jumătate și 3 ani. Astfel, dacă doar vei sta „să aștepți” cu siguranță, durata de soluționare a cauzei tale se va situa în această medie. Vrei să știi cum poți scurta durata dosarului penal în faza de urmărire penală cu aproximativ 1 an și 6 luni/ 2 ani. Află cum!?
Ți s-a deschis dosar penal pentru pentru droguri la volan, faptă prevăzută de dispozițiile art.336 alin.2 din Codul penal și dosarul în care ești cercetat stă de prea mult timp la poliție fără să mai știi nimic de el? Ți-a fost reținut permisul de conducere pentru droguri la volan și te-ai săturat să aștepți?
În articolul nostru vom vorbi despre cum poți scurta durata dosarului penal dacă ești cercetat pentru droguri la volan, astfel încât să nu aștepți ani de zile până când parchetul va pronunța o soluție în cauză (fie că vorbim despre renunțare la urmărirea penală, clasarea cauzei sau o soluție de trimitere în judecată).
În primul rând, îți recomandăm să apelezi la o echipă de avocați specializată în practica dreptului penal și mai ales în infracțiuni la regimul rutier. Echipa noastră de avocați specializată în dosare pentru droguri la volan îți poate asigura asistență juridică pe întreg parcursul dosarului penal. Dacă vrei să aflii mai multe informații despre droguri la volan te invităm să accesezi articolul nostru:”Conducere sub influenta drogurilor . Art 336.”
Te-a oprit poliția și erai sub influența drogurilor la volan? Ce se întâmplă când consumi droguri și ești prins la volan?” în ambele cazuri soarta dosarelor penale poate varia în funcție de fiecare detaliu, de implicarea ta și de implicarea și eforturile depuse de avocatul tău.
Așadar, orice acțiune a ta trebuie analizată în concret și trebuie să iei deciziile în cunoștință de cauză. Prin urmare, este importat ca pe durata cercetărilor pentru alcool la volan să fii asistat de un avocat specializat în drept penal.
Cum poți scurta durata dosarului penal dacă ești cercetat pentru droguri la volan?
1. Achită contravaloarea buletinului de analiză toxicologică și eventual a expertizei privind interpretarea valorilor:
Infracțiunile la regimul rutier sunt în topul infracțiunilor săvârșite pe teritoriul României. Astfel, aceste dosare nu sunt considerate cauze urgente (ca regulă, nefiind dispuse măsuri preventive în astfel de cauze și nefiind nici vreo persoană vătămată care să insiste asupra tragerii la răspundere.
Suplimentar, durata unui dosar de droguri la volan este majorată în mod semnificativ de timpul necesar instrumentării expertizei dispuse în cauză dar și de timpul necesar achitării contravalorii rezultatelor analizelor probelor biologice ce se vor exterioriza în cuprinsul Buletinului de Analiză Toxicologică.
- Buletinul de analiză toxicologică:
Trebuie să știi că pentru efectuarea analizelor instituția medico-legală pretinde o taxă (ce va fi suportată fie de stat, fie de tine, această taxă reprezentând costul trusei standard de recoltare a probelor de sânge și urină, examinarea persoanei, determinarea drogurilor și cantitatea acestora din sânge și urină, în conformitate cu Hotărârea nr. 1609 din 8 noiembrie 2006 privind aprobarea tarifului pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale.
De regulă, o astfel de expertiză variază între 680 lei și 1.630 lei. Costul expertizei diferă în funcție de numărul drogurilor identificate în organism, substanțele folosite etc, astfel încât, acesta nu este un cost fix.
În situația în care nu vei achita costul buletinului de analiză toxicologică, acesta va fi suportat de stat. Însă, așa cum intuiești, statul nu are niciodată bani. Astfel încât, durata decontărilor depășește în multe situații 6 luni, poate chiar și 1 an de zile (termen care începe să curgă de la momentul la care INML a efectuat deja expertiza în cauză, și va conduce și la prelungirea duratei dosarului dar și durata de timp în care vei sta fără permis de conducere).
Dacă dorești să achiți contravaloarea buletinului de analiză toxicologică pentru droguri la volan, vei solicita organului de cercetare penală (polițistului judiciar) să emită o ordonanță prin care să aprobe achitarea contravalorii de către tine (Acordul de plată). Ulterior, te vei duce cu această ordonanță și cu banii la casieria instituției medico-legale, unde vei achita contravaloarea expertizei.
În caz contrar, organul de cercetare penală va întocmi un raport motivat cu privire la necesitatea decontării contravalorii buletinului de analiză toxicologică pentru droguri la volan, iar suma de bani va fi achitată din bugetul instituției.
Însă, într-o astfel de situație durata dosarului penal pentru droguri la volan se va prelungi semnificativ. Spre exemplu, din momentul prelevării probelor biologice și până la momentul în care suma de bani a fost achitată de stat în contul instituției medico-legale, a durat aproximativ 1 an și 6 luni, spre deosebire de situația în care i-am recomandat clientului nostru să achite contravaloarea buletinului de analiză toxicologică, iar analizele au ajuns la dosarul cauzei într-un termen cuprins între 3 și 6 luni de zile.
Rezumat:
- Expertiza privind interpretarea valorilor :
În situația în care rezultatul analizelor de sânge și urină nu este unul extrem de clar (spre exemplu cantitatea de droguri a fost identificată doar în urină, sau valoarea acesteia este situată sub medie, la cererea ta sau din oficiu, organul judiciar va dispune instrumentarea unei expertize privind interpretarea valorilor.
Dacă dorești să achiți contravaloarea expertizei medico-legale pentru interpretarea valorilor în dosarul penal deschis pentru droguri la volan, vei solicita organului de cercetare penală (polițistului judiciar) să emită o ordonanță prin care să aprobe achitarea contravalorii de către tine. Ulterior, te vei duce cu această ordonanță și cu banii la casieria instituției medico-legale, unde vei achita contravaloarea expertizei. În funcție de obiectivele propuse și de complexitatea expertizei, o astfel de expertiză poate ajunge să coste până la 510 lei.
În caz contrar, organul de cercetare penală va întocmi un raport motivate cu privire la necesitatea decontării contravalorii buletinului de analiză toxicologică, iar suma de bani va fi achitată din bugetul instituției
Observație: Calculele indicate reprezintă o aproximare bazată pe analizei efectuate în dosarele în care noi am asigurat asistență juridică, sunt orientative, iar termenele respective vizează exclusiv Municipiul București. În țară, există posibilitatea ca termenele să fie mai mici sau mai mari. De asemenea, acestea pot fi influențate de gradul de încărcare a instituției medico-legale, dar și de gradul de încărcare al ofițerului de poliție judiciară/ gradul de încărcare al parchetului.
Însă, în medie, poți scurta durata dosarului penal pentru alcool la volan în faza de urmărire penală cu aproximativ 1 an și 6 luni/ 2 ani, alegând să achiți contravaloarea buletinului de examinare toxicologică și a expertizei.
Trebuie să mai reții că în situația în care vei fi găsit vinovat la sfârșitul procesului penal pentru droguri la volan, iar statul a fost cel care a achitat contravaloarea celor două lucrări, suma respectivă îți va fi imputată pe calea cheltuielilor judiciare.
2. Prelungirea dreptului de a conduce:
Dacă te-ai săturat să stai fără permis ar trebui să știi că poți formula o cerere de prelungire a dreptului de a conduce. În articolul nostru de pe blog am prezentat astfel de soluții obținute pentru clienții noștri cercetați pentru droguri la volan, alcool la volan, ori refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.–> acceseaza linkul
Potrivit dispozițiilor art.111 alin.1 din OUG 195/2002, dacă ești cercetat pentru una dintre următoarele infracțiuni art.334 (punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neîmatriculat), art.335 alin.2 (conducerea unui vehicul fără permis de conducere- în ipoteza permisului retras, suspendat sau anulat); art.336 (conducere sub influența alcoolului / a substanțelor psihoactive), art.337 (refuzul sau sutragerea de la prelevarea de mostre biologice) art.338 alin.1 (părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia) și art.339 alin. 2, 3 și 4 (împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice) din Codul penal, polițistul rutier va proceda la reține permisul de conducere și va dispune eliberarea unei dovezi fără drept de circulație.
Ca regulă, pe parcursul procesului penal, titularul permisului de conducere cercetat în cadrul dosarului penal pentru infracțiunile nu va mai avea dreptul de a conduce.
Cu toate acestea, echipa noastră de avocați a realizat o analiză riguroasă a dispozițiilor legale incidente în materie, convingând astfel parchetul de admisibilitatea unei astfel de soluții. În esență, apreciem că magistratul (fie că vorbim de procuror, judecător în cursul procedurii de camera preliminară sau instanța de judecată) poate dispune prelungirea dreptului de circulație, chiar dacă la momentul inițial dovada eliberată era fără drept de circulație.
Astfel, potrivit dispozițiilor art.111 alin.6 din OUG 195/2002 „La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin.(1) lit.b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea clasării, renunţării la urmărirea penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.”
În raport de principiile dreptului european dar și de dispozițiile naționale, apreciem că restrângerea dreptului de a conduce justificată doar prin prisma „deschiderii unui dosar penal” pentru o anumită infracţiune, având în vedere un aşa zis „pericol pentru siguranţa traficului rutier”, complet abstract, fără probe sau indicii temeinice care să conducă la concluzia unei stări de pericol concret, contravine în mod vădit dreptului la un proces echitabil prevăzut de art. 6 din Cedo precum şi prezumţiei de nevinovăţie, prevăzută de art.4 din Codul de procedură penală. O interpretare contrară ar determina situaţia în care unui acuzat, prezumat nevinovat, i se restricţionează un drept pe termen nedeterminat, pur în abstract.
3.Răspunde la chemările organelor judiciare în dosarul penal pentru droguri la volan.
Dacă ești cercetat pentru droguri la volan și nu te prezinți la data la care ai fost citat, procedura de citare se va relua, astfel încât se vor mai pierde și pe această cale (posibil câteva luni, de la caz la caz). De regulă, în cadrul dosarului penal pentru droguri la volan vei fi citat de două ori la poliție: prima dată în calitate de suspect (efectuarea în continuare a urmăririi penale), iar a doua oară, în calitate de inculpat (punerea în mișcare a acțiunii penale).
a) Audierea în calitate de suspect:
dispunerea efectuării în continuare a urmăririi penale față de suspect are loc după momentul în care au fost comunicate de INML/SML rezultatele buletinului de analiză toxicologică, care surprinde prezența drogurilor în corp.
În special la dosarele în care sunt cercetate infracțiuni din domeniul rutier, acest moment procesual este așteptat cu oarece „nerăbdare” pentru că dă naștere unor drepturi procesuale – dreptul de a studia dosarul/ dreptul avocatului tău de a participa la efectuarea actelor de urmărire penală/ dreptul de a propune administrarea de probe/ dreptul de a contesta durata procesului penal și lista poate continua.
Vei fi citat pentru a ți se aduce la cunoștință calitatea procesuală de suspect pe care ai dobândit-o și vei avea dreptul să dai sau să nu dai o declarație în această calitate.
Deși expertiza medico-legală pentru interpretarea valorilor nu este obligatorie, ca regulă aceasta se dispune după momentul în care ai dobândit calitatea procesuală de suspect, astfel încât, să ai posibilitatea efectivă să-ți exerciți drepturile procesuale reglementate de legiuitor în cuprinsul dispozițiilor referitoare la expertize, respectiv: dreptul de a propune obiective, dreptul de a avea un expert recomandat, dreptul de a formula obiecțiuni etc.
b) Audierea în calitate de inculpat:
Ca regulă, după ce parchetul primește rezultatul expertizei, dacă expertiza vine să confirme suspiciunea parchetului, procurorul este obligat să dispună punerea în mișcare a acțiunii penale atunci când constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârșit o infracțiune și nu există niciunul dintre cazurile de împiedicare prevăzute la art.16 alin.1 din Codul de procedură penală.
În acest sens, vei fi citat pentru a ți se aduce la cunoștință calitatea procesuală de inculpat pe care tocmai ai dobândit-o și vei avea dreptul să dai sau să nu dai o declarație în noua calitate dobândită, ori să îți menții declarația anterioară.
În privința expertizei medico-legale, concluziile unei astfel de expertize pot apărea în forma următoare „ Raportul de expertiză nr. A1##########, a confirmat prezența în probele biologice ale inculpatului a tetrahidrocanabinolului, concluzionând că, având în vedere rezultatul determinărilor toxicologice, nu se poate susține cu obiectivitate că inculpatul se afla sub influența substanțelor psihoactive”
Dacă vrei ca urmărirea penală să dureze mai puțin, atunci ai dreptul să achiți contravaloarea atât a buletinului de analiză toxicologică, cât și a expertizei medico-legale.
În plus, poți solicita informații de la parchet în legătură cu soarta dosarului, astfel încât acesta să nu fie „uitat în vreun sertar”.
4. Contestație privind durata procesului penal:
După cel puțin 1 an de zile de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale, suspectul sau inculpatul poate formula contestație privind durata procesului penal la judecătorul de drepturi și libertăți. În funcție de particularitățile cauzei, judecătorul va fixa un termen în care parchetul să pronunțe o soluție.
5. Implicarea avocatului tău:
În funcție de implicarea avocatului tău, durata dosarului tău pentru droguri la volan poate cunoaște o reducere semnificativă. Așa cum spuneam la începutul articolului, infracțiunile la regimul rutier sunt în topul infracțiunilor săvârșite pe teritoriul României. De multe ori, organele de urmărire penală, din lipsa personalului, soluționează cu mare dificultate astfel de cauze (nefiind considerate cauze urgente). Prin urmare, de multe ori dosarele sunt uitate la sertar.
Participarea în cauză a unui avocat specializat în infracțiuni rutiere, poate conduce în mod semnificativ la reducerea duratei procesului penal pentru droguri la volan. Acesta poate formula numeroase cereri (de la cererea de studiere, participare la efectuarea actelor de urmărire penală, stadiu, urgentarea soluționării cauzei, cereri de probatorii, cerere de prelungire a dreptului de circulație, până la contestație privind durata procesului penal.
Însă, doar împreună cu avocatul tău poți stabili momentul și ritmicitatea formulării unor astfel de cereri. Nu este suficient doar să „arunci” niște cereri, ci contează strategia pe care o adopți, referitor la momentul oportun pentru formularea fiecărei cereri, ritmicitatea acestora și ordinea în care sunt formulate.
În concluzie, atunci când ești cercetat pentru droguri la volan, de cele mai multe ori ești interesat în mod direct de durata dosarului penal. Dacă doar aștepți să fii chemat sau să te informeze cineva despre stadiul dosarului, atunci ai toate șansele să aștepți ani de zile. Prin urmare, pentru a scurta durata dosarului penal va trebui în primul rând să ieși din pasivitate.
Echipa noastră de avocați specializați în droguri la volan îți poate asigura asistență juridică în orice fază procesuală și poate întreprinde pentru tine toate demersurile legale posibile pentru a scurta durata dosarului penal pentru droguri la volan.
Autor: avocat Vlad Popovici – 0727.235.006
Tutorials to guide
you beyond
Embed videos to your sites and control various fields with our most powerful video widget of ElementsKit.