TRAFIC DE DROGURI. 3 modalitati reducere pedeapsa

Trafic De Droguri

Pentru infracțiunea de trafic de droguri legiuitorul a prevăzut pedepse extrem de aspre, similare celor pentru omor simplu sau omor calificat. Astfel, pentru o infracțiune de trafic de droguri, poți ajunge să primești o pedeapsă de până la 25 de ani de pușcărie, atunci când traficul de droguri a avut ca urmare moartea victimei.


Pentru trafic internațional de droguri de mare risc, limitele de pedeapsă sunt de la 10 la 20 de ani. În acest articol, ne propunem să îți arătăm cum poți să cobori limitele de la 10 la 20 de ani, la noile limite cuprinse între ((2 ani, 2 luni și 20 de zile ; 4 ani, 5 luni și 10 zile), ceea ce teoretic ți-ar putea oferi șansa să speri la o pedeapsă cu suspendarea executării pedepsei.


Vom începe prezentul articol prin a analiza infracțiunea de trafic de droguri:

Giphy
TRAFIC DE DROGURI. 3 modalitati reducere pedeapsa 12

I. Legea 143/2000 Trafic de droguri – Art.2 din Legea 143/2000 – Norma trafic intern de droguri:


„(1)Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. (trafic de droguri de risc)


(2)Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.” (trafic de droguri de mare risc)


Art.11 „Dacă faptele prevăzute la art. 2…. au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi”.


II. Ce inseamna trafic de droguri ? Cum se poate săvârși infracțiunea de trafic de droguri?


Observație: Legiuitorul nu a definit în mod expres toate situațiile în care ne putem afla în prezența infracțiunii de trafic de droguri, însă a oferit suficiente repere pentru a determina acest lucru.
Pentru a fi în prezența infracțiunii de trafic de droguri este suficient ca cel puțin una dintre activitățile enumerate în norma de incriminare să fie realizată pentru a atrage răspunderea penală a persoanei pentru trafic de droguri.


Însă, în ipoteza în care aceeași persoană, cu aceeași ocazie sau la intervale de timp diferite, dar în baza aceleiași rezoluții infracționale, realizează mai multe, sau toate acțiunile descrise în norma de incriminare de la alin.1, aceasta va săvârși o singură infracțiune de trafic de droguri (cu mai multe acte materiale).


1)Prin cultivarea plantelor ce conțin droguri în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„înțelegem un complex de activități privind însămânțarea, întreținerea, îgrijirea și recoltarea, în scop de prelucrare, respectiv culegerea, strângerea, adunarea plantelor din care pot fi extrase drogurile”[1]. ( avocat trafic de droguri )


Întrebare: Dacă îmi plantez în ghivece de flori plante ce conțin droguri, sau în grădina de flori într-o suprafață mică, pentru consumul propriu săvârșesc infracțiunea de trafic de droguri?


Răspunsul este nu. În această situație, dacă cultivi plante ce conțin droguri într-o suprafață mică și acestea îți sunt destinate exclusiv consumului propriu, nu vei fi tras la răspundere pentru infracțiunea de trafic de droguri, însă vei fi tras la răspundere pentru infracțiunea prevăzută la art. 4 din Legea143/2000, respectiv deținerea de droguri în vederea consumului propriu. ( avocat trafic de droguri ).


2)Prin producerea de droguri în cazul infracțiunii de trafic de droguri – „trebuie înțeles acea activitate prin care, independent de procedura utilizată, sunt create drogurile (astfel cum acestea sunt definite în cuprinsul Legii 143/2000). În doctrină s-a statuat că noțiunea de „producere” înglobează și noțiunile de „fabricare”, „extracție”, „preparare”, ori „condiționare” a unui produs ori a unei substanțe stupefiante sau psihotrope.[2] ( avocat trafic de droguri )


3)Prin fabricarea de droguri în cazul infracțiunii de trafic de droguri – trebuie înțeles „potrivit art.2 litera k) din Legea 339/2005, toate operațiunile, altele decât producția, care permit obținerea de substanțe stupefiante sau psihotrope, inclusiv purificarea și trasnformarea substanțelor stupefiante ori psihotrope în alte substanțe stupefiante sau psihotrope cuprinzând de asemenea, fabircarea preparatelor, altele decât cele care sunt efectuate pe baza precripției medicale într-o farmacei.[3] ( avocat trafic de droguri )


4)Prin experimentarea drogurilor în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„ se înțelege pe de o parte „experiențele (operațiuni de dozare, combinare, încercare) efectuate cu droguri în scopul înzestrării cu calități dezirabile ființei umane, iar pe de altă parte, noțiunea de experimentare se referă la faptul de a încerca prin experiențe asupra animalelor de laborator videcarea unei boli prin folosirea drogurilor[4]. Așadar, experimentarea drogurilor poate fi autorizată doar în scop medical (pentru tratara oamenilor) sau în medicina veterinară ori în scop științific, în baza unei autorizații emise de organul competent. ( avocat trafic de droguri )


5)Prin extragerea drogurilor în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„ trebuie să înțelegem procesul de scoatere sau separare a drogurilor din plantele sau substanțele care conțin droguri. ( avocat trafic de droguri )


6)Prin prepararea drogurilor în cazul infracțiunii de traficului de droguri -„se înțelege activitatea prin care sunt amestecate mai multe substanțe ce conduc la nașterea sau crearea unui anumit drog. „Prepararea drogurilor, ca infracțiune, nu trebuie confundată cu amestecarea unor produse care, consumate, pot avea efecte asemănătoare cu cele ale unor droguri supuse controlului național. De exemplu, amestecarea unei cantități de alcool cu medicamente neuroleptice”. ( avocat trafic de droguri )


7)Prin transformarea drogurilor în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„ se înțelege operațiunea prin care, cu ajutorul unor reacții chimice la care se folosesc precursori, un drog dă naștere unui alt drog. Spre exemplu din morfină se face heroină. ( avocat trafic de droguri )


8)Oferirea drogurilor în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„ înseamnă acțiunea prin care o persoană, îi pune la dispoziția altei persoane, în mod gratuit, un drog. Chiar dacă persoana care îi oferă alteia un drog, face acest lucru total dezinteresat material, în cauză se va săvârși infracțiunea de trafic intern de droguri. De ce? Ei bine, răspunsul poate părea evident. ( avocat trafic de droguri )


Una dintre modalitățile de operare a traficanților de droguri prin care își racolează clienții este întocmai oferirea aparent „dezinteresată” de droguri unor persoane care nu au mai consumat. În acest fel, sunt necesare doar câteva doze pentru a instaura dependența. În acest fel, persoana respectivă va deveni în timp foarte scurt clientul fidel al traficantului care la momentul inițial îi oferise „dezinteresat” un drog. ( avocat trafic de droguri )


Întrebare: Dacă achiziționez droguri pentru consumul propriu și împart drogurile cu soția mea, săvârșesc infracțiunea de trafic de droguri?


Răspunsul este DA. Dacă achiziționezi droguri pe care le împarți cu orice altă persoană, independent de calitatea acesteia și independent de resortul care te înmână să faci acest lucru, vei săvârși atât infracțiunea de trafic de droguri, cât și infracțiunea de deținere în vederea consumului propriu de droguri. ( avocat trafic de droguri )

Giphy
TRAFIC DE DROGURI. 3 modalitati reducere pedeapsa 13


9)Punerea în vânzare de droguri în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„desemnează activitatea prin care o persoană vinde drogurile prin intermediari. Așadar, în aceasta situație, persoana care are drogurile, nu le vinde personal, ci se folosește de curieri, intermediari, plasează drogurile în cluburi etc. ( avocat trafic de droguri )


10)Vânzarea de droguri în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„ desemnează activitatea prin care o persoană transferă „dreptul de proprietate” asupra drogurilor, fie de la un traficant la altul, fie de la traficant la consumator, în toate cazurile în schimbul unui preț. ( avocat trafic de droguri )


11)Livrarea de droguri cu orice titlu în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„desemnează activitatea de remitere a unui drog, independent dacă activitatea de livrare este sau nu remunerată. ( avocat trafic de droguri )


12)Trimiterea de droguri în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„ desemnează fapta persoanei care expediază fie prin intermediul serviciilor poștale, curierat sau alte asemenea mijloace. ( avocat trafic de droguri )


13)Transportul de droguri în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„ desemnează operațiunea prin care drogurile sunt deplasate dintr-un loc în altul, dintr-o localitate în alta sau dintr-o țară în alta prin intermediul trenurilor, autoturismelor, navelor, aeronavelor, bărci, animale de tracțiune etc. ( avocat trafic de droguri )


14)Procurarea de droguri în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„ desemnează activitatea prin care o anumită persoană, fie prin intermediul cunoștințelor pe care le are în rândul traficanților, fie prin alte mijloace, obține droguri pentru altă persoană. ( avocat trafic de droguri )

Giphy
TRAFIC DE DROGURI. 3 modalitati reducere pedeapsa 14


15)Cumpărarea de droguri în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„ desemnează activitatea prin care drogurile sunt achiziționate contra unui preț. „fapta inculpatului A.D.C de a achiziționa trei doze de heroină pentru el și pentru alți doi prieteni în vederea consumului, fiind prins de către organele de poliție în timp ce aceștia se îndepărtau spre locul unde urmau să consume drogurile constrituie infracțiunea de trafic de droguri în modalitatea cumpărării prevăzută de dispozițiile art.2 alin.1și2 și infracțiunea prevăzută de art.4 din Legea 143/2000 și nu doar infracțiunea prevăzută de art.4 din aceeași lege, întrucât drogurile au fost cumpărate nu numai pentru consum propriu, ci si pentru a fi oferite altor persoane”. [5] ( avocat trafic de droguri )


16)Deținerea de droguri în cazul infracțiunii de trafic de droguri -„înseamnă posesia sau stăpânirea drogurilor. Deținerea drogurilor poate fi licită, în cazul persoanelor care efectuează un tratament, când acestea sunt eliberate în baza unei rețete medicale, cum ar fi în cazul medicamentelor incluse în categoria drogurilor ce se află în depozite sau farmacii etc, sau ilicită, atunci când nu ne aflăm în aceste situații. ( avocat trafic de droguri )


În această modalitate, drogurile sunt deținute în vederea traficării și nu în vederea consumului propriu. În situația în care deținerea drogurilor are ca scop consumul propriu, se reține infracțiunea prevăzută de art.4 din Legea 143/2000.


Deținerea drogurilor în vederea traficării poate fi determinată inclusiv prin raportare la cantitatea de droguri deținută, dar și prin raportare le alte elemente (deținerea unui cântar de mare precizie etc). Astfel, o cantitate mare de droguri va atrage reținerea infracțiunii de trafic. Dacă o persoană care deține droguri pentru consumul propriu, efectuează și activități specifice traficului de droguri, în cauză se vor reține două infracțiuni, respectiv trafic de droguri și deținerea în vederea consumului propriu.


17)Alte operațiuni privind circulația drogurilor în cazul infracțiunii de trafic de droguri : Pentru că imaginația traficanților poate fi mare, legiuitorul a dorit să incrimineze pe această cale orice alte operațiuni privind drogurile: schimbul de droguri, intermedierea, nerestituirea în condițiile legii a unor medicamente incluse în categoria drogurilor care inițial fuseseră dobândite în mod legal, precum și orice alte asemenea acțiuni. ( avocat trafic de droguri ).

III. Pedeapsa trafic de droguri :

Pedeapsa pentru trafic de droguri este diferită, în funcție de categoria din care face parte drogul traficat. Astfel pedeapsa pentru trafic de droguri de risc este înschisoarea de la 3 la 10 ani, în vreme ce pedeapsa pentru trafic de droguri de mare risc este închisoarea de la 5 la 15 ani.


Așa cum spuneam diferența dintre cele două alineate reglementate în cuprinsul art. 2 din Legea 143/2000 vizează categoria drogurilor din care fac parte. Respectiv, realizarea elementului material în una sau mai multe modalități prevăzute la art 2 alin.1 va atrage reținerea infracțiunii de trafic de droguri de risc cu limite de pedeapsă de la 3 la 10 ani de închisoare în timp ce realizarea elementului material în una sau mai multe modalități în privința drogurilor de mare risc, va atrage reținerea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc prevăzută de art.2 alin.2 cu limite de pedeapsă între 5 și 15 ani de închisoare.

IV. Dacă am săvârșit și infracțiunea de trafic de droguri de risc dar și infracțiunea de trafic de droguri de mare risc, ce pedeapsă primesc?

Giphy
TRAFIC DE DROGURI. 3 modalitati reducere pedeapsa 15


Prin Decizia 3/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a statuat că „săvârșirea în aceeași împrejurare, a unei singure acțiuni dintre cele enumerate în alin.1 al acestui articol, care are ca obiect atât drogurile de risc, cât și drogurile de mare risc, reprezintă o infracțiune simplă, ca formă a unității naturale de infracțiuni prevăzută de art.2 alin.1 și 2 din Legea 143/2000.


Spre exemplu, dacă o persoană vinde atât droguri de risc cât și droguri de mare risc, săvârșind astfel atât infracțiunea de trafic de droguri de risc dar și infracțiunea de trafic de droguri de mare risc, nu se va reține un concurs între două infracțiuni respectiv art.2 alin.1 și art 2 alin.2 din Legea 143/2000, ci se va reține varianta agravantă, respectiv o singură infracțiune art.2 alin.2 din Legea 143/2000 – trafic de droguri de mare risc.


Determinarea obiectului infracțiunii traficului de droguri, respectiv dacă substanța sau planta respectivă este sau nu drog si face parte din categoria drogurilor de risc sau de mare risc, se realizează prin intermediul constatărilor tehnico-științifice sau expertiză.

Trafic De Droguri
trafic de droguri

V. Traficul internațional de droguri – Art.3 din Legea 143/2000 – trafic de droguri


„(1)Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.


(2)Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.”


Întrebare: Poate fi reținută infracțiunea de trafic internațional de droguri prevăzută de art.3 din Legea 143/2000 în concurs cu infracțiunea de contrabandă calificată prevăzută de art.271 din Codul vamal?


Răspunsul este nu. Maniera de reglementare a normei de incriminarea din cuprinsul art.271 din Codul vamal, respectiv condiția atașată ca elementului material „să nu prevadă o pedeapsă mai mare”, transează natura existenței unui concurs de calificări și nu a unui concurs de infracțiuni. În această situație conflictul dintre cele două norme se soluționează după regula subsidiarității.

Prin urmare, în această situație, se va reține o singură infracțiune și nu un concurs de infracțiuni, urmând ca infracțiunea incidentă să se determine în funcție de fapta pentru care legiuitorul a prevăzut pedeapsa cea mai grea.


Însă, în raport de modificările aduse recent pe calea Legii 45/2023 prin care au fost majorate pedepsele pentru infracțiunile de trafic de droguri, la acest moment, atât pentru infracțiunea de trafic de droguri de risc cât și pentru infracțiunea de trafic de droguri de mare risc, limitele de pedeapsă sunt mai mari în cadrul Legii 143/2000, față de cele reglementate de dispozițiile art.271 din Codul Vamal ( de la 3 la 12 ani).


De menționat că, anterior modificărilor aduse prin Legea 45/2023, în cazul introducerii în țară a drogurilor de risc, limitele de pedeapsă erau de la 3 la 10 ani. Prin urmare, în forma vechii reglementări, în situația în care traficul international de droguri avea ca obiect drogurile de risc, fapta era încadrată în infracțiunea de contrabandă prevăzută de art.271 alin.1din Codul vamal.


Întrebare: Dacă transport droguri de risc sau de mare risc de pe teritoriul altui stat, pe teritoriul României și ulterior le transport pe teritoriul României până la destinație, am săvârșit infracțiunea de trafic international de droguri sau infracțiunea de trafic intern de droguri?


Răspuns: În această situație, ai săvârșit două infracțiuni, atât infracțiunea de trafic intern de droguri prevăzută de art.2 din Legea 143/2000, cât și infracțiunea de trafic international de droguri prevăzută de art.3 din Legea 143/2000.


Astfel, prin Decizia 15/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, completul specializat pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a statuat că „În interpretarea dispoziţiilor art.2 şi art 3 din Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, acţiunea unică continuă de transport al drogurilor pe teritoriul unui stat străin şi pe teritoriul României, fără drept, întruneşte atât elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute în art.2 din Legea 143/2000 cât şi elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute în art.3 din acelaşi act normativ, în concurs formal (ideal).”

Concept Portrait Overstimulated Person 23 2151235311
TRAFIC DE DROGURI. 3 modalitati reducere pedeapsa 16


VI. Cum poți scădea limitele de pedeapsă astfel încât să obții o soluție cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă ești cercetat pentru trafic de droguri ??


Pentru început, trebuie să știi că prin Legea 58/2024, a fost introdus un nou articol, respectiv art.15 indice 1 din Legea 143/2000 prin care s-a statuat că „ Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 2 alin. (2) şi art. 3 alin. (2).”


Așadar, persoanele condamnate pentru infracțiunea de trafic de droguri de mare risc (intern) și trafic de droguri de mare risc (international), nu vor putea beneficia de suspendarea sub supraveghere a pedepsei cu închisoarea, ci vor fi obligate să execute pedeapsa în regim penitenciar.


Evident, în baza principiului legii penale mai favorabile, această modificare legislativă produce efecte doar față de cei care au săvârșit infracțiunea de trafic de droguri de mare risc după data de 24 martie 2024.


1) Denunțul:
Dacă ești cercetat pentru trafic de droguri, matematic, fără a formula un denunț nu ai nicio șansă să obții o soluție cu suspendarea executării pedepsei. Singurele șanse sunt fie achitarea (constatarea nevinovăției tale), fie condamnarea la pedeapsa închisorii cu executare.

Giphy
TRAFIC DE DROGURI. 3 modalitati reducere pedeapsa 17


Cu toate astea, trebuie să știi că dispozițiile art.15 din Legea 143/2000 reglementează o cauză de reducere a limitelor de pedeapsă la jumătate „Persoana care a comis una dintre infracţiunile prevăzute la art. 2-9, iar în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.


Dacă denunțul este formulat după terminarea urmăririi penale, inculpatul nu mai poate beneficia de reducerea la jumătate a limitelor de pedepasă, însă dacă denunțul său a fost eficient, această împrejurare poate fi reținută ca circumstanță atenuantă judiciară.


Conținutul denunțului:
Denunțul scris trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea și domiciliul denunțătorului, descriereafaptei care formează obiectul denunțului, precum și indicarea făptuitorului și a mijloacelor de probă, dacă acestea sunt cunoscute, semnătura denunțătorului;


Când produce efecte denunțul ?


Pentru a avea efectul unei cauze de reducere a pedepselor, denunțul formulat trebuie să conducă la începerea urmăririi penale in rem și la continuarea efectuării urmăririi penale față de suspect, nefiind necesar ca la momentul valorificării să fi fost pusă în mișcare acțiunea penală sau să se fi emis rechizitoriul față de persoana denunțată.


Dacă denunțul este formulat după terminarea urmăririi penale, inculpatul nu mai poate beneficia de reducerea la jumătate a limitelor de pedepasă, însă dacă denunțul său a fost eficient, această împrejurare poate fi reținută ca circumstanță atenuantă judiciară.


Dacă denunțul este formulat după rămânerea definitivă de condamnare, acesta nu poate fi invocate ca temei de contestație la executare, deoarece nu are natura unei cauze de micșorare a pedepsei apărută postsententiam.


Rezultat: Spre exemplu, de la limite de pedeapsă (10 ani ; 20 de ani) după reținerea în cauză a beneficiului procesual rezultat din denunțul formulat, noile limite de pedeapsă sunt (5 ani ; 10 ani).


2) Procedura simplificată:
Parcurgerea procedurii simplificate va conduce la reducerea limitelor de pedeapsă cu 1/3. Prin urmare, din limitele de pedeapsă reduse deja ca efect al denunțului formulat, acestea se vor reduce suplimentar cu 1/3).


Astfel, noile limite de pedeapsă vor fi ( 3 ani și 4 luni ; 6 ani și 8 luni)


Dacă vrei să citești despre judecata în fond (în procedură simplificată sau în procedură comună) te invităm să lecturezi articolul nostru: ”Judecata în fond. Judecata în apel. De la acuzare la apărare. 6 Sfaturi.”


3) Circumstanța atenuantă judiciară:


Art.72 alin.2 din Codul penal: Pot constitui circumstanţe atenuante judiciare:


a) eforturile depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii;
b) împrejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.


Ei bine, alături de avocatul tău, în baza unei munci de echipă pentru a identifica și valorifica fiecare trăsătură și circumstanță favorabilă, poți obține reducerea limitelor cu încă 1/3 ca efect al reținerii circumstanței atenuante judiciare.


Astfel, limitele de pedeapsă reduse anterior ( 3 ani și 4 luni ; 6 ani și 8 luni) pot fi reduse din nou cu o treime: ( 2 ani, 2 luni și 20 de zile ; 4 ani, 5 luni și 10 zile)


Sintetizând:


Trafic de droguri de mare risc international = Limite (10 ani ; 20 ani)


a) Denunț – reducere cu jumătate = limite (5 ani ; 10 ani);


b) Procedură simplificată – reducere cu o treime = limite (3 ani și 4 luni ; 6 ani și 8 luni)


c) Circumstanța atenuantă judiciară – reducere cu o treime = limite (2 ani, 2 luni și 20 de zile ; 4 ani, 5 luni și 10 zile).


În astfel de condiții, cel puțin la nivel teoretic, deși limitele inițiale erau cuprinse între 10 și 20 de ani, cu multă implicare din partea ta și a avocatului tău, poți ajunge la limita de pedeapsă de 2 ani, 2 luni și 10 zile care să îți permită o pedeapsă cu suspendarea sub supraveghere.

VII. Curiozități despre traficul de droguri:

Giphy
TRAFIC DE DROGURI. 3 modalitati reducere pedeapsa 18

Știai că împărțirea drogurilor cu prieten-a/ul; iubit-a/ul; soț-ia/ul etc înseamnă defapt trafic de droguri?
Știai că celebrul puff&pass reprezintă în realitate trafic de droguri?
Știai că punerea la dispoziție a locuinței în vederea consumului de droguri, poate reprezenta o infracțiune?
Știai că sunt 16 modalități expres prevăzute de legiuitor prin care poți comite infracțiunea de trafic de droguri?
Știai că deținerea de droguri în vederea consumului propriu sau traficarea drogurilor, dacă acesta au avut loc într-o instituție de învățământ, reprezintă o circumstanță agravantă iar limita maxima a pedepsei se poate majora cu 5 ani?
Știai că, dacă ai fost depistat conducând sub influența drogurilor, iar în mașina au fost găsite droguri, se va reține concurs de infracțiuni între fapta prevăzută de art.4 din Legea 143/2000 și fapta prevăzută de art.336 din Codul penal?
Știai că îndemnurile de genul „trage și tu” atunci când privesc droguri de mare risc reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani?
Știai că în România, consumul de droguri nu este incriminat ca infracțiune distinctă, însă deținerea drogurilor în vederea consumului propriu reprezintă infracțiune?
Știai că săvârșirea unei infracțiuni la Legea 143/2000 de către un cadru medical poate fi pedepsită mai grav decât aceeași faptă care a fost săvârșită de o persoană ce nu deține această calitate?

Dacă vrei să vezi analiza complexă a dispozițiilor Legii 143/2000 te invităm să lecturezi și articolul: ” Detinerea de droguri pentru consum prorpiu-Art. 4 din Legea 143/2000.”

VIII. Onorariu avocat trafic de droguri :

Onorariul nostrum pentru dosarele în care se cercetează infracțiunea de trafic de droguri este cuprins între 1.000 euro și 2.500 euro / faza procesuală. Onorariul se va determina în concret în funcție de complexitatea cauzei, numărul persoanelor cercetate în cauză, volumul de activitate etc.


Însă, trebuie menționat că în situația în care ești vizat de măsuri preventive, pentru participarea noastră la fiecare măsură preventivă, onorariul stabilit pentru faza procesuală se suplimentează cu 200 euro / fiecare participare la măsura preventivă în fond și 250 euro / fiecare partipare a noastră la măsura preventive în contestație. În acest onorariu sunt incluse evident și vizitele la grefă, formularea concluziilor orale și/ sau scrise, declararea și motivarea contestațiilor etc.

Giphy
TRAFIC DE DROGURI. 3 modalitati reducere pedeapsa 19

În concluzie, dacă ești cercetat pentru trafic de droguri, trebuie să fii conștient de consecințele extreme pe care le poate avea asupra ta și a familiei tale pronunțarea unei pedepse orientate spre limita superioare. Prin urmare este prioritar să depui eforturi și să conlucrezi cu o echipă de avocați specializată în gestionarea unor astfel de dosare, lucru care să te ajute să obții o soluție care să-ți permit în cel mai scurt timp să-ți recapeți liniștea și viața normală. Dacă ești cercetat pentru trafic de droguri și ai nevoie de un avocat specializat în astfel de cauze, nu ezita să ne contactezi la numărul de telefon 0727.235.006 – avocat Vlad Popovici
Autor : avocat Vlad Popovici

Concept Portrait Overstimulated Person 23 2151235313
TRAFIC DE DROGURI. 3 modalitati reducere pedeapsa 20


3 Comments

  1. Avatar Of Ana
    Ana

    Buna dimineata!

    Speta: traficul de droguri (Legea 143/2000 art. 2) art. 2 alin. 1 şi 2 din Lg. 143/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p.
    – 2 suspecti, concubini in perioada supravegherii tehnice = 2 acte materiale (material foto/video dovada privind comercializarea cocainei);
    – inculpata in calitate de sofer (2 acte materiale);
    – pentru inculpat, 3 acte materiale in total( cel de-al 3 lea reprezentand 5g cocaina si 350g marijuana gasite la perchezitie, in momentul executarii mandatului de arestare preventiva);
    – cei doi au fost arestati in aceeasi zi 23.oct.;
    – inculpatei, 28 ani, fara antecedente penale, dupa 2,5 luni i se schimba masura preventiva din arest preventiv in arest la domiciliu;
    – inculpatul, luna aceasta implineste 24 ani, are antecedente penale(condamnare cu suspendare pentru detinere droguri de risc pentru consum propriu).

    Inculpatul opteaza pentru judecarea in procedura simplificata.
    Intre ultimul fond privind verificarea masurilor preventive si respingerea contestatiei formulate de inculpat, acesta a facut si un denunt.
    In momentul de fata se afla de 4,5 luni in penitenciar.
    Ce sperante imi sunt ingaduite cu privire la viitorul, apropiat, al inculpatului?

    Va multumesc anticipat si va doresc sanatate si impliniri pe toate planurile!

    Cu recunostinta si respect,
    Mama inculpatului

    1. Avatar Of Justicia
      justicia

      Stimată doamnă,

      Vă mulțumim pentru urări și pentru interesul manifestat față de articolele noastre.
      Referitor la întrebarea dumneavoastră, un răspuns cât mai aproape de realitatea obiectivă nu poate fi oferit în lipsa studierii actelor dosarului. Informațiile furnizate de dumneavoastră (deși importante) nu sunt suficiente pentru o analiză juridică complexă.
      În raport de antecedența penală, riscul unei soluții cu executare nu poate fi evitat. Doar în situația în care infracțiunea prevăzută de art.2 din Legea 143/2000 a fost săvârșită anterior râmânerii definitive a soluției de condamnare pentru infracțiunea de deținere, teoretic ar mai fi posibilă menținerea soluției de suspendare. În caz contrar, soluția de condamnare la o pedeapsă cu executare nu poate fi evitată.
      În privința cuantumului pedepsei care urmează a fi aplicată, acesta variază în funcție de numeroși factori cum ar fi: legea penală aplicabilă (dacă faptele erau anterioare datei de 5 martie 2023 atunci limitele de pedeapsă vor fi mai mici); dacă denunțul formulat va fi sau nu valorificat de organele de urmărire penală (chiar dacă nu va conduce la reducerea limitelor cu ½ în raport de momentul la care a fost formulat denunțul, acesta poate conduce totusi la reținerea unei circumstanțe atenuante judiciare care să permită reducerea limitelor cu 1/3).
      De asemenea, întraga conduită adoptată de fiul dumneavoastră pe întreg parcursul procesului penal poate fi valorificată și poate duce la orientarea unei pedepse spre minimul posibil în cauză.
      Însă, din păcate, prin raportare la informațiilor furnizate de dumneavoastră, riscul unei pedepse cu executare este iminent. Nici starea de arest nu cred că va fi schimbată până la soluționarea eventualului apel (cu excepția cazului în care parchetul ar fi interesat de „ajutorul” oferit de fiul dumneavoastră în materializarea denunțului, însă chiar și așa lucru dificil de realizat în raport de stadiul procesual și iminența unei soluții de condamnare la o pedeapsă cu executare.

      1. Avatar Of Ana
        Ana

        Va multumesc frumos,pentru raspuns, si va doresc mult succes in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Echipa de Avocati Justicia.
Buna ziua 👋
Programează o consultație.