Ordin de protectie noua lege.10 întrebări.

Ordin De Protectie

După data de 31 august 2024 oricine poate obține un ordin de protectie chiar si pentru o simplă amenințare dar si pentru fapte repetate  de urmărire, orice act de hărțuire oneline, violență verbală săvârșită prin adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare; violeță psihologică, acte de gelozie, supravegherea locuinţei, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă.

Giphy
Ordin de protectie noua lege.10 întrebări. 7

În ultimii ani statisticile arata o creștere constantă a cazurilor în care s-au emis ordin de protecție. La fiecare 30 de secunde, în România, un adult sau un copil cade victima violenței exercitate de către una dintre persoanele apropiate, iar pe lângă formele evidente sau extreme de violență fizică, rămând lăsate în umbră violența verbală, psihologică sau economică care încă sunt privite în multe cazuri de societate ‘’ acceptabile’’.

Astfel, având în vedere numărul crescut al victimelor violenți domestice, dar si faptul că victimelor actelor de violență ce nu intră în sfera violenței domestice li se aplica doar protecție penală, în data de 31 august 2024 s-a stabilit extinderea ordin de protectie ( provizoriu/ încuviințat de judecător) și în cazul violențelor petrecute în afara famillilor sau relațiilor de concubinaj.

Într-o societate violențele nu se răsfrang doar la perimetrul domestic, actele de violență putându-se manifesta în toate tipurile de relații sociale ( în scoli, pe stradă, în mediul oneline) iar nevoie de protecție și sigurantă față de actele de violență ce pun în pericol viața, integritatea fizică sau psihică și libertatea persoanei este fără îndoială una generală.

Noua lege protejează toate victimele violenței de orice fel și din orice mediu. Orice victimă poate  obține un ordin de protecție împotriva agresorului său indiferent daca este rudă sau concubin cu acesta.

Fie că este vorba de fostul soț, concubin, un prieten , o cunoștiință, după data de 31 august oricine  poate cere un ordin de portectie.

Ce este un ordin de protectie?

Ordin de protectie este instrumentul judiciar pe care o persoană victimă sau potențială victimă a violenței poate solicita poliției, ulterior instanței de judecată luarea unor măsuri de siguranță pentru protejarea integrității sale  fizice sau psihice.

Practic victima violenței are două posibilități de a se apara:

1.  folmurarea unei plângeri penale împotriva agresorului;

2.  solicitarea unui ordin de protectie

De câte feluri este ordin de protectie?

  • Ordin de protectie provizoiu emis de către poliție pe o durată de 5 zile
  • Ordin de protectie emis de instanța de judecată pe o perioadă de maxim 12 luni.
  • Cine poate solicita un ordin de protectie?

După data de 31 august oricine a fost victima unei violențe fizice/psihice/sexuale/economice etc. poate cere emiterea unui ordin de protectie.

Cât timp este valabil un ordin de protectie?

Ordinul de protectie provizoiu  se emite se către polțișii care în exercitarea atribuțiilor de serviciu constată că există un risc iminent că viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență și se emite  pe o durată de 5 zile (ordin de protectie provizoriu), apoi se înaintează pentru confirmare către parchetul de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis în termen de 24 de ore de la data emiterii.

Existența riscului iminent care este o condiție esențială pentru emiterea ordin de protectie se apreciază de la caz la caz, de către polițistul care emite ordinul, pe baza evaluării situației de fapt reținute în cauză și a probelor obținute.

Ceea ce trebuie dovedit prin emiterea ordinu de protectie, nu este doar existența unor acte de violență ci si pericolul creat de aceste acte, care trebuie sa întrunească exigența actualității, atitudinea și comportamentul agresorului fiind necesar a îmbrăca forma unor abateri grave, măsura de protecție fiind absolu necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol.

Pentru admiterea unui ordin de protectie nu este suficientă doviedirea unei stări de tensiune sau conflictuale existente între părți, ci trebuie făcută dovada existenței pericolului concret, efectiv sau actual, pericol care se transpune practic prin acte de violență fizică sau psihică exercitate asupra celui care solucită emiterea ordin de protectie sau asupra membriilor de famiilie. -Jud. Târgu Bujor, sentința civilă numărul 233/2011.

Procurorul decide cu privire la necesitatea menținerii măsurilor de protecție dispuse de către organul de poliție.

În situația în care confirmă ordinul de protectie provizoriu, procurorul înaintează ordinul de protectie provizoriu instanței de judecată.

Instanța de judecată poate emite ordinul de protectie pe o perioadă de maxim 12 luni.

Ce măsuri pot fi luate prin ordin de protectie?

a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună;

b) reintegrarea victimei şi, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuinţa comună;

c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia

ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

d) obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;

e) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;

f) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.

Ce se întâmplă dacă agresorul nu respectă măsurile dispuse prin ordin de protecție?

Giphy
Ordin de protectie noua lege.10 întrebări. 8

Încălcarea ordinului de protecție, chiar și a ordinului de protecție provizoriu constituie infracțiune și se pedepsește numai cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani neexistând posibilitatea alternativa a pedepsei cu amenda penală și fără posibilitatea de îmăcare a părților.

Poți renunța la cererea privind emiterea ordin de protectie?

Victima poate renunța dacă declara expres în fața instanței de judecată acest lucru.

Agresorul poate formula cerere de revocarea ordin de protectie sau înlocuirea unor măsuri dispuse.

 Revocarea se poate dispune dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

a) agresorul a respectat interdicţiile sau obligaţiile impuse;

b) agresorul a urmat consiliere psihologică, psihoterapie, tratament de dezintoxicare ori orice altă formă de consiliere sau terapie care a fost stabilită în sarcina sa ori care i-a fost recomandată sau a respectat măsurile de siguranţă, dacă asemenea măsuri s-au luat, potrivit legii;

c) dacă agresorul nu mai prezintă un real pericol pentru victimă

Ce se înțelege prin acte de violență pentru a putea obține un ordin de protectie?

Prin acte de violenţă se înţelege: ordin de protectie

a) orice lovire sau act de violenţă cauzator de suferinţe fizice;

b) orice act de violenţă de natură sexuală;

c) ameninţarea unei persoane cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare ilicite îndreptate împotriva sa

ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere;

d) fapta repetată de urmărire a unei persoane, fără drept sau fără un interes legitim, ori de supraveghere a locuinţei, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de către aceasta ori efectuarea de apeluri telefonice sau a altor tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă care, prin frecvenţă, conţinut sau momentul în care sunt emise, creează temere, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

e) orice act de hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire online, ameninţări online, publicarea neconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal la comunicaţii şi date private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor cu scopul de a umili, speria, reduce la tăcere victima;

f) încercarea de a determina sau determinarea unei persoane prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant să nu sesizeze organele de urmărire penală, să nu dea declaraţii, să îşi retragă declaraţiile, să dea declaraţii mincinoase ori să nu prezinte probe într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură judiciară;

g) orice alte acte de violenţă fizică sau psihică ce pun în pericol viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea unei persoane.

Violenţa  se manifestă sub următoarele forme: ordin de protectie

a) violenţa verbală – adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare;

În prezent, insulta nu mai este incriminată ca infracțiune distinctă în codul penal, însă autorul unei fapte ilicite de această natură poate fi obligat la despăgubiri de natură civilă. De asemenea, emiterea unui ordin de protectie este posibilă independent de efectuarea unor cercetări penale față de autor.

Acțiunile agresorului vor constitui acte de violență verbală chiar dacă, prin conținutul lor concret, aceasta nu reprezintă cuvinte injurioase, însă intenția autorului este ca ele să pună victima într-o situație umilitoare sau degradantă (de exemplu, în mod sistematic și față cu persoanele din cercul lor social, agresorul acuză victima că nu este un bun părinte sau îi reprosează acestuia obsesiv încălcarea obligației de fidelitate).

Ordin De Protectie 2
Ordin de protectie noua lege.10 întrebări. 9

În practica judiciară s-a reținut că și doar exercitarea violențelor verbale poate justifica emiterea unui ordin de protecție în condițiile în care agresorul , pe fondul consumului băuturilor alcoolice, a exercitat violențe verbale în mod repetat atat asupra partenerei cât și asupra copiilor minori rezultați din relația părințiilor, provocându-le în special copiilor o stare de temere.

b) violenţa psihologică – impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, prin ameninţare verbală sau în orice altă modalitate, şantaj, violenţă demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor, afişare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieţii personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, urmărirea fără drept, supravegherea locuinţei, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă, efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care prin frecvenţă, conţinut sau momentul în care sunt emise creează temere, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

O formă de violență psihologică o reprezintă folosirea copiilor cuplului ca armă în cadrul conflictului cu partenerul sau folstul partener de viață, fie prin influențarea acestora contra celuilalt părinte, în scopul de a-l ” pedepsi” prin întreruperea legăturilor cu copilul cu acesta sau prin crearea unei imagini degradante a victimei în raporturile cu copilul, fie prin refuzul de a consimți la deplasarea copilului împreună cu unul dintre părinți în strainanate, refuzul de a consimți la un tratament medical absolut necesar copilului etc.

c) violenţa fizică – vătămarea corporală ori a sănătăţii prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înţepare, tăiere, ardere, strangulare, muşcare, în orice formă şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum şi alte acţiuni cu efect similar, supunerea la eforturi fizice epuizante sau la activităţi cu grad mare de risc pentru viaţă sau sănătate şi integritate corporală, altele decât cele de la lit. e);

d) violenţa sexuală – agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărţuire, intimidare, manipulare, brutalitate în

vederea întreţinerii unor relaţii sexuale forţate, viol conjugal;

e) violenţa economică – interzicerea activităţii profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existenţă primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate, acţiunea de sustragere intenţionată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi şi dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra

bunurilor şi resurselor comune, refuzul de a susţine familia, impunerea de munci grele şi nocive în detrimentul sănătăţii, inclusiv unui membru de familie minor, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

f) violenţa socială – impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate şi de prieteni, interzicerea frecventării instituţiei de învăţământ sau a locului de muncă,interzicerea/limitarea realizării profesionale, impunerea izolării, inclusiv în locuinţa comună, privarea de acces în spaţiul de locuit, deposedarea de acte de identitate, privare intenţionată de acces la informaţie, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

g) violenţa spirituală – subestimarea sau diminuarea importanţei satisfacerii necesităţilor moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspiraţiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, interzicerea dreptului de a vorbi în limba maternă şi de a învăţa copiii să vorbească în limba maternă, impunerea aderării la credinţe şi practici spirituale şi religioase inacceptabile, precum şi alte acţiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare;

h) violenţa cibernetică – hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea nonconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima.

Ordin De Protectie
ordin de protectie

Cum te poate ajuta echipa noastră de avocați?

În primul rând trebuie specificat faptul că asistența juridică este obligatorie în cazul emiterii unui ordin de protecție indiferent de calitatea pe care o ai de victima sau agresor.

 Dacă ai fost  victima unor acte de violență fizică, psihologică, ori dacă ai fost hărțuit în mediul oneline sau simți o stare de pericol creeată de o persoană  alege să nu rămâi singur în această situație. Echipa noastră de avocați te poate ajuta cu inițierea obținerii unui ordin de protecție, programează o consulație juridică pentru a evalua șansele reale pe care le ai pentru emiterea unui ordin de proteție și pentru a te ajuta în procedura emiterii ordinului de protectie.

 Pe de altă parte, în activitatea noastră profesională am constatat în anumite situații că  există persoane care profită de această instituție juridică pentru a-și rezolva anumite neânțelegeri  sau divergențe cu o persoană apropiată  apelând în mod nereal la  ordin de protecție.Dacă ești cel acuzat de săvârșirea violențelor, echipa noastră de avocați iți poate asigura asisteța juridică în această procedură pentru a demonstra că în realitate nu reprezinți un pericol pentru ‘’ victimă’.

  1. Model de cerere ordin de protectie.

ANEXA nr. 1: CERERE privind emiterea ordinului de protecţie provizoriu

Subsemnatul/Subsemnata, ………………………………, cu domiciliul în ………….., judeţul ………….., cu C .N.P.
……………….., angajat(ă) al/a ………., tel. …………….., fax ………….., e-mail ……………, adresa
………………………. (Se va menţiona adresa locului de muncă.) …………………………., elev/student la
……………………………….. (Se vor menţiona denumirea şi adresa unităţii de învăţământ.) ……………………
în calitate de || victimă || tutore || reprezentant legal al numitului/numitei ……………………………….., cu domiciliul în ……………………………………….., judeţul ………………………., cu C .N.P. …………………., angajat(ă) al/a ……………………………….., tel. …………………, fax ………………, e-mail ………………, adresa ………………………. (Se va menţiona adresa locului de muncă.) …………………………, solicit emiterea unui ordin de protecţie provizoriu faţă de numitul/numita …………………. (Se vor menţiona toate datele agresorului pe care victima le cunoaşte.) …………………………………, elev/student la ……………………………………… (Se vor menţiona denumirea şi adresa unităţii de învăţământ.) ………………… În fapt, la data de ………., în timp ce mă aflam ………………………………….. (Se va menţiona locul comiterii actului de violenţă.) ………………. numitul/numita …………………………………………………………………, ……………………………………………………………… (Se va descrie actul de violenţă.) ………………………………..

Precizez că îl/o cunosc pe numitul/numita (agresor/agresoare) ……………………………………………, întrucât ……………………… (Se va menţiona în ce relaţie se află cu agresorul.) ………………… || Precizez că nu îl/nu o cunosc pe agresor/agresoare.
Pentru dovedirea actului de violenţă ………………………………………….. (Victima va menţiona probele pe care
le indică.)
şi pun la dispoziţia poliţiştilor ………………………………… (Se vor menţiona probele puse la dispoziţia poliţiştilor
de către victimă.)
Menţionez că numitul/numita ……………………………………………………………………………… deţine arme,
respectiv …………………………………………………………………., are/nu are acces la arme prin natura
activităţilor pe care le desfăşoară sau din alte motive …………………………. (Se vor completa variantele în care
se încadrează.) …………………
Anterior acestui act de violenţă numitul/numita a mai săvârşit asupra mea: …………………………………. (Se
vor descrie actele de violenţă anterioare, se vor menţiona inclusiv numerele de înregistrare ale
sesizărilor/plângerilor anterioare.) …………………..

Numitul/Numita (agresor) ………………………………………….. cunoaşte următoarele date despre mine:
……………………., (Se vor menţiona datele de stare civilă sau de contact pe care agresorul le cunoaşte despre
victimă.) …………………..
iar în lipsa unor măsuri de protecţie acesta va săvârşi un alt act de violenţă asupra mea, întrucât:
……………………….
Anterior acestei cereri au mai fost/nu au mai fost emise ordine de protecţie/ordine de protecţie provizorii faţă
de numitul/numita ……………………………………………………………………………………………….. de către
……………………………………. (Se vor menţiona instituţiile care le-au emis şi orice alte date privind numărul
hotărârii sau numărul de înregistrare.) …………………..
Având în vedere cele expuse mai sus, solicit emiterea unui ordin de protecţie provizoriu împotriva
numitului/numitei …………………………………………………, prin care solicit să fie dispuse următoarele măsuri:
………………………………


MĂSURI DE PROTECŢIE CARE POT FI SOLICITATE DA NU
a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuinţa comună
c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de:

  • victimă
  • membrii familiei acesteia (se vor menţiona persoanele respective la rubrica „Alte precizări
    considerate relevante”)
  • reşedinţa
  • locul de muncă
  • unitatea de învăţământ a persoanei protejate
    d) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu
    victima
    e) obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere
    f) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile
    deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de
    procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia
    Alte precizări considerate relevante:
    Data …………………………. Semnătura ……………………………
Ordin De Protectie
ordin de protectie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Echipa de Avocati Justicia.
Buna ziua 👋
Programează o consultație.