Cat dureaza un proces penal?

Cat Dureaza Un Proces Penal

 (Cat dureaza un proces penal) Durata  de solutionare unui proces penal difera de la caz la caz,  în functie de numărul  infracțiunilor cercetare, numărul părților, complexitatea probatoriului administrat, comportamentul organelor judiciare, dar și raportat la procedura pe care inculpatul înțelege să o urmeze (procedura simplificată care presupune recunoașterea învinuirii sau procedura comună care presupune contestarea probatoriului).

Codul de procedură penală nu indică în mod expres o limită temporară în care un dosar penal trebuie soluționat, însă în cuprinsul art. 8 din Codul de Procedură Penală se specifică faptul că organele judiciare au obligația de a soluționa procesul penal într-un termen rezonabil.

Giphy
Cat dureaza un proces penal? 8

În acest sens, organele judiciare au obligația de a desfășura urmărirea penală și judecata cu respectarea garanțiilor procesuale și a drepturilor părților și ale subiecților procesuali, astfel încât să fie constatate la timp și în mod complet faptele care constituie infracțiuni, nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârșit o infracțiune să fie pedepsită potrivit legii, într-un termen rezonabil. (cat dureaza un proces penal)

Art. 6 parag. 1 din Convenția europeană a drepturilor omului  recunoaște oricărei persoane învinuite de săvârșirea unei infracțiuni dreptul de a obține, într-un termen rezonabil, o decizie definitivă cu privire la temeinicia și legalitatea acuzației ce i se aduce.Aceste dispoziții se regăsesc în prezent în cuprinsul art. 8 CPP, legiuitorul reglementând astfel, în mod distinct în conținutul actual al Codului de procedură penală, principiul operativității.

În aprecierea ‘’ caracterului rezonabil’’ duratei procesului penal, judecatorul de drepturi și libertăți sau instanța de judecată are în vedere următoarele criterii: (cat dureaza un proces penal)

a) natura şi obiectul cauzei;

b) complexitatea cauzei, inclusiv prin luarea în considerare a numărului de participanţi şi a dificultăţilor de administrare a probelor;

c) elementele de extraneitate ale cauzei;

d) faza procesuală în care se află cauza şi durata fazelor procesuale anterioare;

e) comportamentul contestatorului în procedura judiciară analizată, inclusiv din perspectiva exercitării drepturilor sale procesuale şi procedurale şi din perspectiva îndeplinirii obligaţiilor sale în cadrul procesului;

f) comportamentul celorlalţi participanţi în cauză, inclusiv al autorităţilor implicate;

g) intervenţia unor modificări legislative aplicabile cauzei;

Ce se poate face în cazul în care durata procesului penal depăsește un termen rezonabil? (cat dureaza un proces penal)

Giphy
Cat dureaza un proces penal? 9

Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplinește într-o durată rezonabilă, se poate face contestație, solicitându-se accelerarea procedurii.

Cine poate introduce contestație împotriva duratei procesului penal? (cat dureaza un proces penal)

Potrivit art. 488 1 alin. (2) C. proc. pen., contestația poate fi introdusă de către:

  • suspect;
  • inculpat;
  • persoana vătămată;
  • partea civilă;
  • partea responsabilă civilmente.

Procurorul, are posibilitatea de a introduce contestație privind durata procesului doar în faza judecată, în cursul urmăririi penale el fiind cel care conduce și supraveghează desfășurarea activității, introducerea contestației ar reprezenta o critică adusă propriei persoane [art. 488 1 alin. (2) teza a II-a C. proc. pen.].

Care este termenul în care poate fi formulată contestața? (cat dureaza un proces penal)

  • după cel puțin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele

aflate în cursul urmăririi penale;

  • după cel puțin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate

în cursul judecății în primă instanță;

  • după cel puțin 6 luni de la sesizarea instanței cu o cale de atac, pentru

cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.

De reținut! Contestația poate fi retrasă oricând până la soluționarea acesteia, cu precizarea că aceasta nu mai poate fi reiterată în cadrul aceleiași faze procesuale în care a fost retrasă .

Bc6F0B8B D97D 4723 84Fc 073E053A5B05
Cat dureaza un proces penal? 10

  Date statistice pentru Proces Penal: (cat dureaza un proces penal)

           Cunoașterea datelor statistice determină calcularea probabilităților iar aceasta dublată de experiența noastră în domeniul dreptului penal te va ajuta să alegem cea mai bună strategie de apărare pentru tine.

      În anul 2022, la nivelul întregii țări, se aflau înregistrate pe rolul parchetelor un număr de 1.769.734 de dosare penale.Dintre acestea în perioada 1 ianuarie 2022- 31 decembrie 2022 au intrat (au fost deschise) 615.057 dosare penale noi.

 Din totalul de 1.769.734au fost soluționate (în orice mod) în faza de urmărire penală  536.556 dosare penale.[1]

           Din totalul dosarelor soluționate în faza de urmărire penală, în anul 2022 au fost trimiși în judecată 62.283 de inculpați persoane fizice, ceea ce înseamnă o medie de 327.1 de inculpați la 100.000de locuitori și 243 de inculpați persoane juridice.[2]

           Din totalul dosarelor aflate pe rolul parchetelor, în anul 2022 au fost soluționate 486.377 de cauze printr-o soluție de netrimitere în judecată.  

           Din totalul dosarelor aflate pe rolul parchetelor, în anul 2022 a fost dispusă soluția de renunțare la urmărirea penală față de un număr de 24.450 de inculpați.

 Ce este un proces penal? (cat dureaza un proces penal)

Putem defini procesul penal ca fiind cadrul adecvat în afara căruia nu s-ar putea desfășura nicio activitate judiciară sau în scop judiciar.

Procesul penal reprezintă totalitatea activităților judiciare sau realizate în scop judiciar, ce urmăresc constatarea la timp a faptelor ce constituie infracțiune, astfel încât persoana care a săvârșit o infracțiune să fie trasă la răspundere penală

Scopul procesului penal îl reprezintă constatarea la timp a faptelor ce constituie infracțiune și tragerea la răspundere penală a persoanei care a săvârșit infracțiunea.

Finalitatea procesului penal va presupune constatarea vinovăției persoanei, a nevinovăției persoanei sau a imposibilității tragerii la răspundere penală a unei persoane.Nicio astfel de activitate nu poate fi desfășurată în afara cadrului procesului penal.

  Care sunt fazele și etapele procesului penal? (cat dureaza un proces penal)

1.     Faza urmăririi penale –  vom examina împreună cum începe procesul penal, activitatea de stângere a probelor,  care este momentul în care este formulată acuzația oficială, măsurile ce pot fi dispuse, cum elaborează organele de urmărire penală scenariile posibile și cum se va termina această etapă;

2.     Etapa procedurii de cameră preliminară – îți vom explica ce se întâmplă în cadrul acestei proceduri și cum pot fi remediate neregulile făcute de organele de urmărire penală;

3.    Faza judecății (judecata în primă instanță și judecata în apel) – vom păși alături de tine în sala de judecată și îți vom explica ce se întâmplă în această fază dar și cum se poate soluționa;

4.    Etapa punerii în executare a hotărârii penale– îți vom dezvălui ce se întâmplă după pronunțarea unei hotărâri definitive;

Întotdeauna procesul penal parcurge cele patru faze? (cat dureaza un proces penal)

Există o serie de situații în care procesul penal nu mai parcurge toate cele patru faze prezentate mai sus: de pildă, în situația soluționării procesului penal în faza de urmărire penală, de către procuror, prin ordonanță de clasare sau ordonanță de renunțare la urmărirea penală, procesul penal nu va mai parcurge fazele privitoare la camera preliminară, judecată și punerea în executare a hotărârii de condamnare rămase definitivă.

 Câteva exemple:

a)     În situația soluționării procesului penal în faza de urmărire penală, prin pronunțarea unei soluții declasare sau renunțare la aplicarea pedepsei, procesul penal nu va mai parcurge etapa camerei preliminare, faza judecății și nici etapa punerii în executare a hotărârii penale.

b)     Nici în situația încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției, procesul penal nu va mai parcurge etapa procedurii de cameră preliminară.

c)     În situația pronunțării în faza de judecată a unei soluții de achitare sau de încetare a procesului penal, nu se va mai ajunge în etapa punerii în executare a hotărârii penale(sigur că acest exemplu poate comporta discuții în situația în care acțiunea civilă a fost alăturată acțiunii penale).

 Implicațiile procesului penal:  (cat dureaza un proces penal)

  1. Consecințele juridice: Legiuitorul român a reglementat în cazul persoanelor fizice trei  pedepse principale:

    -detențiunea pe viață;

– pedeapsa cu închisoarea între 15 zile și 30 de ani;

– sau pedeapsa cu amenda între 300 lei și 20,000 lei.

În continuare vom enumera soluțiile ce pot fi dispuse la finalul procesului penal:  

În faza de urmărire penală, procesul se poate soluționa prin pronunțarea uneia dintre următoarele soluții: (cat dureaza un proces penal)

1.     Clasarea cauzei;

2.     Renunțarea la urmărirea penală – soluția va fi trimisă în instanță pentru confirmare;

3.     Trimiterea în judecată –în această situație procesul penal va continua cu faza judecății;

4.     Încheierea unui acrod de recunoaștere a vinovăției – acordul va fi trimis în instanță pentru confirmare;

În faza judecății, procesul se poate soluționa prin pronunțarea uneia dintre următoarele soluții

1.     Condamnarea la pedepasa închisorii cu suspendare sau cu executare în regim de detenție, ori la pedeapsa amenzii penale;

Giphy
Cat dureaza un proces penal? 11

2.     Renunțarea la aplicarea pedepsei;

3.     Amânarea aplicării pedepsei

4.     Achitarea inculpatului;

5.     Încetarea procesului penal;

Cat Dureaza Un Proces Penal
cat dureaza un proces penal

   Rolul avocatului tău ales: (cat dureaza un proces penal)                  

           Cum spuneam la începutul articolului, procesul penal este marcat de formalism, rigurozitate și dispoziții legale imperative. Un avocat specializat în drept penal cunoaște foarte bine dispozițiile legale și procedurile desfășurate în fața organelor judiciare, drepturile și obligațiile tale și prin urmare, te poate ajuta încă din primul moment să adopți cea mai bună  strategie de apărare.  

Avocatul tău ales va gestiona relația cu organele judiciare și va supraveghea atent evoluția probatoriului pentru a pregăti toate apărările necesare contracarării argumentelor parchetului și va căuta cu mare atenție să găsească orice greșeală a organelor de urmărire penală pe care să o fructifice în favoarea ta.

În concluzie, în întunericul adus de procesul penal desfășurat împotriva ta, avocatul tău ales îți va ghida pașii și te va ajuta să ajungi în lumină și să obții cea mai bună soluție în raport cu situația ta juridică.  Dacă împotriva tase desfășoară un proces penal, nu ezita să ne contactezi. Echipa noastră de avocați specializați în dreptul penal este aici să lupte alături de tine.

Onorariu Avocat
Cat dureaza un proces penal? 12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Echipa de Avocati Justicia.
Buna ziua 👋
Programează o consultație.