Conținut:
Spațiul public românesc a fost martorul unei creșteri a fenomenului de violenta in familie(violenta domestica) .În primele două luni ale anului 2024, s-au înregistrat aproape 20.000 de cazuri de violență domestică, ceea ce reprezintă o creștere de 6,3% comparativ cu aceeași peioadă din anul precedent.
În acest sens pe lângă alte măsuri de protecție de care pot beneficia victimele violentei domestice (ordinul de protecție prin care se poate impune agresorului să părăsească locuința comună, să pastreze o anumită distanță față de victimă sau sa respecte alte interdicții), legiuitorul a înțeles să înăsprească tratamentul sancționator pentru infracțiunile săvârșite împotriva membrilor de familie majorând maximul special al pedepsei prevăzute de lege pentru acele infracțiuni cu încă o pătrime.
Art. 199 Cod penal Violenţa în familie (violenta domestica)
(1) Dacă faptele prevăzute în art. 188 (omor) ,art. 189 (omor calificat) şi art. 193-195 ( loviri sau alte violențe, vătămare corporală, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte), sunt săvârşite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.
(2) În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 (loviri sau alte violențe) şi art. 196 (vătămare corporală din culpă) săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală.
Violenta in familie (violenta domestica) reprezintă defapt ‘’o variantă agravantă’’ pentru fiecare din infractiunile la care se raportează
-omor
-omor calificat
– lovire sau alte violente
-vătămare corporală
– loviri sau vătămări cauzatoare de moarte
Ce se întelege prin calitatea de membru de familie conform Codului penal?
Art. 177 Cod penal Membru de familie
(1) Prin membru de familie se înţelege:
a) ascendenţii (părinți, bunici, străbunici etc.) şi descendenţii ( copii, nepoți, strănepoți) , fraţii şi surorile, copiii acestora, precum şi persoanele devenite prin adopţie, potrivit legii, astfel de rude;
b) soţul (până la rămânerea definitivă a hotărârii de divorț);
c) persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi ( de exemplu, concubinii care locuiesc împreună, având o relație statornică) sau dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc (de exemplu, întreținătorii sau ginerele față de socrii), în cazul în care conviețuiesc.
(2) Dispoziţiile din legea penală privitoare la membru de familie, în limitele prevăzute în alin. (1) lit. a), se aplică, în caz de adopţie, şi persoanei adoptate ori descendenţilor acesteia în raport cu rudele fireşti.
Ce poți face în cazul în care ai fost victima unei violente in familie (violenta domestica)?
Atunci când victima se confruntă cu o situație de violenta in familie (violenta domestica) , pentru înlăturarea stării de pericol, aceasta se poate adresa la una sau mai multe instituții, în funcție de situația în care se află, către:
- Serviciul de urgență 112, transmițând operatorului că se află într-un pericol iminent.
- Secția de poliție pe a cărei rază teritorială își are domiciliul/reședința prin depunerea plângerii penale împotriva agresorului. Agenții de poliție îi înregistrează victimei plângerea depusă și o îndrumă, fie către Serviciul de Medicină Legală, fie către o unitate spitalicească de primiri urgențe, după caz.
- -Call center – 0800 500 333 cu program continuu, 24h/24h, 7 zile din 7, linie telefonică gratuită destinată victimelor violenței în familie.
- Unitate de primiri urgențe sau Serviciul de medicină legală – în cazul în care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice, aceasta se poate adresa la unitatea de primiri urgențe pentru a fi evaluată/tratată, după caz. Consultul medical de urgență este gratuit. Scrisoarea medicală pe care victima o poate primi de la spital este de ajutor la obținerea certificatului medico-legal.
Dacă starea de sănătate îi permite, victima trebuie să se deplaseze la serviciul de medicină legală pentru obținerea certificatului medico-legal de constatare a agresiunilor. Furnizori de servicii sociale – direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului care se regăsește în fiecare reședință de județ/direcțiile de asistență socială de pe lângă primării sau la sistemul public de asistență socială/ organizații nonguvernamentale.
Victima se poate adresa acestor entități pentru consiliere și suport, consiliere psihologică și informații. Informația cu privire la unitățile prin care se acordă servicii victimelor violenței în familie se găsește la direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului de la nivelul fiecărei reședințe de județ, la secțiile de poliție, la primării.
Serviciile care oferă asistență suport pentru victimele violenței în familie pot fi publice sau private. Victima se poate adresa acestor servicii chiar dacă a solicitat intervenția poliției prin serviciul de urgență 112, chiar dacă a depus plângere penală împotriva agresorului.
Victima poate solicita de la unul dintre serviciile de consiliere să fie cazată împreună cu copii acesteia într-un adăpost (centru de primire în regim de urgență, centru de recuperare).
Victima violentei in familie poate apela la un cabinet de avocatură pentru îndrumare.
Dacă ai fost victima violenței domestice nu ezita să ne contactezi. Vom lupta alături de tine în demersurile pentru a solicita emiterea unui ordin de protecție ( măsură prin intermediul căreia i se poate interzice agresorului să se apropie de tine la o anumită distanță/ să te contacteze etc). Dacă dorești să afli mai multe informații cu privire la emiterea ordinului de protecție, procedura prin care-l poți obține, măsurile și obligațiile pe care agresorul trebuie să le respecte te invităm să citești articolul nostru. ”..Ordin de protectie noua lege.10 întrebări”.
De asemenea, îți putem asigura asistență/ reprezentare juridică în privința laturii penale (formularea plângerii penale împotriva agresorului și ulterior pe întreg parcursul procesului penal) dar și pentru a formula acțiunea de divorț.